30 esküvői asztaldekoráció ötlet – gyönyörű terítékek és díszítések

Az esküvői asztaldekoráció egy gyönyörű kompozíció, melyet az ünnepi étkészletek, díszes tányéralátétek, szalvéták és asztaldíszek együttese alkot.

 

eskuvoi asztaldekoraciok

 

Az esküvői szertartást a násznép megvendégelése követ, a házasságkötés boldog élményének közös ünneplése, vagyis a lagzi.

 

Az esküvői vacsora helyszíne legtöbbször egy elegáns vagy meghitt étterem, rendezvényterem, hotel esetleg egy impozáns kastély, ahol gyönyörűen feldíszített asztalok várják a vendégeket.

 


1. Esküvői vacsoraasztalok 


A vacsoraasztalok elrendezését és formáját legtöbbször az esküvői helyszín adottságai határoznak meg. Mindegyik asztal más-más dekorációs lehetőségeket tartogat.


Kerek asztalok


A zárt helységekben tartott esküvőknél leggyakrabban kerek asztalokat láthatunk, hiszen ez a lehető legjobb megoldás az ismerősök, családtagok és barátok szeparált elhelyezésére.

 

A kerek asztalokon középre kerül a központi dísz, és az étkészletek szép elrendezésének harmóniája adja meg harmonikus összképet.

 

eskuvo kerek vacsoraasztalok


Hosszú egyenes asztalok


Népszerűek ezen kívül a hosszú egyenes asztalok is vagy az U-alakú elrendezés. A mediterrán térségben leggyakrabban ezt a megoldást választják az esküvőkön, hiszen így az összes vendég együtt van, és a kötetlenebb, lazább hangulat könnyebben megteremthető.

 

hosszu asztalok


2. Esküvői étkészletek


Az étkészlet kiválasztásánál érdemes az asztalok formáját is figyelem venni, hiszen egy kerek asztalon általában szebben mutatnak a hagyományos kerek tányérok, a négyszögletes asztaloknál azonban bátran választhatunk négyszögletes étkészletet is.


Elegáns üvegtányérok


Az elegáns esküvői stílushoz passzolnak leginkább az üvegtányérok, melyek különleges és ünnepélyes jelleget adnak a dekorációhoz. Az aranyszegélyes étkészletek igazán impozánsak.

 

eskuvos etkeszlet


Mediterrán és rusztikus kerámia étkészletek


Újra a mediterrán esküvői stílus köszön vissza a kerámia étkészletek alkalmazásánál, ahol előszeretettel látják vendégül a násznépet színes, mintás kerámiaedényekből. A rusztikus esküvőkön pedig a natúr edények kapják a főszerepet.

 

eskuvoi etkeszlet tanyerok


Tányéralátét, mint dekoráció


Egy szép tányéralátét szintén egy nagyon dekoratív díszítőeleme az asztaldekorációnak. Egy vintage esküvőkön egy farönk vagy fonott alátét igen népszerű, egy elegáns esküvőhöz választhatunk különleges üvegalátétet is.

 

A kerek tányárok alatt nagyon jól mutatnak a négyszögletes darabok, változatos geometriai alakzatot alkotva.

 

eskuvoi asztaldekoracio


Díszek a tányéron, köszönőajándékok


Az esküvői vacsoraasztalokon a tányérok dekorálása is általános. A szalvéta és a menükártya mellett még egy-egy élő vagy száraz virág is kerülhet a közepére.

 

Egy másik szokás, a násznépnek szánt köszönőajándékok asztalra való kihelyezése, melyeket akár a tányérok közepére is tehetjük. Ez egy kedves gesztus, így a vendégek azonnal megkapják, amint leülnek az asztalokhoz.

 

eskuvoi asztaldekoracio


3. Terítők és elhelyezési ötletek


A kerek esküvői asztalokon alapvetően a teljesen lefedett abroszok mutatnak jól, bár láthatunk egyéb kreatív megoldásokat is, például lelógatott vászonszalvétákat a tányérok alatt, vagy egy keresztbe elhelyezett futót.


A hosszú asztalokon látványos a középen vékony sávban elhelyezett futók, melyek gyakran túllógnak az asztalok két végén. Ebben az esetben érdemes a tányérok alá stílusos tányéralátéteket tenni.

 

eskuvoi asztaldekoracio

 


4. Szalvéta variációk 


Az esküvőkön általában változatos módon csavart és összetekert vászon szalvétákat láthatunk a tányérokra, vagy a tányérok köré helyezve. Egy szép színes szalvéta akár egy hófehér asztali dekoráció esetén is nagyon szépen mutat. 

 

Hajtogatott vászon szalvéták


Rengeteg kreatív változata van a szalvéták elhelyezésének a csomóktól kezdve a különböző hatogatási technikákig. Van, ahol egyszerűen csak a tányérok közé teszik, vagy a tányérok alá kerül lelógatva az asztalról, vagy szép tányéralálétként. 

 

eskuvoi asztaldekoracio


Gyönyörű szalvétagyűrűk


A szalvétagyűrűk apró ékszerei az esküvői asztaldekorációnak.

 

A tányérokra helyezett vászonszalvétát összefoghatjuk egy drótra rögzített virággal is, ha csináld magad megoldások híve vagyunk, de választhatunk különféle díszes, stílusos karikákat, vagy csodaszép kerámia gyűrűt is. 

 


5. Menükártyák az asztalon


Az esküvői menükártyákat valahogy el kell helyezni az asztalokon, hogy a vendégekkel ismertessük a fogásokat. Egy középre helyezett menükártya is megfelel a célnak, de gyakoribb, hogy minden vendég kap egyet a tányérja közepére helyezve.

 

eskuvoi menukartya


6. Az asztalok számozása


Az ültetőrend könnyű navigálására szolgálnak az asztalszámok. Minden esküvőn találkozhatunk velük.

 

A számozott kártyákat szép csiptetőbe a legcélszerűbb helyezni, melyekből számtalan verzió létezik az elegánstól kezdve a különlegesebb tartókig. Például egy kis képkeret is betöltheti ezt a funkciót, melyre krétával írjuk az asztalok számait.

 

eskuvoi dekoracio asztal szamok

 


7. Virágdekorációk


Vitathatatlanul a legszebb esküvői díszek mind az asztaldekoráció tekintetében, mind az egész eseményt nézve, a gyönyörű virágkompozíciók. A romantikus, ünnepi hangulatot mindig a virágoknak köszönhetjük, a többi dísz csak kiegészítés.


Virágfüzérek és virágfüggők


Az egymásba fűzött hosszú virágfüzérek elsősorban a hosszú esküvői asztalok díszei, melyek általában középen futnak végig az asztal teljes hosszában.

 

A kompozíció lehet pasztell színvilágú, amely lágyan simul bele az összeképbe, de élénk színű virágokból is készülhet, amely egyfajta fő látványossága a vacsoraasztalnak.


A virágfüzéreket az asztal fölé is fel lehet függeszteni, melyekből egy-egy szál lelógatva igen dekoratív esküvői dekoráció.

 

eskuvoi asztaldekoracio viragokbol


Friss virágok és dekoratív vázák


A friss, vágott virágok elhelyezésének is többféle változata lehetséges. Gyönyörű vázákba rendezett kis csokrok, vagy vízzel teli üvegekbe helyezett virágok is tipikus esküvői látványelemek. 


Váza helyett színes befőttes üvegekben is nagyon jól mutatnak a kisebb csokrok. A türkizkék és a rózsaszín szép, harmonikus színpárosítás. 

 

eskuvoi asztaldekoracio


Virágkompozíciók az asztalon


A kerek esküvői asztalokon szépen mutatnak a középre helyezett nagyobb csokrok és virágkompozíciók.

 

Ebben az esetben ez a virágcsokor lesz az asztal központi dísze, mely köré már csak egy-egy szirom, esetleg egy szép faág elhelyezése elegendő.

 

eskuvoi asztaldekoracio


Száraz virágok és zöld növények


Az esküvői virágdekorációk külön világa a szárazvirágokból készített kompozíciók. Inkább őszi esküvőkön jelennek meg, amikor nehezebb beszerezni élő virágokat, illetve a vintage és rusztikus esküvőkön is népszerűek.


A zöld növények, fűszernövények tipikus dekorációi a mediterrán esküvőknek. Ott kevésbé használnak vágott virágokat, ami azért is jó megoldás, mert amellett, hogy a cserepes virágok egyfajta kedves látványt nyújtanak, az esküvő után is megmaradnak, tovább élnek.

 

eskuvoi asztaldekoracio


8. Gyümölcsök az esküvői asztalon


Mediterrán hangulatot tudunk teremteni az esküvőnkön, ha a gyümölcsöket is bevonjuk a dekorációs kelléktárba.

 

Citromkarikák kerülhetnek az üvegvázákba, szőlőfürtök, gyümölcskompozíciók az asztalokra, valamint félbevágott grapefruit vagy narancsot tehetünk a vendégek tányérjára is, amely nemcsak illatos dekoráció, hanem egyfajta előétel szerepet is betölthet.

 

eskuvoi asztaldekoracio

 

Álomszép esküvői dekorációk – színek, ötletek, kreatív díszek

 

Fotók: pinterest

 

Eskuvohelyszin.hu - minden helyszín egy helyen


 


További cikkek a témában


Rusztikus esküvő – a vidéki romantika

Rusztikus esküvő – a vidéki romantika

A vidéki romantika sok szerelmespárt magával ragad, ezért döntenek úgy, hogy az esküvőjükön is ezt a hangulatot elevenítik meg.

Vintage esküvői stílus - bohém, kreatív, egyedi

Vintage esküvői stílus - bohém, kreatív, egyedi

Egyre népszerűbbek a vintage stílusú, vagy rusztikus esküvők, melyek mindig rendkívül kreatívak és egyediek, sosincs két egyforma. 

Ombre esküvői stílus

Ombre esküvői stílus

Az ombre egy gyönyörű színátmenetes stílus, amely a divatól kezdve a lakberendezésen át az esküvői dekorációig, mindenhol alkalmazható.

14 stílusos és kreatív esküvői fotófal

14 stílusos és kreatív esküvői fotófal

Az esküvői fotófal vagy virágfal az esküvő egyik izgalmas attrakciója, amely előtt romantikus esküvői képek, illetve közös emlékfotók készülhetnek.


További témák