A tökéletes esküvői helyszín kiválasztása lépésről lépésre

Az esküvői helyszínek forgatagában nagyon könnyű elveszni, kivéve, ha pontosan tudod milyen szempontokat kell figyelembe venni.

 

 

Az esküvői helyszínek kiválasztásakor sok szempontot mérlegelni kell

Az esküvőszervezés lépései között az esküvői helyszín kiválasztása az ifjú pár egyik legelső feladata. Ebben szeretnénk segíteni, ezért összesezdtük az esküvői helyszínválasztás szempontjait, hogy biztosan megtaláljátok a számotokra ideális esküvői helyszínt.

 

Az esküvői helyszínek kiválasztási szempontjai

Az esküvőszervezésnek megvan a maga logikus fonala, vagyis hogy mi mi után következik, milyen sorrendben kell dönteni az egyes kérdésekről. Nem sok értelme van például dekorációról egyeztetni, ha még nem tudod milyen lesz a helyszín. De mondjuk ha próbálsz is menyasszonyi ruhákat, amíg nincs kitűzve az esküvő időpontja, addig nem tudod lefoglalni. Persze van minimális mozgástér az esküvőszervezés egyes lépései között, de kétségtelenül vannak olyan dolgok, amiről már a legelején döntenie kell az  ifjú párnak. Az esküvői helyszín kiválasztása tipikusan ilyen. 
Szerencsére már Magyarországon is rengeteg romantikus és különleges rendezvény helyszín van, amelyek tökéletesek esküvő helyszínnek is. A kérdés csak az, hogy ha nincs konkrét elképzelés, hogy hol legyen az esküvő, akkor mi alapján válasszatok az esküvői helyszínek között. Csak hogy néhány példát említsünk: számít a létszám, a földrajzi elhelyezkedés, a szálláslehetőségek, a dekoráció, a catering stb. És akkor most részletesen vegyük sorra ezeket a szempontokat. Meglátod a végén pillanatok alatt megtalálod a számotokra ideális esküvői helyszínt.

Az ifjú pár esküvője

Forrás: Freepik


Az esküvői helyszín befogadóképessége

Az esküvő létszáma az egyik, ha nem a legfontosabb szempont az esküvői helyszín kiválasztásakor. Ha tudod hány főt szeretnétek meghívni, akkor le tudod szűkíteni az esküvői helyszínek listáját azokra, amelyek ekkora vendégsereg befogadására alkalmasak. Miért érdemes ezzel kezdeni? Azért, mert megóvod magad attól a csalódástól, hogy beleszeretsz olyan helyszínbe, ahol nem fér el annyi ember, amennyi meghívottatok van. Jellemzően a 150 fő az, ami nagy vízválasztó szokott lenni. Jóval kevesebb esküvői helyszín van, amelyek nagy létszámú, akár 200 fős esküvő megrendezésére is alkalmasak.

 


A földrajzi elhelyezkedés

Az esküvői helyszínek listája tovább szűkíthető, ha tudod, hogy nagyjából hol szeretnéd tartani az esküvőt. Természetesen itt nem feltétlen egy konkrét helyre kell gondolni, sokkal inkább arra, hogy a lakóhelyed környékén szeretnéd tartani vagy valahol egészen máshol. Valaki ragaszkodik ahhoz, hogy otthonához közel legyen a nagy nap, míg mások akár az ország másik felébe is hajlandóak elutazni. 

 

Ezen a ponton tehát el kell dönteni, hogy a vidéki esküvői helyszínek, a budapesti esküvői helyszínek esetleg a manapság oly népszerű balatoni esküvői helyszínek között keresgélsz. Ha nem az otthonodhoz közeli rendezvényhelyszínben gondolkodsz, akkor legalább körülbelül be kell lőni azt a térséget, ami a célkeresztben van. 


Sokan valamilyen borvidéket választanak, mert például szeretik az adott térség borait. Mások tóparti esküvőre vágynak és lehetne még folytatni a listát. A lényeg, hogy földrajzilag szűkítsd le a szóba jöhető esküvői helyszínek sorát.

Rusztikus esküvő boldogság kapuja

Forrás: Freepik


Itt megint érdemes elővenni a vendéglistát és megnézni, hogy a vendégeid honnan fognak jönni az esküvőre. Ha a nagy többség ugyanabból a városból jön, akkor célszerű ebben a városban, de legalábbis a közelében keresgélni, hogy ne utaztasd át a násznépet a fél országon. Persze lehet azt mondani, hogy aki nem hajlandó utazni, az ne is jöjjön, de azért praktikusabb valami olyan megoldást találni a helyszín keresésekor, ami a többség igényeit figyelembe veszi. Ha a vendégek mindenfelől érkeznek, akkor bátran nézelődhetsz, mert úgyis lesz akihez a kiválasztott esküvői helyszín közel lesz és lesz akitől nagyon távol.


Szabadtéri vagy beltéri esküvő?

Nem is olyan rég kezdtek el igazán népszerűek lenni a szabadtéri esküvői helyszínek. Teljesen érthető, hogy sokan szeretnék a szabad ég alatt kimondani a boldogító igent. Ez megint csak egy olyan szempont, ami szűkíti az ideális esküvői helyszín megtalálását. 


Bár vannak olyan rendezvény helyszínek, amelyek akár beltéri, akár szabadtéri esküvő megrendezésére is alkalmasak, de a többségnél általában csak az egyik érhető el.

Szabadtéri esküvői helyszínek country stílusban

Forrás. Freepik


A szabadtéri esküvői helyszínek nem véletlenül vonzzák a házasulandókat. A természet közelsége nagyon meghitt, romantikus környezetet tud varázsolni. Ugyanakkor kétségtelenül van benne kockázat, hiszen hónapokkal előtte senki sem tudja garantálni, hogy egy zivatar nem mossa el az esküvőt. Ha a szabad ég alatt szeretnél házasságot kötni, mindenképpen legyen B terved ha az időjárás rosszra fordul. 


Lehet például szabadtéren, de felülről fedett helyszínen az esküvő. A sátras esküvő kifejezés mindenkinek ismerős lehet. Ma már szerencsére lehet nagyon szép, elegáns sátrakban esküvőt tartani. Ezek nem olyanok, mint amik a régi falunapokról lehetnek ismerősek. A mai elegáns esküvői sátrak gyönyörűen dekorálhatók, nem kell azon görcsölnöd, hogy a sátor vázszerkezete elrontja az összképet. Ezek az esküvői sátrak amellett, hogy felülről védenek, általában az oldalsó részek leengedésével oldalról is zárhatóak, így valóban időjárásállóvá tudnak tenni még egy szabadtéri helyszínt is. 


De persze az is járható út, ha rossz idő esetén a helyszín tud biztosítani alternatív beltéri termet. Az esküvői helyszínnel való egyeztetés során mindenképpen kérdezz rá, hogy eső esetén milyen lehetőségek vannak. 


A szabadtéri helyszínek általában csak a késő tavaszi, nyári és a kora őszi időszakban elérhetőek, hogy nagy valószínűséggel jó idő legyen a násznépre. Mégis bármikor előfordulhat, hogy hidegebbre fordul az idő. Az esti esetleges hűvös időjárás miatt szükség lehet kültéri hősugárzókra, teraszfűtőkre. 


De nemcsak a hűvösebb időjárás, hanem a nagy hőség is okozhat kellemetlenséget. Ha nem szeretnéd a vendégeket kitenni a nagy melegnek, akkor kültéri ventillátorokkal gondoskodjatok a helyszíni hűtéséről. Az egyeztetés során erre is érdemes kitérni, hogy nagyon nagy meleg esetén milyen hűtési lehetőségeket tud kínálni a helyszín.

 

 

Prónay-kastély
Alsópetény
Bánó Birtok
Felsőmocsolád


Szálláslehetőség

Szinte minden násznépben vannak messziről érkező vendégek, akiknek szállást kell biztosítani. Ez azért fontos, mert vannak olyan esküvői helyszínek, akik szállást is tudnak biztosítani, míg másoknál nincs ilyen lehetőség. 


Az esküvői helyszín kiválasztásakor nem mindegy, hogy hány vendég számára kell szállást biztosítani. Előfordulhat, hogy ugyan egy adott rendezvény helyszín befogadóképessége elegendő a teljes násznépnek, mégsem tud annyi szálláshelyet nyújtani, amennyire szükségetek van.

Vintage esküvői helyszín széksorának dekorációja

Forrás: Freepik


Ilyenkor meg lehet próbálni környező településeken szálláshelyet keresni, de ha egy félreeső vidéki esküvői helyszínt választottál, akkor nem biztos, hogy sikerrel jársz.


Az esküvői helyszín kiválasztásánál tehát ne csak a konkrét rendezvény helyszín befogadóképességét nézd meg, hanem azt is, hogy szálláshely tekintetében is megfelel-e az adott helyszín vagy sem.


Az esküvő stílusa

Bár ebben a listában ez a sokadik szempont, de korántsem elhanyagolható. A legtöbb menyasszonynak van viszonylag konkrét elképzelése, hogy milyen stílusú esküvőt szeretne. Az utóbbi években a vintage esküvők a virágkorukat élik, de továbbra is népszerűek az óriási pompában tündöklő glamour stílusú esküvők is. 


Az esküvői helyszínek közötti válogatás kapcsán az esküvő stílusa nagyon is meghatározó szempont. Egy stílusos, kifejezetten rendezvényekre kialakított pajta tökéletes helyszíne egy country jellegű esküvőnek, de borzalmas választás egy glamour stílushoz. Utóbbihoz egy elegáns bálterem sokkal jobban illik.


Gondold át, hogy a te ízlésedhez milyen stílus áll közel és ez alapján keresgélj!

 

Romantikus esküvői helyszínnek számító báltermi esküvő

Forrás: Freepik


Esküvői szolgáltatók

Az esküvői helyszín csak egy, a sok eldöntendő kérdés között, hiszen számos más szolgáltatóval is meg kell egyezni. Így dönteni kell arról, hogy ki intézi a cateringet, ki csinálja a dekorációt, ki bonyolítja le az esküvőt stb.


Vannak olyan esküvői helyszínek, ahol házon belül, maguk biztosítják a cateringet és saját szolgáltatóval intézik a dekorációt is. Másoknál az ifjú pár teljesen szabad kezet kap, hogy ezeket ki intézi. Ha szeretnél minél kevesebb szolgáltatóval egyezkedni, akkor érdemes olyan esküvői helyszínt választani, ami a helyszín mellett más szolgáltatásokat is tud biztosítani.

 


Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető?

Ha a polgári szertartást nem a hivatalos házasságkötő teremben, hanem a helyszínen szeretnéd tartani, akkor erről érdemes előzetesen érdeklődni az illetékes anyakönyvvezetőnél. Ugyanis nem minden esetben van lehetőség külső helyszínen történő házasságkötésre. 


Ilyenkor jelent alternatívát, ha szertartásvezetőt kérsz fel a nagy napra és előtte mondjátok ki a boldogító igent. És az esküvő napjától függetlenül, egy másik időpontban két tanú jelenlétében elmentek egy házasságkötő terembe, ahol hivatalosan is összeházasodtok. A szertartásvezető előtt kötött esküvő jogilag nem hivatalos.  De ne aggódj, a násznép ebből semmit sem fog észrevenni, ezért ne stresszelj azon, ha esetleg az anyakönyvvezető nem vállal külső helyszínen történő házasságkötést.

 


Az esküvői helyszín ára

Bár a lista végére került, de akár az elejére is tehettük volna ezt a szempontot. Az esküvői költségvetést alapvetően meghatározza, hogy milyen esküvőhelyszínek jöhetnek szóba és mi az, ami rögtön kiesik. Vannak felkapottabb, magasabb árfekvésű helyszínek, amit nem minden ifjú pár engedhet meg magának. De ne csüggedj, kisebb költségvetésű esküvőkre is lehet találni nagyon romantikus, de pénztárcabarát esküvői helyszíneket is.


Az ideális esküvői helyszín

El kell keserítselek, nincs olyan, hogy ideális esküvői helyszín. Merthogy ahány pár, annyi ízlés, annyi tökéletes esküvői helyszín. Aki a szabadtéri esküvőt kedveli, annak egy bálterem lehet bármennyire romantikus és elegáns, mégsem lesz ideális. De ez fordítva is igaz, egy impozáns, báltermi esküvőért rajongó párnak egy rusztikus esküvőre ideális pajta jellegű rendezvény helyszín nem fog tetszeni. Ízlések és pofonok!  Egy biztos, nálunk több száz esküvői helyszín közül válogathatsz: Esküvői helyszínek Kezd el itt a keresést, hogy megtaláld álmaid esküvői helyszínét.


 


További cikkek a témában


Mesebeli esküvői helyszínek a magyar kastélyok

Mesebeli esküvői helyszínek a magyar kastélyok

Álomesküvők ideális helyszíne lehet egy elegáns angol vagy francia parkkal körülölelt mesebeli kastély, ahol igazi hercegnő lehet minden menyasszony.

Ültetés az esküvői vacsorán

Ültetés az esküvői vacsorán


Mitől lesz igazán jó egy esküvő? A csodaszép dekorált helyszín, és a kulináris élmények mellett a jó hangulat adja meg az esküvő sava-borsát. Ennek feltétele a jó társaság. Ne bízzuk a véletlenre vendégeink elhelyezését a vacsorán. Készítsünk ülésrendet, és mint a dekoráció része függesszük ki az étterem bejáratához, valamint helyezzünk ültető kártyákat, az asztalokra. De kit és ki mellé ültessünk...?

Esküvői menü: ötletek, tippek az esküvői vacsora tervezéséhez

Az esküvői menü megtervezése sokszor nagy fejtörést okoz, hiszen számos szempontra kell odafigyelni. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet az esküvői menüsor összeállításához.

 

11 különleges esküvőhelyszín ötlet

11 különleges esküvőhelyszín ötlet

Az esküvő életünk egyik legfontosabb és legnagyobb élménye. Még emlékezetesebbé tehetjük, ha különleges vagy extrém esküvőhelyszínen tartjuk.


További témák