Eljegyzési gyűrű fajták, stílusok és trendek – hogyan válassz

A lánykérés legfontosabb kelléke az eljegyzési gyűrű. De milyen gyűrűvel illik megkérni egy lány kezét? Milyen a klasszikus jegygyűrű? Mik az aktuális trendek? 

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

 

A lánykérés épp olyan életre szóló momentum a nők életében, mint maga az esküvő.


Minden lány álma, hogy szerelme különleges módon kérje meg a kezét, és a boldogító igen kimondása egy emlékezetes, igazán romantikus pillanat legyen. 


A 25 kreatív ötlet lánykéréshez – a személyes meglepetés az igazi cikkünkben tippeket adtunk a lánykérés mikéntjéhez, most a lánykérés legfontosabb kellékéről lesz szó, az eljegyzési gyűrű kiválasztásához adunk tippeket. 


Eljegyzési gyűrű „kisokos” – ezekre figyelj!


Az eljegyzési gyűrű kiválasztása során, az alábbi 5 szempontot fontos átgondolni. Ha ezekkel tisztában vagyunk, hamar meglesz a tökéletes gyűrű.


1. Sárga arany, fehérarany vagy rosegold


Az első eldöntendő kérdés, hogy milyen nemesfémből készüljön az eljegyzési gyűrű: sárga arany, fehérarany, vagy esetleg rosegold.


A sárga arany a leggyakoribb választás a jegygyűrűk és a karikagyűrűk terén is. Olyan hölgyek számára megfelelő, akik nem szeretnek igazán kitűnni, és fontos számukra a hagyományok követése. 


A fehér arany az elegánsabb, letisztult stílust kedvelő menyasszonyokhoz passzol, a rózsaszín árnyalatú rosegold pedig egyfajta extra vagy kuriózum.


2. Mekkora és milyen legyen az ékkő


Hagyományosan, vagyis az aktuális trend szerint az eljegyzési gyűrű egy apró drágakővel díszített, vékony aranygyűrű. Visszafogott és elegáns stílusú. A nagyobb ékkövek természetesen látványosabbak, de manapság még különlegesnek számítanak.


A méretének kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a menyasszony kézfejének méretét is. Ha kis keze van, kis köves gyűrűt érdemes választani, hogy ne nyomja össze optikailag a kezét. A nagyobb kövek hosszú, vékony ujjú hölgyek esetében előnyösebbek.


A gyűrűt díszítő kő általában valamilyen drágakő. Lehet ez egy tiszta, áttetsző kristály, például hegyikristály, holdkő.

 

Manapság egyre népszerűbben a színes ékkövek is, választhatunk smaragdot, zafírt, topázt, vagy akvamarint, illetve készülhet gyémántból is.


3. A kő formája


A jegygyűrűbe foglalt kő formája egészen változatos lehet.

 

A gyémánt formára csiszolt drágakövek a legnépszerűbbek, de választhatunk kerek, vagy modernebb négyzet és téglalap alakú, ovális, cseppformájú, illetve rombusz ékkövet is.


4. A kövek száma


Az lánykérés klasszikusan egyköves gyűrűvel történik, de természetesen vannak díszesebb, többköves változatok is, amikor a központi követ sok kicsi kő veszi körül, vagy az ékkő mellet sorban helyezkednek el.


5. Vékony vs vastag gyűrű – milyen kézhez melyik előnyös


Az ujjak vastagsága is döntő lehet, mégpedig a gyűrű vastagságának szempontjából. Ha valakinek esetleg ducibb ujjai vannak, akkor előnyösebb és kényelmesebb is lesz egy vékony gyűrű, míg egy vékonyabb, hosszú ujjon kifejezetten jól tud mutatni egy vastagabb jegygyűrű is.

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak


Eljegyzési gyűrű kiválasztása – titkos segítségek


Az tökéletes eljegyzési gyűrű kiválasztása során érdemes néhány titkos segítséget is igénybe venni. Nem árt egy előzetes kis kutatómunka.


Kérhetünk tippeket a kedvesünk barátnőitől, lánytestvértől, esetleg az anyukájától. Olyan közeli hozzátartozóktól, akik ismerhetik a kedvesünk titkos vágyait, akár az eljegyzéssel kapcsolatban is.


Lessétek meg egy kicsit az ékszeresládáját! Milyen stílusú ékszereket hord? A modernebb vagy a letisztult formákat szereti? Legyen feltűnő vagy egyedi? Vagy egy örök klasszikusra vágyik, ami soha nem megy ki a divatból? Ha több hasonló gyűrűt is láttok, tudni fogjátok, milyen irányba induljatok!


A tökéletes gyűrű mérethez pedig a legkézenfekvőbb, ha az egyik gyűrűjét mintának használjuk, bár az elcsenés nem minden esetben egyszerű megoldani úgy, hogy ne vegye észre. 


Stílusok és trendek


Ahogy évről évre a menyasszonyi ruha trendek is megújulnak, a jegygyűrűk tekintetében is érezhető a változás, és a klasszikus stílusok mellett minden évben találkozhatunk új  megoldásokkal.

 

A különleges drágakövekkel díszített, vagy éppen szokatlan formára csiszolt kövek épp úgy újszerű, mint például a fekete gyémánt vagy a smaragd.


1. A klasszikus eljegyzési gyűrű


A klasszikus eljegyzési gyűrű egy vékony, egyköves aranygyűrű, melyben a kő leggyakrabban egy csiszolt, áttetsző apró gyémánt vagy egy tisztafényű kristákylő.

 

Stílusában egyszerű és elegáns, a hangsúly az egy központi drágakövön van, amely az egészen apró, visszafogott ékkövektől, a hangsúlyosabbakig bármilyen formát ölthet.

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

(etsy.com)


2. Több köves gyűrűk


Az ilyen fazonok igen látványos ékszerek, melyben a középen lévő, általában nagyobb drágakövet sok kicsi veszi körül. Nagyon jól mutat, ha a középső drágakő színes drágakő: zafír, rubin, smaragd. 

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

(etsy.com)


3. „Süllyesztett” ékkő a gyűrűben


Egy vastagabb gyűrűben jól mutat ha nem középen kiemelkedve, külön foglalatban helyezkedik el a díszítő drágakő, hanem magában a gyűrűben rejtve található. Ez is egy stílusos, visszafogott, de elegáns megoldás.

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

(etsy.com)


4. Körbeköves gyűrűk – egysoros és dupla


A körbeköves fazon egy nagyon közkedvelt, gyönyörű jegygyűrű. Ezek általában vékonyabbak egy sorban foglalt kövekkel díszítettek, akár teljesen a gyűrű teljes kerületén, vagy csak egy részén. A körbeköves jegygyűrű lehet egysoros, illetve még látványosabb a duplasoros változat.

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

(etsy.com)

 
5. Vintage stílus


A vintage ihletésű eljegyzési gyűrűk mindig a régmúltat idézik, olyanok, mint egy ereklye, mintha dédszüleink féltve őrzött gyönyörűen elkészített antik ékszerei lennének.

 

A vintage jegygyűrűknek számtalan formája van, általában díszesebb, nagyobb ékköves gyűrűk szoktak lenni.

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

(etsy.com)


6. Viktoriánus korabeli gyűrűk - „hercegnő” stílus


A gazdagon díszített "királyi eljegyzési gyűrűk" is egyfajta virágkorukat élik. A Viktória brit királynőről elnevezett viktoriánus korszak királyi ékszerei felidézik a 19. század végét. 

 

Egy ikyen ékszer nagyon különleges eljegyzési gyűrű, amelytől igazi hercegnőnek érezheti magát szívünk választottja.

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

(etsy.com)


7. Modern stílus 


A modern stílus azt jelenti, hogy valami eltér a hagyományostól, újszerű, formabontó stílusok és megoldások. Ilyen lehet például egy "csupaszív" arany gyűrű, egy egyedi szimbólumot, üzenetet rejtő gyűrű, vagy egy érdekes csiszolású ékkő.

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

(etsy.com)


8. Színes kristálykövek


A színes drágaköves jegygyűrűk szintén nagyon különleges, egyedi ékszerek. Azért jó választás, mert mindegyik drágakő szimbolikus jelentést is hordoz.

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

(etsy.com)


9. Egyéb díszítő motívumok


A rózsa ősidők óta a szerelem szimbóluma, így nem csoda, hogy néhány jegygyűrűn is megjelenik, mint díszítő motívum. Stílusos megoldás, ahogy a pici vörös ékkövek közötti részt apró arany rózsák díszítik.

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

 

(etsy.com)


10. Egyedi tervezésű jegygyűrűk


Az egyedi gyűrűk saját ötletünk alapján készülnek, melyeket az ékszerészek tervezőprogrammal terveznek meg.

 

A saját ízlésünknek megfelelő egyedi gyűrű olyan különleges ékszer, amely személyes üzenetet közvetít, hiszen olyan lesz, amilyenre megálmodtuk.

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

 

(etsy.com)


12. Fenntarthatóság, „fair trade” mint gyűrűtrend


Az utóbbi években, főleg a koronavírusos időszakot követően a környezetbarát szemlélet az esküvőszervezés területén is megjelent.  


A gyűrűválasztásnál többek között azt jelenti, hogy figyelembe vesszük, hogy a gyűrű milyen körülmények között készül, milyen anyagokat használnak fel hozzá. 

 

Ezek az ékszerek úgynevezett „fair trade” helyről vagy újrahasznosított nemesfémekből készülnek. A laboratóriumi körülmények között előállított gyémánt egyértelműen a jobb választás ebből a szempontból, mint a valódi gyémánt.

 

jegygyuru eljegyzesi gyuru fajtak

(etsy.com)

 


 


További cikkek a témában


Romantikus esküvői frizurák

Sok menyasszonynak okoz komoly fejtörést, hogy milyen frizurát válasszon az esküvőjére. Nem könnyű döntés, hiszen a frizurának passzolnia kell a menyasszonyi ruhához, a menyasszony egyéniségéhez és figyelembe kell venni az arckaraktert is. Van, akinek a kiengedett loknik állnak jól, másnak a feltűzött tincsek, sok menyasszonyt pedig épp egy különleges konty tesz egyedivé.

A legszebb esküvői frizurák – kontyok, hajfonatok, fejdíszek

A legszebb esküvői frizurák – kontyok, hajfonatok, fejdíszek

Egy jól megválasztott esküvői frizura, például egy különleges esküvői konty, vagy romantikus hajfonat megkoronázza a menyasszony megjelenését.

Gyönyörű esküvői sminkek a tökéletes megjelenésért

Gyönyörű esküvői sminkek a tökéletes megjelenésért

Az esküvői smink arra hivatott, hogy kiemelje a menyasszony szépségét, és akkor tökéletes, ha összhangban van a menyasszonyi ruhával és a frizurával.

Drágaköves eljegyzési gyűrűk – melyik kő mit jelent

Drágaköves eljegyzési gyűrűk – melyik kő mit jelent

Milyen eljegyzési gyűrűt válasszunk a lánykéréshez? A drágaköves, illetve kristály jegygyűrűk igazán gyönyörűek, és szimbolikus jelentést is hordoznak.


További témák