Esküvő külföldön – lehetőségek, tippek, szükséges dokumentumok

Egy külföldi esküvő megszervezése nem is olyan bonyolult, a szomszédos országokban könnyen megoldható. Nincs is szebb egy gyönyörű tengerparti esküvőnél!

 

eskuvo kulfoldon tengerparton

 

A tökéletes esküvőhelyszín kiválasztása nem könnyű feladat. Rengeteg szebbnél szebb esküvői helyszín található hazánkban is.

 

Ha azonban a pároddal nagyon szerettek utazni, vagy különleges emlék, élmény fűz titeket egy országhoz, esetleg a tengerhez, akkor mindenképp érdemes belevágni egy külföldi esküvő megszervezésébe.


A legnépszerűbb külföldi esküvőhelyszínek természetesen a gyönyörű környező országbeli tengerpartok vagy tengeren túli szigetek, ahol csodaszép virágkapuk vagy mesés pavillonok alatt fogadhatunk örök hűséget szerelmünknek. 

 

Meghitt légkör


Egy külföldön tartott esküvő mindig meghitt hangulatú, hiszen a nagy lagzikkal ellentétben a külföldi helyszínre csak a szűk család, és néhány barát szokta elkísérni a párt. 


A szertartás szabadtéren zajlik kellemes melegben egy gyönyörű tengerparton, vagy szálloda teraszán, ahol pici feldíszített pavilon vagy virágkapu alatt történik meg a fogadalomtétel.


Az esküvői szertartást koccintás vagy egy kisebb állófogadás követi, de akár a vacsora is megoldható a tengerparton, hiszen egy 8-10 fős társaság akár egyetlen vacsoraasztalnál is elfér. 

 

A külföldi esküvőnek még egy nagy előnye, hogy egybeköthető a nászúttal. Az házasságkötés után rögtön megkezdhetjük a mézeshetek eltöltését utazásunk helyszínén.

 

kulfoldi eskuvo tengerparton


Hivatalos és nem hivatalos (szimbolikus) esküvő


Első és legfontosabb a külföldi esküvők kapcsán megjegyezni: létezik hivatalos és nem hivatalos (szimbolikus) esküvő. 


A hivatalos külföldi esküvő azt jelenti, hogy a külföldön létrejött Házassági anyakönyvi kivonat Magyarországon honosítható. A magyar házassági anyakönyvi kivonatba a külföldön megkötött házasság dátuma kerül.


A nem hivatalos esküvő (vagy szimbolikus esküvő) ezzel szemben csupán egy gyönyörű szertartás fogadalomtétellel és gyűrűhúzással. Ez az esküvő itthon nem honosítható. Az „igent” magyarországi anyakönyvvezető előtt is ki kell mondani ahhoz, hogy hivatalosan is házasok lehessetek. 


Előnye, hogy ebben az esetben nincsen szükség hosszadalmas bürokratikus eljárásokra, különféle hivatalos iratok beszerzésére. 


Szervezés – kezdd el időben!


A külföldi esküvők megszervezésére szakosodott szolgáltatók vannak, akik a hivatalos ügyintézésen át a helyszíni díszítésig mindent elintéznek. Nektek csupán előzetesen az adott ország által kért dokumentumokat kell beszerezni hozzá.


Az utazási irodák is többféle csomaggal szoktak készülni, amelyek minden esetében személyre szabhatóak. A csomagok mankót jelenthetnek abban az esetben, ha nincs konkrét elképzelés. 


Egy külföldi esküvő megszervezésnél érdemes legalább 3 hónapot szánni a megfelelő előkészületekre, hogy a szükséges dokumentumok beszerzésére, és a hiteles fordítások elkészítésére elegendő idő legyen.

 

Szükséges dokumentumok – hivatalos külföldi esküvőhöz


Minden ország maga szabályozza, hogy milyen hivatalos dokumentumokat kér be a külföldi személyek házasságkötéséhez.

 

Ez tehát helyszínenként változó lehet, de nagy általánosságban a hivatalos esküvőhöz az alábbi okmányok szükségesek: 


•  születési anyakönyvi kivonat
•  személyi igazolvány
•  lakcím azonosító igazolvány
•  házasságkötési szándéknyilatkozat
•  családi állapot igazolás
•  útlevél
 

A beadott dokumentumok nem lehetnek 3 hónapnál régebbiek, és minden esetben szükség van az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda által hitelesített fordításra is.

 

Milyen nyelven zajlik a ceremónia


Valamennyi külföldi esküvőnél az adott ország nyelvén zajlik a ceremónia, és a tolmács angolra fordítja a szöveget.

 

Bizonyos esetekben kérhető magyar tolmács is, illetve van néhány hely, ahol ez alapból a csomag része.

 

A szertartás időtartam általában 10 – 40 perc, de van, ahol hosszas előkészület előzi meg. A szertartásra készülhettek saját fogadalommal is!
 

Honosítás visszaérkezés után - így lesz magyar házassági anyakönyvi kivonatotok


A mesés külföldi esküvőt követően itthon még egy kis ügyintézésre lesz szükség ahhoz, hogy Magyarországon is érvényes legyen a külföldi házasságkötés.


1.)    A külföldön létrejött Házassági anyakönyvi kivonatot magyar nyelvre kell fordíttatni az OFFI-ban hiteles fordítással, majd


2.)    A hazai anyakönyvezés iránti kérelmet be kell nyújtani, melyet bármely anyakönyvi hivatalban el lehet intézni. Hivatalosan két hónap az ügyintézési határidő, az eljárás díjtalan.
 


További cikkek a témában


A tökéletes esküvői helyszín kiválasztása lépésről lépésre

A tökéletes esküvői helyszín kiválasztása lépésről lépésre

Az esküvői helyszínek forgatagában nagyon könnyű elveszni, kivéve, ha pontosan tudod milyen szempontokat kell figyelembe venni.

 

 

10 borospince ahol esküvőt lehet tartani

10 borospince ahol esküvőt lehet tartani

Egy borászat vagy borospince olyan különleges esküvőhelyszín, ahol a borkultúra hagyományaira épülő esküvőket lehet tartani.

Tengerparti esküvő – gyönyörű esküvőhelyszínek

Tengerparti esküvő – gyönyörű esküvőhelyszínek

Egyre több jegyespár vágyik olyan álomesküvőre, amely exkluzív vagy különleges helyen zajlik. Egy homokos tengerparton vagy akár egy távoli szigeten.

A nyári esküvő színei

Az esküvő hangulatát és stílusát nagyban meghatározza, hogy milyen színekre alapozzuk, illetve építjük fel a dekorációt. A megfelelő szín kiválasztása éppen ezért az egyik legfontosabb feladat.


További témák