Milyen legyen az örömanya ruha?

Szülőként az egyik legnagyobb öröm ott lenni a gyermeked esküvőjén, látni ahogy összeköti életét az ő választottjával. Örömanyaként te is részese leszel az esküvői ceremóniának, fogadod a vendégek gratulációit, ott leszel az esküvői képeken stb. Így hát teljesen érthető, hogy a nagy napon te is elegáns és alkalomhoz illő szeretnél lenni. De vajon milyen legyen az örömanya ruha? Mire figyelj oda az örömanya ruha választásakor?

Az örömanya ruha stílusában illeszkedik az esküvőhöz.

Alkalmi ruhák esküvőre örömanyáknak

Kezdjük az alapoknál! Mit kell tudnia egy örömanya ruhának? Számít a szín, a minta és persze a stílus is. De haladjunk sorjában!


Az örömanya ruha stílusa

Az ideális örömanya ruha illeszkedik az esküvő stílusához mind színében, mind mintájában. Az alkalomhoz illően elegáns, de nem viszi túlzásba. Merthogy az egyik legnagyobb hiba, amit az örömanya ruha választáskor el lehet követni, ha túlöltözöd az eseményt. 
Az örömanya ugyan hordhat nagyestélyit, de csak akkor, ha az esküvő stílusa megengedi ezt a fokú eleganciát. Ha az esküvő inkább a manapság oly népszerű vintage stílusú lesz, akkor a nagyestélyi nem igazán jó választás, inkább egy visszafogottabb alkalmi ruha. De egy klasszikus, barokkos díszben pompázó báltermi esküvőre pont a nagyestélyi az ideális választás.

 

 

 


Az örömanya ruha színe

Az örömanya ruha színe alapból nagyon sokféle lehet, három szín az, amit viszont kerülni kell, hacsak nem ez a kifejezett kérése az ifjú párnak. A három szín nem más, mint a fehér, a piros és a fekete. 


A fehér és a piros a menyasszony színe! A tisztaságot szimbolizálva a menyasszony hagyományosan fehér menyasszonyi ruhában vonul az oltárhoz, mondja ki a boldogító igent. Ezért az esküvői etikett szerint nem illik sem az örömanyának, sem a vendégeknek fehér színű ruhát viselni. A pirossal ugyanez a helyzet. A hagyományosan piros menyecske ruhát az ifjú feleség éjfélhez közeledve ölti magára, ezért nem illik piros színt viselni az esküvőn vendégként és örömanyaként sem.


A fekete pedig a gyász színe, ami nehezen összeegyeztethető egy olyan örömteli eseménnyel, mint az esküvő. Ezért lehetőleg ezt a színt is kerülni kell az örömanya ruha választásakor.


Most, hogy kizártuk a fehér, a piros és a fekete színt, mégis milyen színű legyen az örömanya ruha?

 

Érdemes egyeztetni az ifjú párral és főleg a menyasszonnyal, hogy neki van-e valami kérése a színt illetően. Manapság az esküvőszervezésnél kiemelt figyelmet fordítanak a harmonikus összhangra, ezért jellemzően az esküvőnek van egy színvilága. Ha van ilyen, akkor célszerű ehhez a színvilághoz alkalmazkodni, mert akkor minden szép, kerek egész lesz és az örömanya ruha színe sem fog kilógni. Gondolj bele, ha van egy alapvetően lila színre hangolt esküvő lila virágokkal, lila dekorációval akkor egy rikító zöld ruhában megjelenni nagyon diszharmonikusnak hat.


Egy natúr bézs szín általában mindig jó választás. Bármilyen korosztálynak jól áll, minden színhez illik, így nem igazán lehet mellélőni vele. 

Trendi örömanya ruha virágos mintával

Forrás: Freepik


Az örömanya ruha mintája

Akárcsak a szín esetén, a minta esetén is nagyon mellé lehet fogni. Ha egy nagyon feltűnő, az esküvő stílusához egyáltalán nem illő mintát választasz, az nem fog jól mutatni. De például egy elegáns, magában mintás csipke alkalmi ruha remek választás.


De az örömanya ruhának nem muszáj mintásnak lennie. Lehet teljesen egyszerű, minta nélküli alkalmi ruhát is választani. Ha mindenképpen mintásat szeretnél, akkor maradj az arany középúton. Válassz egy visszafogottabb mintát vagy egy minta nélküli ruhát dobj fel valamilyen mintás kiegészítővel. Utóbbi lehet egy mintás bolero, sál, kalap, blézer stb.


Örömanyák összhangban

Nem kötelező, de szintén az összhang miatt érdemes az örömanyáknak összebeszélni és olyan örömanya ruhákat választani, amik illenek egymáshoz. Semmiképpen se legyen ugyanolyan, de az nagyon rosszul néz ki, ha nem passzolnak egymáshoz. 
Az is kellemetlen tud lenni, ha az egyik örömanya túlöltözi a másikat. A legjobb, ha közösen megbeszélitek, hogy ki mit szeretne viselni a nagy napon.

 

 


Koktélruha vagy elegáns kosztüm?

Arról már sokat beszéltünk, hogy milyen legyen az örömanya ruha színe, mintája. Szó volt róla, hogy mennyire fontos az összhang, viszont arra még nem igazán tértünk ki, hogy milyen típusú alkalmi ruha az ideális. 


Az örömanya viselhet nagyestélyit, koktélruhát, de akár egy elegáns kosztümöt is. Az esküvő stílusa az egyedüli megkötés. Nagyestélyi csak akkor jó választás, ha egy fényűző, nagyon elegáns környezetben zajlik az esküvő. Az ilyen típusú esküvőkre a báli ruha mellett egy elegánsabb koktélruha is felvehető, mondjuk egy csipkés ruha.


A koktélruha egyébként is egy nagy kedvenc az örömanyák és a vendégek körében is. Egy elegánsabb esküvőre egy elegánsabb koktélruha ideális választás, míg egy kötetlenebb esküvőre egy lazább stílusú remekül illik. A koktélruha abszolút a fiatalos örömanya ruhák közé tartozik.


Ha koktélruha helyett inkább egy elegáns kosztümre esne a választásod, az is működik. Egy szép alkalmi kosztüm a megfelelő stílusban és színben ugyanolyan jól mutat, mint egy koktélruha. Bár általában az örömanya alkalmi ruhát vagy szoknyát visel, de az sem az ördögtől való, hogy nadrágkosztüm legyen rajta. Örömanyának valóban nem tipikus ruhaválasztás, de egy stílusos nadrágkosztüm semmiképpen sem tiltólistás.


Az örömanya ruha választás egyik alappillére, hogy kényelmes legyen! Hosszú órákat kell eltölteni benne, így nem mindegy hogy érzed benne magad. Ami első próba alkalmával sem kényelmes, az nem lesz az az esküvő napján sem. Nyári örömanya ruha esetén például fontos, hogy milyen anyagból készült. A jól szellőző anyagokból készült ruhák nyári hőségben is kényelmes viseletet jelentenek. 

 

Egyszínű szatén örömanya alkalmi ruha

Forrás: Freepik


Az örömanya ruha kiegészítői

Ha megvan a tökéletes örömanya ruha, akkor jöhetnek a kiegészítők, hiszen ezekkel lesz teljes az örömanya szett. Egy trendi örömanya ruha mellől nem hiányozhatnak a nagy gonddal kiválasztott kiegészítők sem. 


A retikül például szinte kötelező elem. Az esküvő meghittsége garantáltan könnyeket csal a szemedbe, a retikülben pedig elrejtheted a zsepiket. De a menyasszony legszükségesebb dolgai is helyet kaphatnak benne.


Az ékszer a pont az i-re egy örömanya ruha esetén is. Egy egyszerűbb örömanya ruhához választhatsz egy díszesebb ékszert, díszesebb ruha esetén pedig pont fordítva, egy egyszerűbb ékszer elegendő. A gyöngysor az, amivel általában nem lehet mellélőni, mert a legtöbb alkalmi ruhához illik és eleganciát sugároz.


Ha egyházi szertartás is lesz, akkor ne feledkezz meg arról, hogy a templomba a vállakat is fedő ruhában illik belépni. Erre a célra tökéletesen megfelel egy bolero vagy egy szép sál.
Örömanya ruha kalappal: igen vagy inkább nem? Abszolút belefér. Egy kalapnál sokkal elegánsabb kiegészítőt nem is nagyon tudsz választani. A kalap az örömanya szett koronája lehet, csak ezt se vidd túlzásba! A nagy méretű karimáknak és az extravagáns fejdíszeknek nem biztos, hogy az esküvőn van helye. 


Az örömanya ruha választásakor mindig azt tartsd szem előtt, hogy ne te legyél a középpontban! Ez a nap az ifjú párról szól, ők legyenek a reflektorfényben. A tökéletes örömanya ruha kényelmes, passzol az esküvő stílusához mind színében, mind mintájában és persze a legfontosabb, jól érzed benne magad!


 


További cikkek a témában


A menyasszonyi fátyol

A menyasszonyi fátyol a tisztaságot jelképezi, melyet a régi időkben kézzel vert csipkéből készítettek, melyet az esküvő után a menyasszonyok megőriztek leányuk számára. Napjainkra már inkább csak kiegészítő, öltöztető szerepe van a fátyolnak, melyet számtalan variációban megtalálhatunk a ruhaszalonokban.
 
Esküvői ruhakölcsönzés - előnyök és hátrányok

Esküvői ruhakölcsönzés - előnyök és hátrányok

A menyasszonyi ruhakölcsönzés az egyik legnépszerűbb választás a házasulandó hölgyek körében. Érdemes tisztában lenni az előnyökkel és hátrányokkal.

Kiegészítők téli menyasszonyi ruhákhoz

Az őszi-téli menyasszonyoknak sem kell dideregniük a hidegebb évszakban tartott esküvőn, hiszen külön erre a szezonra is léteznek már kiegészítők. Hosszú ujjú bolerókkal, prém gallérokkal és pihe-puha pelerinekkel fedheted vállaidat.

Esküvői ruha varratása - minden álmod megvalósítható

Esküvői ruha varratása - minden álmod megvalósítható

Beleszerettél egy ruhába, amit egy filmben, vagy egy magazinban láttál? Teljesen egyedi esküvői ruhára vágysz? Akkor varrasd meg álmaid menyasszonyi ruháját!


További témák