Nem minden arany, ami fénylik - Gyűrűválasztás

A házasság jelképe a gyűrű, amely két ember összetartozását szimbolizálja, a szerelmet, a hűséget és a soha véget nem érő tökéletes egységet. A gyűrűt eljegyzéskor a bal gyűrűs ujjunkon hordunk, majd az esküvő után átkerül a jobb kezünkre, és viseljük jó esetben életünk végéig. Ezért nem mindegy milyen gyűrűt választunk.

A jegygyűrűt nem csak egy alkalomkor viseljük, így érdemes nemcsak szépsége alapján dönteni, hanem a kényelmességet és praktikusságot is figyelembe véve választani. Egy jól megválasztott gyűrű a részünké válik és egy idő után, nélküle már kényelmetlenül érezzük magunkat.

A világ folyamatos változásával a divat is megújul vagy visszatér a régi hagyományokhoz. Természetes, hogy a legelső kritérium a gyűrű választásakor, hogy megfeleljen elképzeléseinknek, azonban a kirakatban vagy a képen látott gyűrű nem biztos, hogy az ujjunkon is jól áll.

Korábban még teljesen azonos, vékony, sárga arany karikagyűrűt választottak a jegyespárok, később a '70-es években szélesebb gyűrű volt a divatos. Napjainkban a karikagyűrű mellett megjelentek a szögletesebb formák, több színből álló, leginkább fehér-vörös arany kombinációjával készített gyűrű kreációk. Sok esetben választanak némileg eltérő jegygyűrűt, az uraknak esetleg szélesebb fazont, a hölgyeknek, apró kövekkel díszített ékszert. Kerülhet vésés a gyűrű belső falára, ami lehet az esküvő dátuma, a házasulandók keresztneve, esetleg néhány romantikus strófa, melynek az első része kerülhet a leendő feleség gyűrűjébe a folytatás pedig férjébe. Akár 25 szó is elfér, ha nem "spórolunk" az anyaggal.

A házassági gyűrű anyag többnyire arany vagy platina, de lehet titán vagy egyéb nemesacél. Mivel a gyűrűt egy életen át szeretnénk hordani, érdemes tisztában lennünk az anyagok tulajdonságával. A titán és a nemesacél kemény fém, megmunkálásuk nehéz, így csak nagyon egyszerű vágatokkal, rovátkákkal lehet díszíteni. Az arany egy sárga színű fém, amely különböző ötvözők hatására váltja a színét és lesz fehér vagy éppen vörös. Minél magasabb az ötvözet aranytartalma, annál puhább, és könnyebben sérül viselés közben, esetleg deformálódik. Ugyanez a probléma a platinával, ami gyönyörű, de nagyon sérülékeny, így könnyen elveszítheti szépségét.

 

Ha köveket szeretnénk a gyűrűbe rakatni, a gyémánt mellett választhatunk cirkóniát, ami külsőleg szinte teljesen azonos, viszont jóval olcsóbb. A gyémánt mellett szóljon viszont, hogy a szépsége mellett rendkívül erős, amit akár unokáink is megörökölhetnek.

TIPP - Gyűrűpróba

Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő gyűrűméretet, feltétlenül próbálj fel több fazonú és anyagú gyűrűt, mert a puhább fémből készült ékszer könnyebben csúszhat az ujjadon, mint egy keményebb ötvözet. Általában a gyűrűszalonok rendelkeznek úgynevezett mintákkal többféle méretben. De ha nem érzed kényelmesnek a próbált darabot, a biztonság kedvéért kérdezz rá, el tudják-e készíteni más méretben. A későbbiekben többnyire lehet szűkíteni a gyűrűt, de mindenképpen kérd ki a szakember véleményét, mert léteznek olyan formák (pl: szögletes), aminek utólagos megmunkálása már nehézségeket okoz és nagyon drága.

 Kapcsolódó tartalmak:
Esküvői, menyasszonyi ruha megvásárlása
Esküvői ruha kölcsönzése
Esküvői ruha varratása
Szolgáltatók:
Esküvői ruhaszalonok

További cikkek a témában


A polgári esküvő menete és ára

Hogyan néz ki a polgári esküvő menete, és egyáltalán mennyibe kerül? Ebben a bejegyzésben összefoglaltuk, hogy milyen lépések vezetnek el addig, hogy a polgári esküvőn kimondhassátok egymásnak a boldogító igent szeretteitek és barátaitok társaságában.

Nézzük meg melyek a leggyakrabban felmerülő kérdések a polgári esküvő kapcsán!

Esküvő anyakönyvvezetővel vagy szertartásvezetővel?

Esküvő anyakönyvvezetővel vagy szertartásvezetővel?

Az esküvői szertartást anyakönyvvezető vagy egy független szertartásvezető is levezetheti. Milyen esküvőnél érdemes az egyiket illetve a másikat igénybe venni?

A polgári szertartás

A házasságkötés bármelyik anyakönyvi hivatalban lehetséges, azonban kizárólag területileg illetékes anyakönyvvezetővel. Minden anyakönyvvezető csak a saját megbízási területén (kerület, város, község) köthet érvényes házasságot a jogszabályok alapján.


További témák