Menyasszonyi csokor típusai: mi alapján válassz?

A menyasszonyi csokor az esküvő és az ara egyik legfontosabb dísze, mely öltöztet és kiemeli a menyasszony alakját és egyéniségét.

 

 

menyasszonyi csokor

 

A csokrok összeállításában szinte csak a képzelet szab határt: izgalmas formák, változó virágok és színek, egyéb kiegészítők dobhatják fel a csokrot.

 

Hogyan válassz menyasszonyi csokrot? Szerintünk a legfontosabb, hogy a csokor passzoljon a díszlethez, de érdemes több szempontot is figyelembe venned.

Menyasszonyi csokrok: szempontok

 

Nagyon fontos az, hogy az esküvői csokrok belesimuljanak az esküvői összképbe. 

 

1. Összeállításukkor a harmóniára kell törekedni, arra, hogy a csokor és a díszlet hasonló színvilágot képviseljen.

 

Egy csokor ne csak önmagában legyen szép, hanem kontextusában is: az asztalokon, a vőlegény mandzsettáján, az oltáron, a teremben ugyanolyan típusú virágokat helyezzetek el, mint amit a menyasszonyi csokorban is használtok. 

 

2. A kevesebb néha több: a túlzásba vitt csokrok túl sokat takarhatnak a menyasszonyból, a túl sok szín használata pedig az esküvő meghittségét csorbíthatja, és ritkán illik az egyszínű menyasszonyi ruhához.

 

Az egyszerű menyasszonyi csokor letisztult és minimalista, mely könnyen illeszkedik bármilyen esküvői díszletbe. A fentieken kívül még egy előnye van annak, ha a csokréta nem túlságosan dús: a vastag csokrot nehéz egykézzel tartani, így kényelmetlenné is válhat.

 

3. Az esküvői csokor formája is sokat számít. 
    • A gömbcsokor klasszikus, főleg karcsú aráknak javasoljuk, egyszerú ruhaszabás esetén
    • A vízesés alakú, kicsit formabontóbb csokrok előnyösen nyújtják az alakot
    • A csepp alakú csokrok pedig optikailag karcsúsítanak, így inkább az alacsonyabb menyasszonyoknak javasoljuk

 

4. Esküvői virágok: milyen virágok kerüljenek a csokrodba? Ahogy fentebb említettük, előnyös az, hogyha a csokor és a díszlet harmonizál. A legtöbb esetben a szezonális virágok dominálnak: egy tavaszi csokor más, mint egy téli csokor.

 

5. A tartósság: furcsa lehet ezt mondani egy menyasszonyi csokor esetében, de nem lehetetlen az, hogy a csokrot akár hosszú időre megőrizhesd. Ilyenkor olyan virágokat érdemes választanod, melyek száríthatóak: így bár óvatosan kell vele bánnod, de akár hosszú ideig csodálhatod majd a csokrodat.

 


Esküvői csokor virágai

Vannak olyan virágok, melyek szinte bármely évszak esküvőjén visszatérő vendégek: egy liliom menyasszonyi csokor például ilyet (figyelj viszont arra, hogy ne porzós liliomot válassz, hiszen bepiszkolhatja a ruhád). 

 

Összeszedtük, hogy melyik évszakban milyen virágok közül érdemes válogatnod (a mi kedvencünk a szellőrózsa menyasszonyi csokor).

 

Tavaszi esküvő: szellőrózsa, liliom, boglárka, szarkaláb, jácint és nárcisz

Nyári esküvő: nefelejcs, gerbera, liliom, írisz, szellőrózsa, aranyvessző, tátika, kála, leander, kagylóvirág, cickafarkkóró

Őszi esküvő: őszirózsa, körömvirág, krizantém, dália

Téli esküvő: nefelejcs, jázmin, amarillisz, szellőrózsa, boglárka, tulipán, mikulásvirág

 

Amiket mindig használhatsz: rózsa, liliom, szegfű, búzavirág, fátyolvirág, kardvirág, gyöngyvirág, ördögszem

A leggyakoribb menyasszonyi csokor színek:
    • Barack
    • Fehér
    • Rózsaszín
    • Lila
    • Mályva
    • Bordó
    • Zöld

 

 


Ékszercsokor

Az ékszercsokor egy különleges menyasszonyi csokor, hiszen örök életű. Lényege, hogy nincs benne élő virág, így bármeddig megőrzi szépségét. Előnye, hogy a nyári nagy melegben tartott esküvők alatt sem kezd el kókadni, illetve olyan egyedi színekben készülhet, amilyet csak megálmodsz!

 

esküvői csokor

 

Esküvői csokor eldobása

Általában az esküvői virágcsokor és az eldobott csokor nem ugyanaz: erre a célra egy külön dobócsokor van fenntartva, hogy a menyasszony is megtarthassa saját csokrát.

 

A két csokréta rendszerint ugyanolyan.

Az eldobás nem egyből szokott történni: először egy ‘hamis’ lendítéssel fotó készül a csokrot dobó menyasszonyról, majd ha ez jól sikerült, utána történik az igazi dobás. A győztes elkapó lesz az, aki legközelebb házasodni fog!


Menyasszonyi csokor árak

Egy menyasszonyi csokor ára nagyon változó lehet: függ attól, hogy mennyi és milyen virággal (egyáltalán virággal?), mely évszakban, milyen gyorsan, milyen extra kiegészítőkkel szeretnéd a csokrot.

 

Az esküvői csokor árak 10.000 forinttól kezdődnek, de akár 40.000 forintig is felkúszhat az áruk. 


További cikkek a témában


Milyen menyasszonyi csokrot válassz?

Milyen menyasszonyi csokrot válassz?

A menyasszonyi csokor a boldogság jelképe, ezért elengedhetetlen kelléke az esküvőnek. Megannyi gyönyörű változat közül választhatunk.

Esküvői szülőköszöntő zene ötletek

A nagy napon megannyi zene csendül fel: a bevonulás alatt, gyertyagyújtáskor és gyűrűhúzáskor, a szülőköszöntés során és a gratulációk fogadása közben is aláfestő zene szól.

 

Az esküvő megszervezése

HOGYAN KEZDJÜK EL ESKÜVŐNK MEGSZERVEZÉSÉT?

Az esküvő mindnyájunk életében (jó esetben) csak egyszer adódik, így ennek a napnak tökéletesnek kell lennie. A menyasszonyok még kislánykorukban megálmodott mesebeli esküvőről álmodoznak, a vőlegények, pedig boldoggá tenni szívük választottját. Az álmok valóra váltása bizony nem könnyű munka, amit több hónapos szervezés, és sokszor idegeskedés előz meg. Az esküvő napjainkban már nemcsak a boldogító igenről és a násznép elégedett mosolyáról szól, hanem komoly iparág épült a neves esemény köré, egyre bővülő szolgáltatásokkal és szolgáltatókkal, melyek kiválasztása nem egyszerű dolog, és sokszor pénztárcánk szab határt elképzeléseinknek.

30 gyönyörű esküvői bevonuló zene – klasszikusok, filmzenék, szerelmes popdalok

30 gyönyörű esküvői bevonuló zene – klasszikusok, filmzenék, szerelmes popdalok

A polgári szertartás legmeghatóbb pillanata, amikor felcsendül az esküvői bevonuló zene, és a menyasszony elindul az oltár felé. 


További témák