10 hasznos tipp őszi esküvő szervezéshez

Sokak számára az ősz a legszebb évszak. A gyönyörű színpompás táj és a kellemes időjárás miatt esküvőhöz is tökéletes választás.

 

osszel eskuvo

Egy esküvő valójában bármelyik évszakban gyönyörű lehet, legyen az nyári, tavaszi, őszi vagy akár téli menyegző, hiszen minden évszaknak megvan a maga szépsége. A szeptemberi indián nyár és az októberi kora őszi időszak azonban több szempontból is kiemelt szerephez jut az esküvők tekintetében.

 

 

1. Az őszi esküvő előnyei

 

Ha nem rekkenő hőségben szeretnénk megtartani életünk legfontosabb eseményét, akkor elsősorban a tavaszi és őszi hónapok jöhetnek szóba. Sőt! Egy téli esküvő varázslatos hangulata is lenyűgöző tud lenni. A zsúfolt nyári főszezont elhagyva, vegyük sorra, hogy miért érdemes őszre tervezni az esküvőnket, és hogyan álljunk neki a szervezésnek.

 

1) Az őszi színkavalkádnak, a lehulló falevelek látványának van egy semmi máshoz nem fogható romantikus, szerelmes hangulata, amely már önmagában is kellemes miliőt teremt a nagy naphoz.

 

2) Az őszi szezont azonban nemcsak a magával ragadó hangulat miatt érdemes választani. Az őszi táj szépsége - akár csak egy bíborszínű borostyánlevelekkel borított fal – pazar hátteret biztosít az esküvői fotózáshoz.

 

2) A kellemes enyhe időjárás nemcsak az ifjú pár, hanem a násznép számára is kellemes. Az izzadás veszélye nem áll fent, ami elég kellemetlen élmény tud lenni mind a menyasszony, mind a vőlegény esetében. Fontos, hogy kellemesen, kényelmesen érezzük magunkat az esküvői ruhában. Az enyhe időjárás ehhez a legjobb partner.

 

3) Mivel az ősz nem számít főszezonnak esküvő tekintetében, nagyobb a valószínűsége annak, hogy szabad időpontot találunk a kiválasztott helyszínen, és sokkal több esküvős helyszín közül választhatunk.

 

4) A szervezés gyorsabb, gördülékenyebb, és a szolgáltatók is, például a legnépszerűbb esküvői fotósok, vőfélyek, esküvőszervezők, cateringes cégek is - könnyebben elérhetők.

 

5) Kevesebb stresszel jár az esküvőszervezés pont abból adódóan, hogy nem kell azon izgulni, hogy elhappolják előlünk a legszebb menyasszonyi ruhát, a legjobb esküvői helyszínt vagy a legnépszerűbb fotóst.

 

oszi eskuvo

 

2. Az ősz színei az esküvői meghívón

 

A násznép számára kiküldött esküvői meghívók mindig tükröznek valamilyen jellegzetességet az esküvő stílusából, legyen az egy speciális téma köré épülő tematikus esküvő, mint például a vintage esküvő, környezetbarát esküvő, olasz lagzi, illetve az adott szezon, évszak hangulatát is tükrözheti.

 

Az őszi esküvői meghívók színárnyalatai a meleg színek. Elsősorban a barna, terrakotta, drapp, zöld, bézs, mustársárga, vagy akár a bordó. Inkább pasztell vagy natúr jellegűek, és természetesen a falevelek sem hiányozhatnak róla.

 

eskuvoi meghivo

 

 

 

3. Az őszi menyasszonyi ruha trend

 

Az ősznek van egyfajta melankolikus romantikája, amelyhez inkább a bájos csipkés, a múltidéző, kissé bohém vintage, illetve a visszafogott zártabb fazonok, és az ujjas menyasszonyi ruhák passzolnak, mintsem a hagyományos, hatalmas abroncsos szoknyás, bálkirálynős ruhák.

 

Az őszi esküvői ruha trend kedves, bájos, romantikus, ugyanakkor rendkívül nőies. A téli menyasszonyi ruhákhoz hasonlóan, már itt is megjelennek a melegebb kiegészítők, mint például egy horgolt boleró, vagy a vállakat befedő kendők.

 

menyasszonyi ruha

 

4. Menyasszonyi csokor őszre hangolva

 

A hagyományos virágcsokrok, amelyeket a nyári esküvőkön láthatunk, leggyakrabban hófehér vagy rózsaszín rózsákból készülnek, hiszen a rózsa a szerelem egyik legismertebb jelképe.

 

Az őszi szezon azonban számtalan más és érdekes alternatívát nyújt. Stílusos, ha szezonális bokrétát készíttetünk, melyben színes díszfűszálak, különféle színátmenetes falevelek, és gyönyörű ősszel nyíló virágok kerülnek. Sőt, egy őszi csokor akár száraz virágokból is készülhet, amely olyan lesz, mint egy érdekes ikebana.

 

csokor

5. Esküvőhelyszín választási tippek

 

Az esküvőszervezés legfontosabb kérdése, hogy milyen helyszínt válasszunk. Az ősz romantikájához legjobban egy hangulatos tóparti étterem, egy szép belső kerttel rendelkező esküvőhelyszín, vagy egy impozáns kastélypark passzol, ahol a természet szépsége hangsúlyos szerepet kaphat.

 

Bár, az esti órákban már hűvösebb az idő, mégis érdemes olyan helyszínt választani, ahol legalább a fotózás erejéig kint, a szabadban lehetünk, az esküvői vacsorát pedig zárt helységben tudjuk megtartani. Egy szeptemberi menyegzőt akár még szabadtéri kerthelyiségbe is szervezhetjük, de ebben az esetben mindenképp gondoskodjunk meleg plédekről a vendégek számára.

 

eskuvoi helyszin

 

 

6. Gyönyörű esküvői dekorációk 

 

A borvidék tematikus esküvő cikkünkben már bemutattunk jó néhány olyan esküvői dekorációt, amely tökéletesen megállja a helyét egy őszi esküvő esetében is. A bor és a szőlő alapmotívumok, illetve megjelennek az asztalokon a száraz virág kompozíciók is.

 

Ha szeretjük a természetes stílust, akkor néhány vadgesztenyét, falevelet is becsempészhetünk az asztaldekorációk közé. A parafa dugókat is kreatívan felhasználhatjuk például az asztalszámok megjelenítéséhez.

 

eskuvoi dekoracio

 

dekoracio eskuvon

 

 

7. Az ősz ízei a menüsor palettáján

 

Az ősszel érő, szezonális finomságok, mint az őszi barack, a megannyi szőlőfajta, a szilvafélék, illetve a gesztenye majd később a sütőtök fantasztikusan variálható az esküvői menüsor összeállításánál.

 

Egy illatos, fűszeres barackkrém levessel vagy hűvösebb napon egy forró sütőtokkrém levessel indulhat a falatozás. A főételhez aszalt szilvás mártást tálalhatunk, ropogtatni valónak jöhet a tökmagos pogácsa, vagy sült gesztenye, édességként pedig gesztenyepürével, diós-csokoládés pohárkrémekkel, szőlős gyümölcstortával kedveskedhetünk a vendégeinknek.

 

eskuvoi menu

 

8. Esküvői torta őszre hangolva

 

Az ősz az esküvői torta ízvilágában és színárnyalatában is megjelenik. Egy íncsiklandozó szőlőszemekkel kirakott gyümölcstorta épp úgy tökéletes mint egy kávés aromájú kapucsínó, rusztikus tiramisù, vagy extra csokoládétorta, a praliné és a trüffel. Egy kellemes, lágy gesztenyetorta szintén egy szezonális finomság. Az őszi esküvőhöz jól illenek még a lekváros édességek is, a baracklekváros Zacher vagy zserbótorta, illetve akár egy aszalt szilvás különlegességgel is meglephetjük a vendégeket.

 

eskuvoi torta

 

 

9. Őszi esküvői fotózás

 

Ha megoldható, mindenképp szervezzük szabadtéri helyszínre az esküvői fotózást, hiszen páratlan pillanatfelvételek készülhetnek ebben a gyönyörű miliőben, amit az ősz nyújthat. Ha nem vidéken tartjuk a lagzit, akkor egy borostyánlevelekkel futtatott fal is szép háttér lehet, Budapesten a Füvészkertben találunk ilyen épületeket, vagy a Városliget kis kőhídjai is romantikus hangulatúak.

 

eskuvoi foto

 

 

Beltéri fotózáshoz, ha szeretnénk megeleveníteni az évszak hangulatát, akkor szerezzünk be fotófalat, például kreatív megoldás ehhez egy nagy méretű, száraz virágokkal díszített képkeret, melyben a vendégekkel együtt is pózolhatunk.

 

eskuvoi fotofal

 

 

 

10. Egy apró ajándékkal kedveskedjünk a vendégeknek

 

Elérkeztünk az esküvő záró momentumához, a köszönőajándékok átadásához, amely egy új hagyománnyá vált esküvői szokás. Búcsúzáskor minden vendég egy apróságot kap emlékbe. Ehhez a kedves meglepetéshez válasszunk az ősz kincsei közül. Házi virágméz, hazai termelőtől borkülönlegesség, esetleg házi tökmagpástétom, fűszeres olaj válogatás apró üvegcsében megfelelő lehet.

 

koszonoajandek

 


További cikkek a témában


Esküvői nyitótánc – 10 látványos és egyszerű koreográfia

Esküvői nyitótánc – 10 látványos és egyszerű koreográfia

Az esküvői nyitótánc elengedhetetlen része az esküvőnek. Ez az ifjú pár első közös tánca, amely egy gyönyörű, romantikus koreográfia.

Megható része az esküvőnek a személyes esküvői fogadalom

Megható része az esküvőnek a személyes esküvői fogadalom

A saját esküvői fogadalom egy nagyon szép szokás, mellyel személyessé és meghitté tehető maga az esküvői szertartás.

10 hasznos tipp nyári esküvő szervezéshez

10 hasznos tipp nyári esküvő szervezéshez

Hogyan szervezzük meg álmaink esküvőjét? Hasznos tippek az tökéletes esküvőhelyszín kiválasztásától kezdve a dekoráción át a köszönőajándékig.

30 gyönyörű esküvői bevonuló zene – klasszikusok, filmzenék, szerelmes popdalok

30 gyönyörű esküvői bevonuló zene – klasszikusok, filmzenék, szerelmes popdalok

A polgári szertartás legmeghatóbb pillanata, amikor felcsendül az esküvői bevonuló zene, és a menyasszony elindul az oltár felé. 


További témák