Legénybúcsú feladatok

A legénybúcsú célja, hogy a vőlegény utolsó szingli napjait méltón megünnepeljük. Hogy igazán emlékezetes legyen ez a nap, a leendő férjre szabott legénybúcsús feladatokat szokás kitalálni. Az esküvő előtt megrendezett legénybúcsún általában rokonok, barátok, kollégák vesznek részt.

 

 

A legénybúcsú szervezése

A legénybúcsú megszervezése általában a vőlegény tanújának a feladata. Ez alól lehet kivétel, például ha a tanú éppenséggel egy idősebb családtag vagy egy olyan személy, aki nem annyira ismeri a násznép tagjait.


Merthogy szerencsés, ha egy olyan személy veszi kézbe a szervezést, aki egyébként egy központi figura, aki nagyon jól ismeri a vőlegényt, ismeri nemcsak a barátait, hanem akár a családtagjait és kollégáit is. Az is működik, hogy többen is felvállalják a szervező szerepet, ilyenkor viszont mindig figyeljetek oda, hogy mindenkinek egyértelmű legyen, hogy mi a feladata.

 

A legénybúcsú résztvevői

A legénybúcsú szervezésének első lépése a résztvevők meghívása. Össze kell írni, hogy kik vegyenek részt a legénybúcsún. Bár ezt a vőlegény tudta nélkül is össze lehet állítani, de jobb ha kikéred az ő véleményét is.


Így biztos lehetsz benne, hogy olyan emberek jönnek majd el, akiket a vőlegény szívesen látna. Amit például érdemes tisztázni, hogy csak az esküvőre meghívottak közül lehet meghívni embereket, vagy másokat is. Főleg legénybúcsún gyakori, hogy ha valakit az esküvőre nem is tudnak meghívni, de a legénybúcsún mégis szeretné a vőlegény, hogy ott legyen.

A legénybúcsú dátuma

Ha megvannak a résztvevők, jöhet a meghívás és máris elkezdődhet az ötletelés. Az első döntési pont, hogy mikor legyen a legénybúcsú? Hagyományosan közvetlenül az esküvő előtti nap tartották a legénybúcsút, hiszen szó szerint az utolsó nőtlen nap megünneplése volt a cél.


Ma már azért ez már ritka, hiszen a legénybúcsú kellően fárasztó ahhoz, hogy pont az esküvő előtti nap legyen megtartva. Inkább az esküvő előtti hetekben, valamelyik hétvégi nap szokott lenni a kiszemelt dátum. A dátumról tudhat a vőlegény, de akár titokban is lehet tartani, viszont ilyenkor mindenképpen kérdezzétek meg a menyasszonyt, hogy nehogy legyen valamilyen tervezett program arra a napra. Érdemes olyan napot választani, ami a lehető legtöbb meghívottnak jó.

A legénybúcsú költségvetése

A legénybúcsú költségvetése könnyen el tud szállni, mivel a különböző legénybúcsú programok eléggé megterhelik a kasszát. Hogy ne legyen kellemetlenség, mindenképpen előre tisztázzátok le a legénybúcsú résztvevőivel, hogy ki mennyit hajlandó erre költeni és ezt tartsátok tiszteletben.


Nemcsak fizetős programokkal lehet emlékezetes legénybúcsút szervezni. Ha a szervezésbe sok energiát, kreativitást belevisztek és a vőlegény köré építitek fel az egészet, akkor akár minimális büdzsével is remek legénybúcsú lesz az eredmény.

A legjobb legénybúcsú feladatok

Akkor lesz igazán felejthetetlen a legénybúcsú, ha a vőlegényről fog szólni. Persze minden legénybúcsú valahol a vőlegényről szól, de itt arra kell gondolni, hogy a feladatok is úgy legyenek kitalálva és összeállítva, hogy azok illenek a leendő férjhez.

 

 

Sokan esnek abba a hibába, hogy csak a mindenki által ismert sablonos legénybúcsú feladatokat veszik elő. Alapvetően nem ezekkel a feladatokkal van a baj, hanem azzal, hogy ezek önmagukban személytelenek. Viszont alapként nagyon jól használhatóak és egy kis átdolgozás után a vőlegény képére formálhatók.


Ha például veszünk egy klasszikusnak számító menyasszony kvízt, akkor a snassz kérdések helyett érdemes olyan kérdéseket is kitalálni, ami a párról szól, ami szorosan kapcsolódik hozzájuk. Így lehet például egy sablonos menyasszony kvízt, egyedivé és emlékezetessé tenni.

 


És most jöjjenek olyan legénybúcsú játékok, amiket az előbb említett módon, a vőlegény személyére lehet szabni.

Menyasszony kvíz

A menyasszony kvíz azt hivatott kideríteni, hogy a vőlegény vajon mennyire ismeri élete párját. Állítsatok össze egy kérdéssort, amire a menyasszony a legénybúcsú előtt válaszol. A vőlegény feladata, hogy megadja a helyes választ. Ha ez nem sikerül, akkor jöhet valamiféle büntetés, például valamilyen alkoholt kell innia. Ha a vőlegény tudja a választ, akkor vagy a többiek isznak, vagy a vőlegény kiválasztja, hogy ki igyon.

 

Arra figyeljetek, hogy nagyon könnyen át lehet esni a ló túloldalára és rövid idő alatt annyira be tud rúgni a vőlegény, hogy aztán már nem is tud értelmesen részt venni a legénybúcsú többi részén. Ezért csak okosan és mértékkel!


Ha igazán különlegessé szeretnéd tenni a menyasszony ismereti kvízt, akkor a menyasszony válaszait videóra is felveheted és a kvíz során lejátszhatod a legénybúcsús társaságnak. Sőt, még jobb, ha egyúttal reakció videókat is készítesz olyan szövegekkel mint: na ne már; ezt tudnod kellene; ajajj stb. Ezekkel tudsz reflektálni a vőlegény válaszaira. Főleg akkor tud ez vicces lenni, ha vannak olyan szófordulatok, amiket a vőlegény, a menyasszony vagy a baráti társaság előszeretettel használ.

Utcai feladatok

Jó időben az utcai feladatoknak is van helye a legénybúcsú játékok között. Ilyenkor a vőlegénynek idegenek segítségével kell teljesítenie a rá kiszabott küldetést. Itt aztán szárnyalhat a fantázia, mindenféle vicces feladatot ki lehet találni:

  • A menyasszony petrezselyem árulásához hasonlóan a vőlegénynek árulnia kell különféle dolgokat.
  • Járókelőkkel kell közösen egy produkciót előadni.
  • A leendő férjnek kell megszerezni telefonszámokat, jókívánságokat stb.
  • Ha mindezt kicsit 18+ verzióban bonyolítanátok le, akkor hölgyek bugyi címkéjének vagy melltartójának megszerzése is lehet a cél.
  • Egy pólóra lehet gyűjteni rúzsfoltokat.
  • Nyilvános táncolás, éneklés, szerenád, szerelmi vallomás is lehet az utcai feladat.

 

 

 

A legjobb legénybúcsú programok

Ma már általában a legénybúcsún nemcsak a vőlegény kap feladatokat, hanem a közös élmény érdekében közös legénybúcsú programokat is szokás szervezni. Sokféle programot ki lehet találni, de itt is az a jó, ha olyat választotok, amit a vőlegény szívesen csinál, ami valamilyen formában hozzá köthető. Például elő lehet venni a bakancslistáját és valamit arról kipróbálni.


A legnépszerűbb legénybúcsú programok között van a paintball, a lasertag, a gokartozás. De akár egy grillezés is szuper program lehet, csak jó idő kell hozzá. A külföldiek körében is méltán népszerű szabaduló szobás játékokban is lehet gondolkodni. Ha ennél maradtok, akkor válasszatok olyat, aminek a tematikája a vőlegényhez köthető.

 

 

Ha nyár, akkor Balaton! Időben hosszabb, akár kétnapos legénybúcsút is lehet szervezni és ilyenkor beleférhet egy közös vitorlázás a magyar tengeren.


A klasszikus kocsmatúra, városnézés is jó választás lehet, főleg akkor, ha a helyszíneket úgy tervezitek meg, hogy azokhoz szintén köti valami a vőlegényt. Például ott ismerkedtek meg a menyasszonnyal, vagy iskolás évei alatt sokat járt oda, első munkahely stb.

 


Egy sportszerető vőlegénynél és legénybúcsús csapatnál akár egy teremfoci, egy kosarazás is jó program, de akár valamilyen meccsre is elmehettek.

Legénybúcsú póló

A legénybúcsú póló tipikus eleme a legénybúcsúknak. Nemcsak az összetartozást jelképezi, hanem egy jó emlék is lesz a vőlegénynek. A pólónyomtatással foglalkozó oldalakon vannak tipikus legénybúcsú minták, de sokkal jobb az, ha inkább valami egyedivel álltok elő.


A legénybúcsú szervezése nem kis feladat, ahhoz hogy igazán emlékezetes legyen fontos, hogy ismerjétek a vőlegényt. Az mindig jó, ha a legénybúcsús csapatban olyanok is vannak, akik hosszú évek óta ismerik a leendő férjet. Így az egész életútját fel tudjátok használni a személyre szabott legénybúcsú játékok kitalálásában.


További cikkek a témában


Legény-és leánybúcsúk - Avagy a függetlenség utolsó napja

A független élet utolsó napjainak megünneplése az esküvő előtt sokáig csak a férfiak privilégiuma volt hazánkban. Néhány évtizede viszont már a hölgyeknek is kijár, hogy a menyasszony a legjobb barátnők társaságában bulizhasson, és búcsút mondjon a szingliségnek.

A legjobb ajándék ötletek lánybúcsúra

Az esküvőszervezés rengeteg teendővel jár a menyasszony számára. Szerencsére van egy olyan alkalom, amikor egy rövid időre félre lehet tenni a felelősségeket, és csak a szórakozásra koncentrálni: ez nem más, mint a lánybúcsú!

A legnépszerűbb lánybúcsú feladatok, ötletek és játékok

A búcsú valaminek az elengedését, illetve továbblépést jelent.

 

Pontosan ezt a szerepet hivatott betölteni a lánybúcsú is, de jóval vidámabb értelemben – a menyasszony örökre hátat fordít régi életének, és feleséggé válik.

Ám előtte még egy utolsó közös eseményt tart a legkedvesebb barátnőivel, ahol vicces játékokkal, fontos kérdés-válaszokkal, és egy fergeteges bulival ünneplik meg a régi időszak lezárását és az új időszak megkezdését.

 

Legény-és Leánybúcsúk

Közeleg a leánybúcsú/legénybúcsú...?

- Hogyan kezdj hozzá a szervezéshez -

 

Itt az esküvőszezon, és a manapság már elmaradhatatlan legény-és leánybúcsúk időszaka. Lázas készülődés előzi meg eme bulikat, melyeket a házasulandók barátai titokban szerveznek meg az esküvő előtti utolsó hetekben. A meglepetések esetenként balul is elsülhetnek, ha figyelmen kívül hagyjátok a menyasszony illetve a vőlegény ízlésvilágát, igényeit, szórakozási szokásait. Mielőtt nekiesnétek a lázas szervezkedésnek, nem árt informálódni és végiggondolni az alábbiakat¦


További témák