Magyaros vegán esküvői menü (+recept) – ez mindenkinek ízleni fog
Egy esküvői menü lehet hagyományos, vagy különleges fogásokkal teli, exkluzív ízvilágú, esetleg svédasztalos, vagy épp környezetbarát, vagyis vegán.
Mivel a környezettudatosság egyre nagyobb teret hódít világszerte, ezért írtunk már arról, hogyan lehet környezetbarát esküvőt szervezni, ahol érintőlegesen szó esett a vegán menüről.
Az esküvői menü összeállítása kényes téma, hiszen az esküvőn a vendégsereg igen vegyes ízlésű lehet, ezért olyan ételsort állítottunk össze, amely valójában semmi különleges vagy szokatlan receptet nem tartalmaz.
Hagyományos magyaros fogásokat választottunk, melyek vegán módon (hús-tej- és tojásmentesen) is elkészíthetők.
Magyaros ételek vegán változatai
Első hallásra sokaknak elrugaszkodottnak, esetleg túl merésznek tűnhet egy esküvőn kizárólag húsmentes ételeket kínálni, de ha a násznéppel tudatjátok, hogy azért döntöttetek így, mert környezetbarát esküvőt szeretnétek, akkor biztos, hogy örömmel kóstolják végig az ételsort.
Könnyű receptek
Ráadásul ez a vegán esküvői menü biztos, hogy minden vendégnek ízleni fog, mert az ételsor magyaros, mert hagyományos receptúrát követ, vagyis olyan ételekből áll, melyeket mindenki ismer.
Ezek azok az alapszabályok, melyekkel biztosan nem lehet mellé lőni.
Ha ezt a menüsort választod, számíthatsz arra is, hogy a vendégek közül sokaknak leesik majd az álla, hogy mennyire elképesztő a hasonlóság az eredeti és a vegán verzió között.
Előétel – leves
Tárkonyos burgonyagombóc leves
Hozzávalók a leveshez:
3 db közepes sárgarépa felkarikázva
1 db fehérrépa felkarikázva
3 db kisebb krumpli felkockázva
300g sárgahüvelyű mirelit zöldbab
2 fej hagyma apróra vágva
6 evőkanál kesuföl – vagy vegán tejföl
3 evőkanál mustár
3 evőkanál borecet (ez csak 6%-os)
só, bors
babérlevél
tárkony
Hozzávalók a gombóchoz
200g (4 kisebb db) krumpli – kockára vágva megfőzve vagy héjában megfőzve, meghámozva
1 evőkanál őrölt lenmag 3 evőkanál vízzel elkeverve és 10 percre hűtőbe téve
só, fokhagymapor, szerecsendió, gyömbér
10-15 dkg csicseriborsóliszt vagy 10-15 dkg (gm) liszt – a csicserilisztből, gm lisztből, teljeskiőrlésű lisztből kevesebb kell, mint a finomlisztből.
Elkészítés
Kevés vízen/olajon pároljuk/süssük meg a hagymákat üvegesre a tárkonnyal (1-2 evőkanál).
Tegyük rá a répákat, azokat is pároljuk meg.
Tegyük rá a mirelit zöldbabot, olvasszuk ki fedő alatt.
Adjuk hozzá a krumplit, fűszerezzük sóval, borssal (sóval óvatosan, mert a mustár is sós).
Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje (jön hozzá még a gombóc).
Fedő alatt, alacsonyabb hőfokon főzzük puhára a zöldségeket.
Közben állítsuk össze a gombócunkat: törjük össze a főtt krumplit még melegen – ne turmixoljuk.
Adjuk hozzá a lenmag - víz keveréket.
Adagoljunk hozzá annyi lisztet, hogy ragacsos, de könnyen formázható masszát kapjunk – kezdjük 10 dkgval, majd apránként adjunk hozzá, ha még szükséges.
Fűszerezzük kb. kiskanál sóval, kevés fokhagymaporral, gyömbérrel, szerecsendióval.
Tegyük hűtőbe egy negyedórára.
Vegyük ki a hűtőből, és enyhén nedves kézzel formázzunk belőle kicsi, dió nagyságú gombócokat -3-4 cm átmérőjű
Mikor már minden megpuhult, forrjon a levesünk, és helyezzük bele az előre elkészített gombócokat – főzzük addig, míg feljönnek a felszínre – vegyük lejjebb a hőfokot.
Ízesítsük sóval, kesuföllel, ecettel, mustárral, esetleg tárkonnyal.
(forras: veganblog.hu)
Főétel
Sajttal töltött „rántott hús” szejtánszelet
Hozzávalók:
6-8 búzahús (szejtán) szelet (bioboltokban kapható)
Töltelék:
400 g natúr Violife növényi sajtot krémesre keverünk 1 gerezd préselt fokhagymával, 1 ek búzadarával, 1 ek margarinnal, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítsük, majd krésesre kikeverjük.
Diónyi adagokkal megtöltjük a félbevágott szejtánszeleteket.
Bundázás:
Első lépésben sima fehérlisztben meghempergetjük a „hússzeleteket”, majd tojás helyett feketesóval ízesített palacsintatészta sűrűségűre kikevert fehélisztbe forgatjuk, majd zsemlemorzsába.,
A bundázáshoz lisztet kikeverünk kevés feketesóvel palacsintatészta sűrűségűre, majd meghempergetjük benne a „hússzeleteket”. Majd lisztben, végül zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.
(Forrás: Kovács Zoltán vegánchef)
Vegán fűszeres sült „csirkemell”
Hozzávalók
¾ bögre (bögre=2,3dl) főtt, lecsepegtetett fehérbab
1,5 bögre (bögre =2,3 dl)/225 g búzasikér
¼ bögre sörélesztőpehely
1 teáskanál fokhagymapor, hagymapor
½ teáskanál só
⅛ teáskanál bors, kurkuma
½ teáskanál kakukkfű, rozmaring
½ kiskanál füstölt pirospaprika, őrölt kömény
1 evőkanál Dijoni mustár
1 evőkanál (gluténmentes) szójaszósz/ 1 kiskanál miso paszta
¾ bögre víz /alaplé
Elkészítés
Tegyünk fel egy vízzel félig feltöltött lábast, és kezdjük el melegíteni.
A búzasikér kivételével, késes aprítóban dolgozzuk össze teljesen simára a "csirkemell" összetevőit.
Egy tálban gyúrjuk össze a búzasikért a többi, már összedolgozott hozzávalóval, ha kell, még adjunk hozzá pár evőkanál vizet.
2 percnél tovább ne gyúrjuk, különben rágós, kemény lesz a steakünk.
Formáljunk belőle egy laposabb korongot – kb. kisebb pizza formát.
Vágjuk 4 felé, és óvatosan lapogassuk el, majd csomagoljuk alufóliába őket egyenként, és pároljuk fedő alatt 20 percig – meg fognak jól duzzadni.
Közben készítsük el a mustáros pácot – egyszerűen keverjünk össze minden hozzávalót egy tálban.
Miután letelt a 20 perc, csomagoljuk ki, és forgassuk meg a szejtán szeleteket a pácban, és egy serpenyőben süssük mind a két oldalukat pirosra pár perc alatt.
Kukoricás rizzsel, savanyúsággal tálaljuk.
(Forrás: veganblog.hu)
Vegán buffalo (BBQ) falatkák
Hozzávalók
kis fej karfiol
100g barnarizsliszt
2 evőkanál mandulaliszt
só, bors
1 evőkanál folyékonyfüst
1 evőkanál ketchup –cukor- és adalékanyagmentes
2 kiskanál fokhagymapor
2 kiskanál hagymapor
fél kiskanál füstöltpaprika
1,5dl víz
Elkészítés
Melegítsük fel a sütőt 220 fokra, készítsünk elő egy nagy sütőlapot és béleljük ki sütőpapírral.
Szedjük rózsáira a karfiolt (kisebb darabokra).
Egy nagy tálban keverjük össze a hozzávalókat (karfiol és víz kivételével).
Majd adjunk hozzá annyi vizet (kb. 1,5 dl), hogy nem túl sűrű, de nem is túl híg masszát kapjunk.
Tegyük a keverékünkhöz a karfioldarabokat és óvatosan forgassuk össze, hogy mindenhova jusson a masszából.
Helyezzük a sütőlapra.
Süssük légkeveréssel 20-30 percig – ez sütő függő – ha nincs légkeverés, forgassuk meg őket félidőben.
Süssük barnára, de ne túlzottan, nehogy megkeseredjen
(Forrás: veganblog.hu)
Desszert
Vegán túrógombóc
Hozzávalók:
1 csésze köles (éjszakára beáztatva)
3-4 csésze növényi tej
6 kanál cukor vagy 4 kanál agavészirup (ízlés szerint több, kevesebb)
nagy csipet só
1 citrom leve és reszelt héja
6 csapott evőkanál búzadara (gríz)
mazsola (opcionális)
2 evőkanál kókuszolaj (opcionális)
1 teáskanál vanília aroma
1 teáskanál fahéj
zsemlemorzsa, porcukor
2-3 evőkanál növényi joghurt (ízesítetlen vagy vaníliás) vagy vegacreme
Elkészítés:
Az előzőleg beáztatott kölest leöblítjük, lecsepegtetjük és feltesszük főni a növényi tejjel, sóval, cukorral és vaníliával (itt jön bele a mazsola is, ha használunk).
Időnként megkeverve, lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, amíg a köles puha lesz (szétfőtt állagú).
Levesszük a tűzről, és ha használunk, belekeverjük a 2-3 evőkanál növényi joghurtot vagy tejfölt. Nem szükséges, de túrószerűbb lesz tőle a végeredmény.
Hozzáadjuk a búzadarát, és lefedve pihenni hagyjuk még 10 percig.
Közben serpenyőben kókuszolajon kissé megpirítjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a fahéjat, esetleg egy kis cukrot.
A kölesmasszáról levesszük a fedőt és hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét, összekeverjük, gombócokat formázunk, majd megforgatjuk a fahéjas morzsában.
Porcukorral, vegán tejföllel tálaljuk, de gyümölcsszósszal is nagyon finom.
(Forrás: prove.hu)
Vegán Somlói galuska
Hozzávalók - piskóta:
20dkg liszt
8 dkg cukor
6 evőkanál olaj
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek almaecet vagy 10%ecet
2 dl sűrű kókusztej vagy növényi tejszín, esetleg víz
1 citrom reszelt héja, fél citrom leve
Elkészítése:
Egy kimargarinozott kilisztezett tepsibe öntjük az összekevert hozzávalókat, majd 180 fokon kb 30percig sütjük.
Miután kihűlt a kész piskóta, felkockázzuk, tálaló tálba rakjuk a darabokat, majd meglocsoljuk rummal vagy rum aromával.
Csoki és vaníliapuding:
Készítsünk zabtejből csoki és vanília pudingot, majd öntsük rá a rumos piskótára. Szórjuk meg dió darabokkal, és a tetejére növényi tejszínhabot tegyünk.
Csokimáz:
A tetejére csokimázat is tehetünk: Víz+rum+cukor+holland kakaóporból készíthetünk öntetet a tetejére.
(Forrás: kertkonyha.hu)
Vegán Gundel palacsinta
Palacsinta:
Zablisztet kevés sóval és vízzel palacsintasűrűségűre keverünk, majd a megszokott módon kisütjük. Tapadásmentes serpenyőben olaj nélkül is elkészíthető.
Töltelék:
1/2 kg darált dió
1/4 csésze növényi tejszín
25 dkg cukor
1 marék mazsola
1 ek. kukoricakeményítő
1 citrom reszelt héja
A növényi tejszínt a cukorral összeforraljuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót is (a kukoricakeményítőt előtte 2 ek. vízzel kikeverjük, és így öntjük a töltelékhez). Belereszeljük a citromhéjat, és hozzáadjuk a feladarabolt mazsolát és még kb. 5 percig főzzük
Csokiöntet:
6 ek. Holland kakaópor
2 ek. cukor
1 ek kókuszzsír
A csokis mázhoz megolvasztottam a kókuszzsírt, majd a kakaóval, cukorral és kevés vízzel összeforraljuk.
(Forrás: magdireceptek.blogspot.com)
További cikkek a témában
Nászajándék pénz ötletesen és kreatívan csomagolva
Ahogy azt már a nászajándékról szóló cikkben kifejtettük, a nászajándék kérdése minden esküvőn nagy fejtörést okoz.
A vendégeknek ugyanis nagyon jól kell ismernie ahhoz a párt, hogy eltalálják, milyen ajándéktárgynak vagy élménynek örülnének a leginkább.
A 10 legjobb esküvői- és nászajándék ötlet
Akinek volt már esküvője, az pontosan tudja, hogy a nászajándék nem mindig nevezhető telitalálatnak.
Szülőköszöntő ajándék ötletek
A szülőköszöntés a polgári esküvő egyik fontos állomása, a szertartás általában ezzel a kedves gesztussal zárul.
A legjobb esküvői jókívánságok házasulóknak
A nászajándék mellé illik valamilyen esküvői jókívánságot is írni a friss házasoknak, így lesz sokkal személyesebb az ajándék. Ha elég kreatívnak érzed magad, akkor foghatod személyesre is az esküvői gratulációt. De ha nincs írói vénád, akkor máshonnan is inspirálódhatsz.