Környezetbarát esküvő – a nagy napon is legyél környezettudatos

A környezettudatos szemlélet, a környezetünk védelme egyre több házasulandó pár számára fontos. Ennek része a környezetbarát esküvő megszervezése is. 

kornyezetbarat eskuvo

 

Egy környezetbarát esküvő - avagy a green wedding - ugyanolyan gyönyörű, hangulatos és felejthetetlen, mint egy hagyományos lagzi. A különbség csupán annyi, hogy a megvalósítás során nemcsak a saját örömünkre figyelünk, hanem a Földbolygó tehermentesítését is szem előtt tartjuk. 

 

A környezetbarát esküvő a fenntarthatóság jegyében zajlik

 

Hogyan lehet csökkenteni egy esküvő ökológiai lábnyomát? Minél több zöld megoldással, környezetbarát alternatívák beiktatásával. Fő szempont az energiahasználat, szén-dioxid kibocsájtás és a hulladék csökkentése, valamint a lebomló alapanyagok felhasználása. 

 

A megvalósítás könnyebb, mint gondolnánk, hiszen rengeteg apróság van, amivel környezetbaráttá tehetjük az esküvőnket.

 

Meghívó küldése helyett - online meghívó

 

Az legelső környezetbarát lépés, hogy a vendégeket esküvői meghívó kiküldése helyett online értesítjük esküvőnk helyszínéről és időpontjáról. Máris csökkentettük a fölösleges papírhulladék keletkezését.

 

Az online esküvői meghívót saját magunk szerkeszthetjük meg, szép képpel, idézettel.

 

online eskuvoi meghivo

 

Esküvői helyszín kiválasztása


Az esküvőhelyszín kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a távolság minimalizálása, hogy minél kevesebbet kelljen utazni, autózni a násznépnek. 

 

Ha a közelben tartjuk meg a lagzit, azzal csökkenteni lehet az esküvő szén-dioxid kibocsájtását. Az a legjobb, ha olyan éttermet, szállodát vagy rendezvénytermet keresünk, ahol egy helyen meg lehet tartani a szertartást és a lagzit is.

 

A helyszínválasztásnál érdemes figyelembe venni a fenntartható vendéglátás is. A környezettudatos vendéglátóhelyeken törekednek a környezeti terhelés csökkentésére. 

 

A szabadtéri helyszín kevesebb erőforrást igényel a beltérinél, ezért ezt a szempontot is érdemes fontolóra venni.

 

Menyasszonyi ruha - varratás, bérlés, vásárlás, vagy valami más...?

 

Ez az a téma, ahol eléggé megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a menyasszonyiruha bérlését nem tartják környezetkímélőnek, mivel a ruhák fertőtlenítése, tisztíttatása, fehérítése során sok vegyi anyagot használnak a szalonok, ami valóban káros a környezetre.

 

A saját menyasszonyi ruha varratása viszont egyfajta pazarlás, hiszen egy fölösleges ruhadarab előállításával terheljük a környezetünket, melyet az esküvő után soha többet nem fogunk viselni…

 

Extra tipp - saját ruhatárból menyasszonyi ruha

 

A legkörnyezetbarátabb megoldás: Bár, eltér a hagyománytól, de miért ne lehetne összeállítani saját ruhatárból esküvői ruhát?

 

Egy gyönyörű hosszú fehér szoknyában, csipke felsővel, vagy egy fodros nyári miniruhában is ki lehet mondani a boldogító igent. A saját esküvői ruhádat egyszerűen a nagyobb ruhamárkák boltjaiban beszerezheted.

 

Ezt a különleges ruhát pedig, amely ilyen szívmelengető emléket őriz, fantasztikus érzés lesz később egy romantikus vacsorához, vagy évforduló ünnepléséhez újra felvenni.

 

kornyezettudatos eskuvo

Esküvői menü

 

Az esküvői menü összeállításánál is több olyan alternatíva létezik, mellyel környezetbaráttá tehetjük az ételsort.

 

1)    Húsmentesség – akár hagyományos, magyaros ételekkel is megvalósítható

 

A legkörnyezetkímélőbb döntés a húsmentes vagy vegán menü, hiszen ma már köztudott, hogy a növényi étrendnek van a legeslegkisebb ökológiai lábnyoma.

 

Éppen ezért, összeállítottunk egy fantasztikus magyaros vegán esküvői menüt, amelyben hagyományos magyaros ételeket kap a násznép csak épp húsmentesen elkészítve.

 

Ezt a menüsort biztos, hogy a konzervatív családtagok is örömmel végig kóstoljak, hiszen megszólalásig ugyanolyan ételeket kapnak, amelyeket megszoktak, csak épp húsmentesen elkészítve.

 

2)    Hazai és szezonális alapanyagok

 

A helyi termelőktől származó szezonális alapanyagokból elkészített ételsor választása is lényeges környezetkímélő lépés.  Ezzel a távoli országokból való beszállításból származó szén-dioxid kibocsátást, és a csomagolási hulladékot is jelentősen csökkenthetjük.

 

3)    Palackos ásványvíz és üdítőital helyett - (házi)szörp és limonádé kancsókban


A fölösleges műanyag palackok és üvegek is elhagyhatók az esküvői vacsoránál. Helyette (házi) bodza, - meggy-, vagy málnaszörpöt, gyümölcsteákat, limonádét is kínálhatunk a vendégeknek, melyeket kancsókban, vagy hatalmas üveg italadagolókban helyezhetünk az asztalokra. 

 

Eküvői dekoráció – műanyag és lufi nélkül

 

Az asztalok dekorálásánál lebomló, természetes anyagokra fókuszáljunk. Termések, szezonális gyümölcsök, ehető díszek, festett kavicsok, cserepes virágok mind-mind környezetbarát megoldások, melyeket a vendégek az esküvő után akár haza is vihetnek. 

 

Papír ültetőkártyák helyett készíthetünk ehető ültető sütiket. Az asztalok számozása egy-egy festett kaviccsal is egyedivé varázsolható.

 

Vágott virágok helyett díszítsük a helyszínt vidám cserepes virágokkal, vagy újtahasznosított papírból készített dekorációval, amit akár saját kezűleg is megalkothatunk.

 

cserepes virag eskuvoi dekoracio

 

Száműzzük a műanyagot! Felejtsük el a lufi dekorációt és a lufi engedést! Ki tudja, hol landol fölösleges műanyagként.

 

A műanyag szívószál is környezetszennyező hulladék. Ha ragaszkorunk hozzá, akkor mindenképp válasszunk biológiailag lebomlót.

 

Köszönő ajándék

Igazából itt is egy szempont fontos, hogy olyan köszönő ajándékkal lepjük meg a vendégeket, ami természetes anyagokból készült, vagy akár befőttes üvegekbe töltött finomságokat is adhatunk.

 

kornyezetbarat eskuvo ajandek

 

Biológiailag lebomló ételtárolók – a megmaradt ételekhez

 

Még egy apróságnak tűnő ötlet. Az esküvő végén a megmaradt ételt, tortát, és a sütiket műanyag helyett biológiailag lebomló ételtároló dobozokba adjuk a vendégeknek.

 

Többféle megoldás létezik már, lehet kapni például cukornádból készült elviteles dobozokat is.

 

Ne felejtsük: a környezetünk szempontjából, minden egyes cselekedet számít, legyen az akármilyen kicsi is. Egy környezetbarát esküvő megvalósítása is egy ilyen lépés…

 

Nézd meg a különleges szabadtéri esküvőhelyszíneket!

 

Eskuvohelyszin.hu - Minden helyszín egy helyen

 


További cikkek a témában


15 gyönyörű boldogságkapu szabadtéri esküvőhöz

15 gyönyörű boldogságkapu szabadtéri esküvőhöz

A szabadtéri esküvő legszebb dekorációja a virágokkal díszített boltíves szertartáskapu, vagy boldogságkapu, ahol a szertartás zajlik.

Toszkán esküvői stílus – olasz életérzés mediterrán ízek

Toszkán esküvői stílus – olasz életérzés mediterrán ízek

Egy esküvő hangulatát, stílusát a környezet és a dekoráció határozza meg. Éppen ezért egy mediterrán jellegű, olasz esküvő is megvalósítható a világ bármely pontján.

20 gyönyörű tengerparti esküvői dekoráció

20 gyönyörű tengerparti esküvői dekoráció

A tengerparti esküvőknek mindig megvan a maga sajátos, varázslatos hangulata. A tenger adta gyönyörű miliőhöz mediterrán stílusú esküvői dekoráció passzol.

Asztali dekorációk a romantika jegyében

Asztali dekorációk a romantika jegyében

Az esküvő már önmagában is egy romantikus esemény, de a dekoráció, a teríték és az asztaldísz is nagyban hozzájárulhat a szerelemes atmoszféra megteremtéséhez. 


További témák