Esküvő a szabadban – a szabadtéri esküvő megszervezése

A szabad ég alatt tartott esküvők a legromantikusabbak. Bármilyen különleges helyszínt választhatunk ehhez, hiszen a polgári szertartás a szabadban is kivitelezhető.

 

szabadteri eskuvohelyszin

 

Egy gyönyörű természeti táj ölelte környezetben, vagy egy szívünknek fontos helyszínen tartott esküvő sokkal felemelőbb, mint egy anyakönyvi hivatalban szervezett polgári szertartás. 

 

Mivel az anyakönyvvezető hivatalosan is összeadhatja a párokat akár egy kültéri helyszínen is, így a lehetőségek szinte végtelenek…

 

A tökéletes szabadtéri esküvőhelyszín kiválasztása


A szabadban tartott esküvők legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag bárhol tarthatjuk. Szabadon választhatunk bármilyen számunkra kedves helyszínt.


A polgári szertartást megarthatjuk egy erdőben, zöldellő domboldalon, egy gyönyörű tó partján, tengerparton, romantikus stégen, panorámás mólón, hajó fedélzetén, szikla tetején, esetleg a vidámparkban, és még sorolhatnánk.

 

Kimondhatjuk a boldogító igent akár az első randi helyszínén is, vagy egy titkos kertben, egy csodaszép arborétumban.


Tökéletes szabadtéri esküvőhelyszín lehet akár egy elhagyatott rom is, amely jól megközelíthető. A természeti táj és a romok különleges hátteret biztosítanak az esküvői fotózáshoz is.


A szabadtéri esküvőnek egyetlen kritériuma van csupán, hogy az anyakönnyvezető elvállalja, és megjelenjen a helyszínen. 

 

eskuvo a szabadban


A megfelelő időzítés


Az időjárást sajnos nem lehet pontosan megjósolni, de néhány szempont segíthet a megfelelő időpont kiválasztásában.


Általában a nyár legmelegebb napjai július első két hetére esnek. Augusztus első két hete ezzel szemben gyakran esős, hűvös. A tavaszi és őszi hónapok sajnos kiszámíthatatlanabbak, de szeptember elején többnyire szép idő van. 


A szertartás ideális kezdés nyáron a 17-18 óra, de nyugodtan gondolkodhattok akár a naplemente előtti közvetlen órában (20 óra körül) vagy éppen esti, gyertyafényes szertartásban is. A naplementés esküvői vacsora is páratlan élmény.

 

eskuvo a szabadban

 

Fontos a megközelíthetőség 

 

Egy különleges vagy extrém helyszínen tartott esküvőnk lehet egy nagyon meghitt, egészen szűkkörű ünnepség, amely lebonyolítható mindössze két tanú jelenlétében is. Egy rejtett, eldugott helyen akár ily módon is megtehetjük a fogadalomtételt.

 

Ha azonban szeretnénk, hogy a családtagok és barátok is részt vegyenek az eseményen, akkor jól megközelíthető helyet kell választanunk, ahol parkolási lehetőség is biztosított.

 

Engedélyek, díjak

 

Az, hogy a kiválasztott helyszínen lehet-e polgári szertartást, esküvőt tartani, ahhoz minden esetben engedélyt kell kérni az illetékes hatóságtól, jelen esetben a jegyzőtől. 

 

Az anyakönyvi hivatalon kívüli esketés díjköteles. Arról, hogy pontosan mennyibe kerül, az adott hivatal tud felvilágosítást adni.

 

A szabadtéri szertartás díja alsó hangon 40.000 Ft körüli, de helyszíntől, körzettől és egyéb körülményektől függően a az ár akár ennek a duplája is lehet.

 

Kell hozzá egy pavilon vagy szerelemkapu

 

A kültéri esküvőnek vannak íratlan szabályai. A párnak garantálnia kell az anyakönyv biztonságát, ami azt jelenti, hogy az anyakönyvvezető helyét fedetté kell tenni.


Ezt legyakrabban mobil pavilon felállításával szokták megoldani, vagy rendelhetünk boltíves szerelemkaput is, amelyet virágokkal tudunk ünnepélyessé tenni.

 

szabadteri eskuvo


Ha az anyakönyvvezető nem vállalja…


Ha az anyakönyvvezető nem vállalja a szabadtéri szertartást, akkor szertartásvezető is megtarthatja az esküvőt.

 

Ez azonban nem hivatalos, csak az előzőleg a hivatalban tett fogadalom megerősítése.


Catering a szabadban – állófogadás, vagy vacsora


A legtöbb pár csupán a polgári szertartást tartja a szabadban, ami általában egy rövid, 1-2 órás esemény szokott lenni. Az esküvői vacsora, a lagzi általában már fedett helyen, étteremben zajlik.


A szertartás előtt vagy utána kisebb állófogadást szoktak tartani, ahol vagy kihelyezett asztalokon helyezünk ki finomságokat, vagy hostessek kínálják körbe a vendégeket. Jellemzően pogácsát és szárazsüteményeket szoktak felszolgálni. 


Mindenképp olyan harapnivalókkal készüljünk, amelyek nem romlandóak. A krémes, csokoládés süteményeket mellőzzük, mert ezek hamar megolvadnak a nyári melegben.


Ha ennél komolyabb, például egy pazar svédasztalos fogadást tervezünk, vagy a teljes vacsorát is a szabadban szeretnénk elkölteni, akkor ehhez cateringes céget kell keresnünk.

 

Az a biztos, ha tapasztalt, profi csaparta bízzuk az ételek elkészítését, valamint ők gondoskodnak az ételek szállításáról, a megfelelő tárolásáról, és a felszolgálásról is. 

 

11 különleges esküvőhelyszín ötlet

 


További cikkek a témában


11 különleges esküvőhelyszín ötlet

11 különleges esküvőhelyszín ötlet

Az esküvő életünk egyik legfontosabb és legnagyobb élménye. Még emlékezetesebbé tehetjük, ha különleges vagy extrém esküvőhelyszínen tartjuk.

Esküvő télen - Bújjunk össze!

A zord időjárás sokakat elrettent attól, hogy a téli hónapokra szervezzenek esküvőt. Pedig a télnek is megvan a maga varázsa és nem mellékesen sok-sok előnye az esküvő szervezésben. A szerelem tüze pedig még a leghidegebb téli napon is melegíti a szerelmeseket. Nézzük sorra miért érdemes télen esküdni, és mit kell szem előtt tartanuk.

 

Mesebeli esküvői helyszínek a magyar kastélyok

Mesebeli esküvői helyszínek a magyar kastélyok

Álomesküvők ideális helyszíne lehet egy elegáns angol vagy francia parkkal körülölelt mesebeli kastély, ahol igazi hercegnő lehet minden menyasszony.

Tengerparti esküvő – gyönyörű esküvőhelyszínek

Tengerparti esküvő – gyönyörű esküvőhelyszínek

Egyre több jegyespár vágyik olyan álomesküvőre, amely exkluzív vagy különleges helyen zajlik. Egy homokos tengerparton vagy akár egy távoli szigeten.


További témák