Bor, mámor, szerelem – a borkultúra esküvők világa

Igazi kuriózum a borkultúra hagyományaira épülő borvidék vagy vineyard esküvői stílus, amelyet a borkülönlegességek és a borászatok hangulata tesz különlegessé.

 

borkultura borvidek eskuvo

 

Egy tematikus esküvő mindig izgalmas élmény mind az ifjú pár, mind a násznép számára, hiszen nem a hagyományos „menetrend” szerint zajlik, hanem egy érdekes téma, vagy kultúra elevenedik meg.

 

A tematikus esküvői sorozatban bemutattuk már a bohém, romantikus vintage esküvői stílust, majd az olasz kultúrát megelevenítő Toszkán esküvői stílust, a környezetbarát szemléletet követő green wedding esküvői stílust, illetve a csodaszép, színárnyalatokra épülő ombre esküvői stílust. 

 

Most egy szintén különleges világot mutatunk be, a gasztro élményekben gazdag vineyard esküvők világát.

borkultura borvidek eskuvo

 

 

Borkultúra és esküvő

 

Magyarország Európa tradicionális bortermelő országai közé tartozik. Gyakorlatilag az ország egész területe bortermő vidék.

 

A talajnak és a klímának, illetve ezek változatos voltának köszönhető az a tény, hogy ez a kicsiny kis ország 22 borvidéket mondhat magáénak.

 

Magyarország azon kevés országok közé tartozik, amely a klasszikus borfajták teljes skáláját átfogja a fehér boroktól kezdve, a testes vörös borokon át, a természetes édes borokkal bezárólag.

 

Nyáron nagyon hangulatosak a szabadtéri esküvők, mint például a vineyard, melyeket általában tradicionális borvidéken, gyönyörű szőlőlugasokkal övezett borospicés környezetben tartanak.

 

Már hazánkban is egyre több pincészet vállalja borkultúra esküvők lebonyolítását a Balaton környékén, Etyeken vagy épp Villányban.

 

És mivel többnyire az épületeket és az éttermeket is igényesen alakítják ki, ha véletlenül az esküvőnk napján eleredne az eső, akkor bent is színvonalasan meg tudjuk tartani az ünnepséget.

 

borkultura borvidek eskuvo

 

 


Vineyard esküvő helyszínválasztás

 

Egy borászat sok szempontból praktikus helyszín. Azon kívül, hogy kellemes a zöld környezet, amely számtalan jó helyszínt kínál a jegyespár fotóihoz is, a gyerekeknek is bőven van szabad terük játszani és rohangálni.

 

Maga a helyszín megadja a rendezvény témáját, ami nagyban megkönnyítheti a dekoráció kitalálását. Sőt mi több; a díszítés bizonyos elemei eleve adottak.

 

Érdemes olyan tradicionális borvidéket választani, ahol panorámás kilátás nyílik akár a Balatonra, vagy a szőlővel futtatott lankás dombokra.

 

A borvidék esküvőt szabadtéri környezetben is megtarthatjuk, kihasználva a gyönyörű természeti táj szépségét, a szőlészet hangulatát, esetleg a panorámás kilátást, illetve kihasználhatjuk a földalatti boros pincék adta lehetőségeket is.

 

Vannak rendkívül hangulatos boros pincék is, melyek szintén alkalmasak lehetnek az ünnepi vacsora lebonyolítására.


A föld alatti ágazatokban húzódó hordóknak és az ott pihenő boroknak megvan a saját hangulata és varázsa, és nem utolsó sorban sokkal temperáltabb a hőmérséklet odalent. 


Ha vágyunk a borospincék romantikus hangulatára, de nem akarjuk az esküvőnket egy földalatti, zárt helységben ünnepelni, akkor olyan pincészetet is kereshetünk, amelyek a föld felszínén vannak, és a pincerendszereik is nagy belmagasságúak. 

 

borkultura borvidek eskuvo


Exkluzív bórkostoló az esküvőn

 

A borkultúra esküvők világa alapvetően a borok, bor különlegességek köré épülnek. A vineyard tematika esetében már maga a helyszínválasztás is erre utal, hiszen egy jeles borvidékre látogathatunk el, ahol a helyi pincészetek borkülönlegességeivel, esetleg boros ételekkel kedveskednek a vendégeknek.

 

A borkultúra esküvők lehetnek borfesztivál hangulatúak is, ahol exkluzív bórkóstoló keretein belül ismerkedhet meg az ifjú pár és a násznép az adott tájegység boraival. 

 

A vineyard esküvő tökéletes választás, ha az ifjú pár, illetve a baráti kör borkedvelő, borismerő tagokból áll. Így az esküvő a házasságkötés megünneplésén túl egy olyan közös élmény lesz, amelyet az új borok felfedezése és megismerése tesz még emlékezetesebbé.

 

borkultura borvidek eskuvo

 

 

 

 

A borvidék esküvői dekoráció alappillérei


A borászatokban tartott esküvők esetében már maga a környezet egy gyönyörű dekoráció a szőlőlugasokkal és a boros pincékkel. A díszítés alapelemei pedig természetesen a boroshordók, borok és a szőlőfürtök, szőlőlevelek lesznek.


A boroshordókat számtalan módon felhasználhatjuk. A szertartás helyszínén lehet az anyakönyvvezető vagy szertartásvezető asztalkája, illetve megjelenhetnek a boldogságkapu tartópilléreként is. Sőt, jól mutatnak virágosládaként is.


Lehetnek ülőalkalmatosságok vagy virágtartók, de ha több egymás mellett álló hordó tetejére helyezünk egy nagyobb falapot, dekoratív és stílusos asztalt kapunk.


Egy vineyard esküvő esetében nem maradhatnak el a rusztikus, természetközeli elemek sem, úgy, mint a fatálak, boros- vagy befőttes üvegek, a rafiák, zsákszövetek, kőtartók. 

 

borkultura borvidek eskuvo


Apró részletek…

 

Még nem esett szó a parafadugóról, amely szintén elmaradhatatlan kelléke a borvidék esküvőknek. Stílusosan akár a vőlegény öltönyén is visszaköszönhet kitűzőként.

 

Az asztalok számát jelző lapokat is parafadugóra erősíthetjük, melyeket szép régi borosüvegek tetejére helyezünk. Vendégeink így könnyen megtalálják majd az asztalt, amelynél ülnek.

 

A névtáblákhoz szintén egyszerű, de szép tartót készíthetünk parafadugóból: egyszerűen csak be kell vágnunk hosszában az egyik oldalát, majd beleilleszteni a kártyát és vízszintesen az asztalra helyezni. Tehetünk mellé szőlőlevelet, fürtöket, esetleg virágot.

 

Igazi rusztikus dekorációs elemek a raklapok is, melyekből desszert asztalt, tálalópultot alakíthatunk ki, illetve az esküvői torta asztala is állhat raklapokból. Na, és persze a ma oly népszerű eskuvői fotófal is ehhez a tematikához illeszkedve raklapok.

 

Az ülésrendet kisebb lapokra írhatjuk, amelyeket szintén egy raklapra erősíthetünk. Az egészet díszíthetjük virágok helyett (vagy mellett) szőlőlevelekkel és szőlőfürtökkel is – így is szép és hangulatos lesz a végeredmény.

 

Az üres borosüvegeket vázának is használhatjuk. Jól mutatnak bennük a virágok, de az üvegek már önmagukban is dekoratívak.

 

borkultura borvidek eskuvo

 

Vineyard esküvői fotófal

 

A mai esküvők egyik elengedhetetlen kelléke az esküvői fotófal, amely egy gyönyörű látványeleme, dekorációja az esküvőnek. Elsődleges szerepe azonban, hogy különleges hátteret biztosít a romantikus esküvői fotók készítéséhez. 

 

Az esküvőn tehát ki van alakítva egy külön hely a közös fotózáshoz, ahol fel van állítva egy feldíszített, látványos esküvői fotófal.

 

Számtalan látványos, különleges és kreatív változata van. Stílusában harmonizálni szokott az esküvői dekorációval, a tematikával, jelen esetben a borkultúra hagyományai jelennek meg rajta.

 

Egy vineyard esküvői fotófal hangulatában legtöbbször vidéki, rusztikus jellegű, deszkákból, vagy raklapokból álló paraván, melyet régi képkeretek, szőlőfürtök, zöld levelek, parafadugók, deszkára írt feliratok, esetleg trófeák díszítik. 
 
A többméteres paraván előtt beállított esküvői fotókat készíthetünk az esküvői albumba, valamint a vendégek is pózolhatnak előtte, és közös képek is készülhetnek. Ezek a közös emlékfotók nagy örömet jelenthetnek a számunkra évek múltán is.
 

borkultura borvidek eskuvo

 

Köszönőajándék

 

Kezd hagyománnyá válni, hogy a lakodalom végén kreatív köszönőajándékkal búcsúztatja vendégeit a friss házaspár, amelyet gyakran maguk készítenek, közösen.

 

Az utóbbi időben nagyon kreatív ajándékokkal találkozhatunk a mézeskalácstól a kézműves szappanokon át a közösen ültetett virágig.
 

De mi lehetne jobb ajándék egy borvidék esküvőn, egy üveg bornál, amelynek a címkéjén esetleg az ifjú pár neve, vagy fotója látható.

 

Eskuvohelyszin.hu - minden helyszín egy helyen


További cikkek a témában


Romantikus esküvői dekorációs tippek

Romantikus esküvői dekorációs tippek

Különböző dekorációs és hangulati elemekkel megteremthetünk az esküvőn egy igazi szerelmes, meghitt hangulatot. Erre épül a romantikus esküvői tematika.

14 stílusos és kreatív esküvői fotófal

14 stílusos és kreatív esküvői fotófal

Az esküvői fotófal vagy virágfal az esküvő egyik izgalmas attrakciója, amely előtt romantikus esküvői képek, illetve közös emlékfotók készülhetnek.

Gyönyörű szabadtéri esküvői dekorációk

Gyönyörű szabadtéri esküvői dekorációk

A szabad ég alatt tartott esküvők hangulata már önmagában is különleges, amit egy szép dekorációval és egy esküvői boldogságkapuval még meghittebbé tehetünk.

Ombre esküvői stílus

Ombre esküvői stílus

Az ombre egy gyönyörű színátmenetes stílus, amely a divatól kezdve a lakberendezésen át az esküvői dekorációig, mindenhol alkalmazható.


További témák