A polgári esküvő menete és ára 2021-ben

Hogyan néz ki a polgári esküvő menete, és egyáltalán mennyibe kerül? Ebben a bejegyzésben összefoglaltuk, hogy milyen lépések vezetnek el addig, hogy a polgári esküvőn kimondhassátok egymásnak a boldogító igent szeretteitek és barátaitok társaságában.

Nézzük meg melyek a leggyakrabban felmerülő kérdések a polgári esküvő kapcsán!

polgári esküvő

Milyen iratok szükségesek a polgári esküvőhöz?

Az esküvő első hivatalos lépése a polgári esküvő megtartása az anyakönyvvezető előtt.

 

A polgári esküvő nagy része adminisztratív feladat, ami egy kormányablakban történő ügyintézéshez is hasonlítható. A polgári esküvőn mind a menyasszonynál, mind a vőlegénynél ott kell lennie a következő érvényes iratoknak:

 

 • Személyi igazolvány
 • Lakcímkártya
 • Születési anyakönyvi kivonat
 • Elvált személy esetében jogerős bírósági végzés a válás tényéről
 • Özvegység esetén halotti anyakönyvi kivonat az elhunytról

De nem csak a “főszereplőknek” kell figyelniük a megfelelő iratokra, hanem a tanúknak is: mind a menyasszony, mind a vőlegény tanúja vigye magával a következő érvényes igazolványokat:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcímkártya

Az imént felsorolt igazolványoknak mind ott kell lenniük és maradéktalanul érvényesnek kell lenniük. Ezek hiányában nem tartható meg a polgári esküvő. Érdemes többször is ellenőrizni ezeket, hogy ne a jelenlévő vendégek közül kelljen valakinek beugrania tanúnak.

 

Mikor foglalható le a polgári esküvő dátuma?


A ceremónia előtt legalább 31 nappal be kell jelenteni a házasodási szándékot. Ezt az ország bármely anyakönyvi hivatalában meg lehet tenni, lakóhelytől, tartózkodási helytől függetlenül.

Optimális esetben ekkor, a bejelentkezés során megállapítják, hogy nincs törvényes akadálya a házasságkötésnek. Ezen a ponton kell nyilatkozatot tenni az esetleges névváltoztatásokról is.

 

Mi a polgári esküvő menete?

A polgári esküvőnek nincs egy hivatalos forgatókönyve, ennek a menete teljesen rátok van bízva, hogy hogyan alakítjátok ki. Ettől függetlenül a következő menetrend az elterjedt:

 

Megérkezés: Érdemes már fél órával a polgári szertartás előtt megérkeznetek. Ilyenkor ellenőrzi az anyakönyvvezető a menyasszony, a vőlegény és a tanúk adatait, szükséges igazolványait. Majd időben a násznép helyet foglal, és elkezdődik a polgári esküvő.

 

Bevonulás: Bevonultuk, mint vőlegény és menyasszony, majd helyet foglaltok az anyakönyvvezető előtt.

 

Köszöntő: Az anyakönyvvezető ünnepélyesen köszönti az egybegyűlteket. A bevonulás és a köszöntő alatt természetesen szólhat a jegyes pár által választott halk zene.

 

Házassági anyakönyv aláírása: ez a szertartás leghivatalosabb része. Már az új nevetekkel kell aláírnotok a házassági anyakönyvet, így váltok jogilag is férjjé és feleséggé, azaz házastársakká. Ezt a jogi procedúrát fel lehet dobni az “igenek” kimondásával is.

 

Gyűrűhúzás: Felhúzzátok egymás ujjára a gyűrűt.

 

Csók: Az eddigi procedúrát megkoronázzátok az első hitvesi csókkal.

 

Köszöntő: Az anyakönyvvezető előbb titeket fog köszönteni, mint újdonsült házasokat és megfogalmaz néhány gondolatot a házas élet kapcsán. Ezután a szülőkhöz fordul és őket is köszönti. Ilyenkor ti is odafordulhattok a szülőkhöz, és néhány személyes gondolatot intézhettek feléjük.

 

Iratok: Az anyakönyvvezető által megtörténik a hivatalos iratok átadása.

 

Pezsgő: Elhangzik a végső gratuláció is, amihez pezsgőt szoktak bontani, majd koccintanak a friss házasokra.

 

Kivonulás: A teljes polgári szertartás a kivonulással záródik. A résztvevők lágy, kellemes, általában instrumentális zene társaságában elhagyják a házasságkötő termet.

 

Milyen kiegészítő, választható elemei lehetnek a polgári esküvőnek?

A korábban tárgyalt szertartás menetétől természetesen el lehet térni, hiszen nincsenek kőbe vésett szabályok. Az a fontos, hogy ti és a meghívottak jól érezzétek magatokat, és minden az álmotok szerint alakuljon. Éppen ezért lehet egyéb elemekben is gondolkodni, ami kapcsolódik a polgári esküvő árához is. Néhány példa:

 • Virágszirmok szórása: a menyasszony bevonulásakor érdemes erre sort keríteni.
 • Fogadalmak: szintén nem egy kötelező elem, de sokkal meghittebbé teszi a ceremóniát az egymáshoz idézett belső gondolatok felolvasása.
 • Beszédek: a tanúk vagy egyéb meghívott vendégek is tarthatnak egy rövid beszédet a jegyes pár felé.
 • Gyertyagyújtás: a menyasszony és a vőlegény 1-1 különálló gyertyával megyújthat egy harmadik gyertyát, így jelképezve a házasságot. Egyre népszerűbb a homoköntés is, amikor 1-1 üvegcséből egy harmadikban öntenek át homokot a párok, de lakatokkal is szokták szimbolizálni az összetartozást.
 • Koccintás: népszerű, hogy a vendégekkel pezsgővel koccintanak az újdonsült házasok
 • Vendégkönyv kihelyezése: vagy a megérkezéskor vagy távozáskor lehet kedves szavakat jegyezni a pár felé.
 • Rizsszórás: ez az elem az, amit lehet jobb megtartani az egyházi esküvőre.

 

Milyen ruhát viseljük a polgári esküvőn?

A polgári esküvőn viselhető ruhák tekintetében nincsen semmilyen hivatalos előírás vagy szabályozás. Ez azt jelenti, hogy akár teljesen hétköznapi ruhában is megtartható a szertartás. Azonban ez minden bizonnyal életetek egyik legszebb eseménye lesz, ezért érdemes megadni a módját.

 

A klasszikus menyasszonyi ruha fehér, de egyre népszerűbbek a lazább, könnyebb anyagok és színek, például a tört fehér vagy a bézs. A tökéletes esküvői öltöny is igen sokféle szempont alapján választható ki, erről a linkre kattintva lehet bővebben olvasni.

 

Tanúként érdemes követni a jegyesek által kimondott vagy ki nem mondott dress code-ot, amit a vendégeknek is illik tiszteletben tartaniuk. A vendégekre egy íratlan szabály vonatkozik leginkább: ne ragyogjuk túl a friss házasokat!

 

Mennyibe kerül a polgári esküvő?

A polgári szertartás egy választott polgármesteri hivatal házasságkötő termében zajlik, általában hivatali munkaidőben, ami hétköznapot jelent. Ezért ilyenkor a polgári házasságkötés ingyenes. Ha ettől el szeretnénk térni, esetleg a kihelyezés mellett döntünk, akkor egyéb extra költségek is felmerülhetnek.

 

A korábban bemutatott választható elemek (például vendégkönyv, pezsgős koccintás, stb) mind tételenként és elvárási igényeknek megfelelően emelik a polgári szertartás árát.

 


További cikkek a témában


Esküvő anyakönyvvezetővel vagy szertartásvezetővel?

Esküvő anyakönyvvezetővel vagy szertartásvezetővel?

Az esküvői szertartást anyakönyvvezető vagy egy független szertartásvezető is levezetheti. Milyen esküvőnél érdemes az egyiket illetve a másikat igénybe venni?

A polgári szertartás

A házasságkötés bármelyik anyakönyvi hivatalban lehetséges, azonban kizárólag területileg illetékes anyakönyvvezetővel. Minden anyakönyvvezető csak a saját megbízási területén (kerület, város, község) köthet érvényes házasságot a jogszabályok alapján.

Nem minden arany, ami fénylik - Gyűrűválasztás

A házasság jelképe a gyűrű, amely két ember összetartozását szimbolizálja, a szerelmet, a hűséget és a soha véget nem érő tökéletes egységet. A gyűrűt eljegyzéskor a bal gyűrűs ujjunkon hordunk, majd az esküvő után átkerül a jobb kezünkre, és viseljük jó esetben életünk végéig. Ezért nem mindegy milyen gyűrűt választunk.


További témák