Asztali dekorációk a romantika jegyében

Az esküvő már önmagában is egy romantikus esemény, de a dekoráció, a teríték és az asztaldísz is nagyban hozzájárulhat a szerelemes atmoszféra megteremtéséhez. 

 

eskuvo dekoracio asztal

 

Az esküvői dekoráció kitalálása és megtervezése rendkívül izgalmas és kreatív feladat. Olyan miliőt hozhatunk létre, amilyet csak szeretnénk.

 

A romantikus esküvői stílus már szinte külön tematikának számít, hiszen egy megadott téma köré épül minden, amely jelen esetben maga a szerelem.


Esküvő romantikus környezetben


A romantikus környezet természetesen az esküvőhelyszín kiválasztásánál kezdődik. Ez a fogalom azonban mindenki számára mást jelent. Van, aki a vidéki atmoszférát tartja erre ideálisnak, és mindenképp szabadtéri lakodalmat tervez, hiszen a természeti táj szépsége, és a naplemente adja meg azt a varázslatos hangulatot, amelyről álmodott. 


Egy tóparti kis vendéglő, szép kúria, gyönyörű kert, esetleg kastély mind-mind szóba jöhet. Vannak azonban olyan párok, akik számára például a víz látványa jelenti a romantikus környezetet.

 

Ebben az esetben szóba jöhet a hajó is, mint romantikus esküvőhelyszín, de a környező országok tengerpartjain akár tarthatunk álomszép tengerparti esküvőt is. 

 

Az a fontos, hogy olyan helyen tartsuk a lakodalmat, amely hangulatos a számunkra, a dekoráció csak egy plusz elem, amely felteszi az i-re a pontot. 


Az apró részletek jelentősége


A romantikus esküvői dekorációs tippek cikkünkben körbejártuk a teljes témát, a szertartás helyszínétől kezdve a fénydekorációig, valamint a fotófal kialakítására és a köszönőajándékra is adtunk tippeket. 

 

Most kifejezetten az asztaldekoráció témáját járjuk körbe, amely sok apró részletből tevődik össze. Az asztaldekoráció kialakítása azonban kiemelten fontos, és hangulat szempontjából is nagy jelentőséggel bír. 

 

eskuvo vacsoraasztal dekoracio

(pinterest.com)


Az esküvői asztaldekoráció elemei


A vacsoraasztalok minden esküvőn ünnepélyes, elegáns látványt nyújtanak. Különleges eseményről van szó, amely különleges terítést kíván. Az asztaldekoráció sok elemből tevődik össze.

 

Akkor esztétikus az asztaldekoráció, ha a terítő, az étkészlet, az evőeszközök, a poharak, a szalvéta elhelyezése, a menükártyák és asztal számok, valamint az egyéb díszítőelemek mind harmonikus egységet képeznek.  


Terítő vagy dekor alátét


Számtalan gyönyörű és kreatív megoldást láthatunk a terítők és tényéralátétek alkalmazására. Fontos azonban figyelembe venni, hogy köralakú, illetve téglalap asztalokat díszítünk, a különböző formájú asztalok terítése ugyanis némileg eltér egymástól.


Négyszögletes asztalok esetében válasszunk egy középen futó vékony terítőt, és kombináljuk ugyanolyan színű tányérra vagy alá helyezett vászon szalvétákkal. Szép megoldás, ha az asztalok két végén a terítőt szalvétagyűrűvel összefogva leengedjük. 

 

Kerek asztalok esetében pedig a teljes asztalt befedő tabroszok mellett döntsünk, az egészen a földig érő darabok a legszebbek.

 

Romantikus esküvőhöz választhatunk hófehér rózsamintás vagy fodros abroszt is. A hófehér vagy pasztellszínű terítőn jól mutat még egy középen elhelyezett élénkszínű futó.

 

A tányérok alá különféle dekor alátéteket is kihelyezhetünk, - akár terítő helyett is -, amelyek még stílusosabbá teszik az összképet. 

 


eskuvo asztal dekoracio

 

(pinterest.com)

 

Gyönyörű étkészletek


Az esküvői étkészletek hagyományosan hófehér porcelán tányérok vagy elegáns üvegtányérok szoktak lenni. Ez is nagyon szép, de ezen a téren is nagy a lehetőségek tárháza.


Variálhatunk a színekkel és a formákkal is. A kerek és négyszögletes tányérok például egymásra helyezve igen látványosak, a színes vagy mintás kerámia étkészlet pedig igen exkluzív.  

 

eskuvo asztal dekoracio

(pinterest.com)

 

Szalvéta variációk


Az esküvői vacsoraasztalhoz papírszalvéta helyett vászon szalvéták illenek, melyek rengetegféleképpen variálhatók. Egyszerűen a tényérok alá tetetjük például összehajtva, vagy akár az asztalról lelógatva. 


A tányérra, illetve a tányérok közé is kerülhetnek különböző hajtogatási technikákkal. A legnépszerűbbek a csomózások, középen vagy a szalvéta tetején, de egy díszes szalvétagyűrűvel összefogva, vagy dekoratívan összetekerve, mindenképp szép dekoráció lesz a végeredmény.

 

Akár hajtogathatunk belőle evőeszköztartót is, melybe a kanalak, villák és kések kerülnek. Mindenképp válasszuk pasztellszínű vagy élénkebb darabokat, hiszen a hófehér abroszt nagyon fel tudja dobni egy színes szalvéta.

 

eskuvo asztal dekoracio

(pinterest.com)


A menükártya elhelyezése


Az esküvői vacsoraasztalokon illik a vendégek számára feltüntetni az ételsort. Ezek az úgy nevezett esküvői menükártyák kerülhetnek az asztal közepére, vagy a tányérokra is. Van, hogy a szalvéta körülöleli a menükártyát, vagy valamilyen egyéb dísz, legtöbbször egy szál virág kerül rá. 

 

eskuvo asztal dekoracio

(pinterest.com)


Az asztalok számozása


Ez is egy fontos kérdés. Hogyan jelezzük elegánsan a násznép felé, hogy melyik az ő asztaluk? Az asztalszámozásnak ma már külön világa van, annyiféle dekoratív ötlet létezik, hogy választani is nehéz. Igazából bármire írhatjuk, ami stílusosan belefér az asztali dekoráció közé. Összegyűjtöttünk néhány ötletet az esküvői stílusok szerint.


Elegáns: Üveghatású akrillapokra nyomtatva, csiptetővel vagy mini képkeretben
Vintage: Színes vázákra, festett kövekre írva
Vineyard - borvidék: Parafadugók pálcikára tűzve
Romantikus: Hurkapálcikákra rögzített szivecskéken

 

eskuvo asztal dekoracio

(pinterest.com)


Romantikus virágkompozíciók


A szerelem elsőszámú virága a rózsa, így természetesen ez az esküvők legyakrabban alkalmazott virága. Itt is külön kell választani, hogy kerek vagy hosszú, téglalap asztalról van-e szó. 


A kerek asztalokat legtöbbször egy központi virágkompozíció díszíti, amely az asztal fő látványeleme. Ezt kiegészíthetik a tányérokra helyezett egy-egy szál virág, vagy a terítőre hintett virágszirmok. 


A hosszú asztalokon több csokrot kell elhelyezni, de egy hosszú virágfüzér is igen látványos. Az asztal felett is futhat virágfüzér egy állványon, melyről egy-egy szál virágot fejjel lefelé lógathatunk az asztalok fölé. 


Nagyobb csokrok helyett vázákba is helyezhetünk egy-egy szál vágott virágot. A színes tulipánokkal, levendulával vagy az apróvirágú gyöngyvirágokkal is romantikus miliőt teremthetünk.

 

eskuvo asztal dekoracio

(pinterest.com)


Mécsesek az asztalon


A mécsesek sem hiányozhatnak az esküvői vacsoraasztalokról, hiszen a gyertyák a naplemente után romantikus fényben árasztják el a helyszínt, akár egy zárt térben, akár a szabadban tartjuk a lakodalmat.


A legbiztonságosabb megoldás, ha kisebb üveg mécsestartókat helyezünk el az asztalokon, melyek lehetnek különféle mintázatúak.

 

Egy szép mécsestartó önmagában is dekoratív, a gyertyafényben pedig még látványosabban megmutatkoznak a színek és minták. 


Az állógyertyák és többkarú gyertyatartók inkább elegáns, ünnepélyesebb hangulatú esküvőkhöz passzolnak. A kis mécsesek romantikusabbak, és nagyobb teret adnak az elhelyezés módjának is.


Talán mind közül a legimpozánsabbak az úszógyertyák, melyek dekoratív látványelemként is funkcionálhatnak, ha a vízbe színes virágok vagy faágak is kerülnek.

 

eskuvo asztal dekoracio

(pinterest.com)


+ 1 kreatív ötlet


A hangulatvilágítás témakörénél maradva, ha indíttatást érzünk rá, akkor saját kezűleg is készíthetünk gyertyatartókat. Nem kell hozzá más, mint néhány borospohár, melyeket fejjel lefelé fordítva máris kész a gyertyatartó.

 

A lefordított pohárba virágok vagy egyéb dekorációs dísztárgyakat is tehetünk. Igazán egyedi és kreatív látványeleme lehet az esküvőnek.

 

eskuvo asztal dekoracio

 

(pinterest.com)

 

 


További cikkek a témában


Vintage esküvői stílus - bohém, kreatív, egyedi

Vintage esküvői stílus - bohém, kreatív, egyedi

Egyre népszerűbbek a vintage stílusú, vagy rusztikus esküvők, melyek mindig rendkívül kreatívak és egyediek, sosincs két egyforma. 

15 gyönyörű boldogságkapu szabadtéri esküvőhöz

15 gyönyörű boldogságkapu szabadtéri esküvőhöz

A szabadtéri esküvő legszebb dekorációja a virágokkal díszített boltíves szertartáskapu, vagy boldogságkapu, ahol a szertartás zajlik.

Bor, mámor, szerelem – a borkultúra esküvők világa

Bor, mámor, szerelem – a borkultúra esküvők világa

Igazi kuriózum a borkultúra hagyományaira épülő borvidék vagy vineyard esküvői stílus, amelyet a borkülönlegességek és a borászatok hangulata tesz különlegessé.

Ombre esküvői stílus

Ombre esküvői stílus

Az ombre egy gyönyörű színátmenetes stílus, amely a divatól kezdve a lakberendezésen át az esküvői dekorációig, mindenhol alkalmazható.


További témák