Esküvő anyakönyvvezetővel vagy szertartásvezetővel?

Az esküvői szertartást anyakönyvvezető vagy egy független szertartásvezető is levezetheti. Milyen esküvőnél érdemes az egyiket illetve a másikat igénybe venni?

 

eskuvo anyakonyvvezetovel vagy szraerasvezetovel

 

A polgári esküvő keretein belül zajló esküvői szertartás az, amely jogilag hivatalossá teszi a házasságkötést. A boldogító igent hagyományosan anyakönyvvezető jelenlétében kell kimondani, de a szertartást levezetheti szertartásvezető is. 


Esküvő anyakönyvvezetővel


Ahhoz, hogy a házasság a magyar jogszabályok szerint elfogadott legyen, a házasságkötés előtt minimum 30 nappal korábban személyesen kell bejelenteni a házasságkötési szándékot az anyakönyvi hivatalban, valamint nyilatkozni kell arról, hogy házasságkötésnek törvényes akadálya nincs. 


Az anyakönyvvezető jelenléte jogilag elengedhetetlen ahhoz, hogy a házasság érvényes legyen, hátránya azonban, hogy általában szoros az időbeosztása, és nincs lehetőség hosszabb, meghitt szertartásra.


Az anyakönyvvezető hivatalból kirendelt, a szövege kötött és az adatszolgáltatás illetve rögzítés is a feladata.

 

Az időbeosztása és a területi illetékessége is megkötött, a szertartás a kitűzött időponttól nem térhet el és, helyszín sem változtatható.


Az anyakönyv nem vihető bárhová

 

Elvileg van lehetőség van arra is, hogy az anyakönyvvezető külső helyszínen tartsa meg a szertartást, amennyiben azt az illetékes jegyző engedélyezi, ekkor azonban további felmerülő költségekkel kell számolni. 


Gyakori probléma azonban, hogy az anyakönyvvezető nem ér rá, vagy nem vállalja a megjelenést a szabadtéri helyszínen.

 

Különleges helyszínekre nem mindig vihető ki anyakönyv. Ebben az esetben választhatjuk a szertartásvezetővel tartott esküvőt.

 

eskuvo anyakonyvvezetovel vagy szraerasvezetovel

 

Esküvő szertartásvezetővel


A szertartásvezető egy olyan személy, aki külső helyszíneken vállal személyre szabott, ünnepélyes esketést.

 

Megjelenése és öltözete pont ugyanolyan, mint az anyakönyvvezetőjé, és a szertartás is pontosan ugyanúgy zajlik. Ez azonban önmagában nem eredményez hivatalosan házasságot. 


A szertartásvezető legnagyobb előnye, hogy bármilyen helyszínen vállalja az esketést. Akár egy hegy tetején, egy tó partján virágkapu alatt vagy egy mesés szigeten is levezetheti az esküvői szertartást. 


A szertartás menete pontosan megegyezik a hivatalos esküvőjével, de szebb és bensőségesebb, mint az anyakönyvi hivatalban.

 

Sokan a násznépet nem is tájékoztatják erről az "apró" különbségről. 


Abban az esetben is ésszerű választás szertartásvezetőt hívni ha többszáz fős a lakodalom, és a polgármesteri hivatal befogadóképessége ennek a töredéke. 

 

 

 

Személyre szabottabb…

 

A szertartásvezető a polgári szertartás menetrendjét és megjelenését követi, de a szertartás messze jobban a párra van szabva.

 

A párral egyeztetett szövegeket mondja, és olyan elemeket is használ, amiket csak arra az alkalomra kérnek tőle. Tehát sokkal személyesebb hangvételű ez a típusú szertartás. 


A szertartásvezetővel tartott esküvők esetében jellemzően néhány nappal korábban a pár ellátogat az anyakönyvi hivatalba két tanú kíséretében, és minden ünnepélyességet és ceremóniát mellőzve elvégzik a hivatalos papírok aláírását. 

 

Az esküvő helyszínén pedig, - egy szabadon választott, szép környezetben -, ünnepélyes kertek közt teszik meg a fogadalomtételt a szertartásvezető jelenlétében, a család és a barátok előtt.

 

 

 

Az esküvő menete:


Bevonulás


A vendégek helyet foglalnak, majd elindul az esküvői szertartás bevonuló zenéje – amely akár lehet élőzene is -, és a pár kézenfogva besétál a vendégek között a szertartásvezető asztalához.


Szertartáskönyv aláírása


A szertartásvezető köszönti a párt és a megjelent vendégeket, majd felteszi a "hivatalos" kérdést, melyre IGEN-nel kell válaszolni. Ezt követi a szertartáskönyv aláírása, amelyet a pár mellett a tanúk is megtesznek. Ezalatt szintén zene szól.

 

Személyre szabott fogadalomtétel


Ezt követően a gyűrűhúzás és a fogadalomtétel következik, melynek során a pár egymásnak tesz fogadalmat, tanúik és szeretteik előtt. A párral előzetesen leegyeztetett fogadalom szövege mindig egyedi, személyre szabott.


Szülőköszöntés


A szertartás végén a szertartásvezető köszönti a szülőket, majd megszólal a zene és a pár átadja a virágokat, vagy a szülőköszöntő ajándékot.

 

Gratuláció


A szertartás pezsgőbontással zárul, minden vendéggel lehet koccintani egyet, valamint fogadni a gratulációt.


További cikkek a témában


A polgári esküvő menete és ára

Hogyan néz ki a polgári esküvő menete, és egyáltalán mennyibe kerül? Ebben a bejegyzésben összefoglaltuk, hogy milyen lépések vezetnek el addig, hogy a polgári esküvőn kimondhassátok egymásnak a boldogító igent szeretteitek és barátaitok társaságában.

Nézzük meg melyek a leggyakrabban felmerülő kérdések a polgári esküvő kapcsán!

Nem minden arany, ami fénylik - Gyűrűválasztás

A házasság jelképe a gyűrű, amely két ember összetartozását szimbolizálja, a szerelmet, a hűséget és a soha véget nem érő tökéletes egységet. A gyűrűt eljegyzéskor a bal gyűrűs ujjunkon hordunk, majd az esküvő után átkerül a jobb kezünkre, és viseljük jó esetben életünk végéig. Ezért nem mindegy milyen gyűrűt választunk.

A polgári szertartás

A házasságkötés bármelyik anyakönyvi hivatalban lehetséges, azonban kizárólag területileg illetékes anyakönyvvezetővel. Minden anyakönyvvezető csak a saját megbízási területén (kerület, város, község) köthet érvényes házasságot a jogszabályok alapján.


További témák