Menyasszonyi csokor típusai: mi alapján válassz?

A menyasszonyi csokor az esküvő és az ara egyik legfontosabb dísze, mely öltöztet és kiemeli a menyasszony alakját és egyéniségét.

 

 

menyasszonyi csokor

 

A csokrok összeállításában szinte csak a képzelet szab határt: izgalmas formák, változó virágok és színek, egyéb kiegészítők dobhatják fel a csokrot.

 

Hogyan válassz menyasszonyi csokrot? Szerintünk a legfontosabb, hogy a csokor passzoljon a díszlethez, de érdemes több szempontot is figyelembe venned.

Menyasszonyi csokrok: szempontok

 

Nagyon fontos az, hogy az esküvői csokrok belesimuljanak az esküvői összképbe. 

 

1. Összeállításukkor a harmóniára kell törekedni, arra, hogy a csokor és a díszlet hasonló színvilágot képviseljen.

 

Egy csokor ne csak önmagában legyen szép, hanem kontextusában is: az asztalokon, a vőlegény mandzsettáján, az oltáron, a teremben ugyanolyan típusú virágokat helyezzetek el, mint amit a menyasszonyi csokorban is használtok. 

 

2. A kevesebb néha több: a túlzásba vitt csokrok túl sokat takarhatnak a menyasszonyból, a túl sok szín használata pedig az esküvő meghittségét csorbíthatja, és ritkán illik az egyszínű menyasszonyi ruhához.

 

Az egyszerű menyasszonyi csokor letisztult és minimalista, mely könnyen illeszkedik bármilyen esküvői díszletbe. A fentieken kívül még egy előnye van annak, ha a csokréta nem túlságosan dús: a vastag csokrot nehéz egykézzel tartani, így kényelmetlenné is válhat.

 

3. Az esküvői csokor formája is sokat számít. 
    • A gömbcsokor klasszikus, főleg karcsú aráknak javasoljuk, egyszerú ruhaszabás esetén
    • A vízesés alakú, kicsit formabontóbb csokrok előnyösen nyújtják az alakot
    • A csepp alakú csokrok pedig optikailag karcsúsítanak, így inkább az alacsonyabb menyasszonyoknak javasoljuk

 

4. Esküvői virágok: milyen virágok kerüljenek a csokrodba? Ahogy fentebb említettük, előnyös az, hogyha a csokor és a díszlet harmonizál. A legtöbb esetben a szezonális virágok dominálnak: egy tavaszi csokor más, mint egy téli csokor.

 

5. A tartósság: furcsa lehet ezt mondani egy menyasszonyi csokor esetében, de nem lehetetlen az, hogy a csokrot akár hosszú időre megőrizhesd. Ilyenkor olyan virágokat érdemes választanod, melyek száríthatóak: így bár óvatosan kell vele bánnod, de akár hosszú ideig csodálhatod majd a csokrodat.


Esküvői csokor virágai

Vannak olyan virágok, melyek szinte bármely évszak esküvőjén visszatérő vendégek: egy liliom menyasszonyi csokor például ilyet (figyelj viszont arra, hogy ne porzós liliomot válassz, hiszen bepiszkolhatja a ruhád). 

 

Összeszedtük, hogy melyik évszakban milyen virágok közül érdemes válogatnod (a mi kedvencünk a szellőrózsa menyasszonyi csokor).

 

Tavaszi esküvő: szellőrózsa, liliom, boglárka, szarkaláb, jácint és nárcisz

Nyári esküvő: nefelejcs, gerbera, liliom, írisz, szellőrózsa, aranyvessző, tátika, kála, leander, kagylóvirág, cickafarkkóró

Őszi esküvő: őszirózsa, körömvirág, krizantém, dália

Téli esküvő: nefelejcs, jázmin, amarillisz, szellőrózsa, boglárka, tulipán, mikulásvirág

 

Amiket mindig használhatsz: rózsa, liliom, szegfű, búzavirág, fátyolvirág, kardvirág, gyöngyvirág, ördögszem

A leggyakoribb menyasszonyi csokor színek:
    • Barack
    • Fehér
    • Rózsaszín
    • Lila
    • Mályva
    • Bordó
    • Zöld


Ékszercsokor

Az ékszercsokor egy különleges menyasszonyi csokor, hiszen örök életű. Lényege, hogy nincs benne élő virág, így bármeddig megőrzi szépségét. Előnye, hogy a nyári nagy melegben tartott esküvők alatt sem kezd el kókadni, illetve olyan egyedi színekben készülhet, amilyet csak megálmodsz!

 

esküvői csokor

 

Esküvői csokor eldobása

Általában az esküvői virágcsokor és az eldobott csokor nem ugyanaz: erre a célra egy külön dobócsokor van fenntartva, hogy a menyasszony is megtarthassa saját csokrát.

 

A két csokréta rendszerint ugyanolyan.

Az eldobás nem egyből szokott történni: először egy ‘hamis’ lendítéssel fotó készül a csokrot dobó menyasszonyról, majd ha ez jól sikerült, utána történik az igazi dobás. A győztes elkapó lesz az, aki legközelebb házasodni fog!


Menyasszonyi csokor árak

Egy menyasszonyi csokor ára nagyon változó lehet: függ attól, hogy mennyi és milyen virággal (egyáltalán virággal?), mely évszakban, milyen gyorsan, milyen extra kiegészítőkkel szeretnéd a csokrot.

 

Az esküvői csokor árak 10.000 forinttól kezdődnek, de akár 40.000 forintig is felkúszhat az áruk. 


További cikkek a témában


Esküvői szülőköszöntő zene ötletek

A nagy napon megannyi zene csendül fel: a bevonulás alatt, gyertyagyújtáskor és gyűrűhúzáskor, a szülőköszöntés során és a gratulációk fogadása közben is aláfestő zene szól.

 

Esküvő koronavírus idején

Esküvő koronavírus idején

A koronavírusnak rengeteg esküvő esett áldozatul, így egyre több pár dönt úgy, hogy karanténesküvőt tart otthon, saját kertben.

Esküvői nyitótánc

TÁNCRA FEL! A SIKER GARANTÁLT!

Az esküvő egyik fő attrakciója az ifjú pár nyitótánca, melyre érdemes szakember segítségével felkészülni...

A szervezés-lebonyolítás menete

Az esküvőt érdemes kb. 8 hónappal a tervezett időpont előtt elkezdeni szervezni. Ajánlott egy előzetes forgatókönyvet készíteni, amelyben kiosztásra kerülhetnek a feladatok és felelősei időtervekkel, határidőkkel.


További témák