Esküvői torta - ízek, színek, hasznos tippek

Az esküvői torta kapcsán fontos, hogy hány szeletes legyen a torta, milyen ízű és hogy néz ki. Ideális esetben az esküvői torta és az esküvő stílusa összhangban van.

 

 

 

Az esküvői torta az ifjú pár nagy napjának elengedhetetlen része. Az est egyik fénypontja. Az egész esküvő telis-tele van olyan pillanatokkal, amiket az ifjú pár és a násznép is nagyon vár. Amikor a menyasszonyt először megpillantja a vőlegény, a közös eskütétel, a szülői köszöntés és az első tánc mellett az esküvői torta begördülése is a nap egyik emlékezetes pontja.

Milyen legyen az esküvői torta?

Az esküvői torta készítése egy külön műfaj. Nyilvánvalóan ez is egy torta, de sokkal elegánsabb, sokkal kifinomultabb, mint egy szülinapi torta. Éppen ezért az esküvői torta tervezése is egy külön projekt az esküvőszervezés során. Az esküvői torta kapcsán sok mindenről kell dönteni:

 •     Milyen ízű legyen az esküvői torta?
 •     Hány szeletes legyen az esküvői torta?
 •     Hogyan nézzen ki?

 

Nem is gondolnád mennyi mindenre kell gondolni a tervezés során. Abban szeretnénk most nektek segíteni, hogy a nagy esküvőszervezési lázban ne kelljen az esküvői torta miatt aggódni.

 

 

Az esküvői torta tervezése

Vannak akik úgy gondolják, hogy az esküvői tortának nem kell nagy feneket keríteni, de azért nagyon sokan szeretnének tökéletes esküvőt, aminek az esküvői torta is a része. Az a tökéletes esküvői torta, ami tökéletesen illeszkedik az esküvő stílusához, az ifjú pár elképzeléséhez és mindeközben a násznép tetszését is elnyeri.

 

Amikor elkezded tervezni, hogy milyen legyen a torta, akkor van néhány fix dolog, amiben biztos döntést kell hoznotok:

 • esküvői torta mérete
 • esküvői torta íze
 • esküvői torta külseje.

 

Érdemes akár több cukrászdát is felkeresni, hogy biztosan megtaláljátok az igazit. Az fontos, hogy nem minden cukrászda vállal esküvői torta készítését, így érdemes előre tájékozódni, hogy hol csinálnak ilyet. Az esküvői torta készítő cukrászdák általában a konzultációval egybekötve tortakóstolást is tartanak, így az ízek kapcsán is pontosan tudjátok, hogy mire számíthattok, ha ott rendeltek.


Az esküvői torta rendelését ne hagyd az utolsó pillanatra, mert főleg a nyári hónapokban hamar betelnek a cukrászdák kapacitásai. Érdemes hetekkel, de akár hónapokkal korábban fixálni az időpontot. Ezután még bőven van idő egyeztetni a részleteket.


Az egyeztetések során beszéljétek meg, hogy vállalják-e a torta kiszállítását. Mindenképpen érdemes olyan helyet választani, akik hűtőkocsival tudják ezt biztosítani, hiszen főleg a nyári esküvőkön a hőség az egyik legnagyobb ellensége az esküvői tortának.

 

 

 

 

Hány szeletes legyen az esküvői torta?

 

A megbeszélés során az egyik legelső kérdés, hogy hány szeletes legyen az esküvői torta? Adódik a válasz, hogy ahány fős a násznép, annyi szeletes legyen a torta is, hiszen ezzel nem nagyon lehet mellélőni. De nem mindenki ért ezzel egyet.


Mivel az esküvői torta begördülése általában a késői órákra marad, így az idősebbek vagy a kisgyerekesek már nem biztos, hogy maradnak addig az esküvőn. És vannak, akik nem kérnek az esküvői tortából, mert nem annyira édesszájúak. Emiatt az az irányzat is él, hogy a násznép létszámának kb. 80%-ával kell számolni.


Aztán persze vannak, akik inkább biztosra mennének és 10-%-kal több szelettel terveznek, mint ahány vendég lesz. Így akár csomagolni is lehet majd a vendégeknek. Gondoljátok át, hogy ti melyik irányzattal tudtok azonosulni és ez alapján döntsetek az esküvői torta méretéről.

 

Milyen ízű legyen az esküvői torta?

 

A szeletek száma mellett az esküvői torta íze a következő, amit ki kell majd választani. Az esküvői torták általában több emeletesek, így emeletenként tudtok különféle ízt választani. Ez egy pici könnyebbség, hiszen az esküvői torta ízek közül nem kell csupán egyet kiválasztani. De mégis mi a jó stratégia az esküvői torta ízének kiválasztásához?

 

Egyrészt érdemes biztosra menni és valami olyan ízt választani, ami a násznép nagy részének biztosan ízleni fog. A csokoládé ízű torta tipikusan jó választás ebből a szempontból, hiszen ki ne szeretné a csokit?! A csokitorta mellé valamilyen könnyedebb gyümölcstorta jól illik.

 

Ebből a két ízből biztos, hogy a násznép tud majd választani. És ha esetleg szükség van további harmadik, negyedik stb. esküvői torta ízre, akkor már lehetsz sokkal bátrabb is.

 

Bevállalhattok különlegesebb ízeket: passiógyümölcs, levendula, epres-bazsalikom és még bőven lehetne folytatni a sort. Gyakorlatilag végtelen a lehetőségek száma, úgyhogy szabadon engedhetitek a fantáziátokat.

 

 

 

Az ízek kapcsán ami megkötés szokott lenni, hogy milyen íz kerül az emeletes esküvői torta legalsó szintjére. Egy három, négy emeletes tortának azért már bőven van súlya, így az alsó szintekre csak olyan összetételű tortát lehet tenni, ami meg tudja tartani a felső emeleteket. Persze ilyenkor speciális állványt is lehet használni, ami növeli az esküvői torta stabilitását. De azért legalulra egy nagyon lágy, tejszínes, sok krémet tartalmazó torta nem ideális választás.


Manapság nagyon sokan küzdenek valamilyen ételallergiával, ezért érdemes rájuk is gondolni. Gluténérzékenyek, laktózérzékenyek, tejfehérje-érzékenyek is akadhatnak a meghívottak között.

 

Nekik általában egy mindenmentes tortával illik készülni, így ők se maradnak ki az esküvői tortázásból. Ha a vendégek között akad cukorbeteg, akkor illik cukormentes tortával, de legalábbis cukormentes desszerttel készülni. Ez egy olyan gesztus, ami biztos jól esik a vendégeknek.

 

Hogy nézzen ki az esküvői torta?

Megvan az íz, megvan a méret, következhet a forma. Minden esküvőnek van egyfajta stílusa, színvilága. Az esküvői torta formáját és kinézetét érdemes ehhez igazítani, hiszen ekkor lesz egy kerek egész a torta és az esküvő.


Nagyon sokféle vonalon el lehet indulni. Választhattok ehető díszítést és lehetnek nem ehető díszek is a tortán. Az a jó irány, ha a tortát egyértelműen tudjátok az esküvőhöz párosítani. Tehát például ha a dekorációban vörös rózsát használtok, akkor az esküvői tortát is díszíthetitek vörös rózsákkal.


Manapság nagyon trendik a vintage, country stílusú esküvők. Ezekhez például a pucér esküvői torta vagy másnéven a meztelen esküvői torta az ideális választás.


Színében mindenképpen jó, ha a torta külseje illeszkedik az esküvői dekorációhoz. Ha nagyon tanácstalan lennél, összeszedtünk néhány dekorációs ötletet, hogy mivel lehet díszíteni egy esküvői tortát:

 • virágok
 • gyümölcsök
 • gyöngyök
 • masnik
 • szalagok
 • fodrok
 • zöld növények

Az is gyakori, hogy az ifjú pár az évszakhoz illő esküvői tortadíszt választ, főleg akkor, ha őszi vagy téli esküvőről van szó.

 

Kinek a keze van felül?

 

Mai napig tartja magát az a szokás, hogy a násznép árgus szemekkel figyeli, hogy az esküvői tortát az ifjú pár hogyan vágja fel.

 

Az addig tiszta, hogy az újdonsült házasok közösen, egy kést fogva vágják fel a tortát. Egyikük fogja a kést, a másikuk pedig a kést fogó kézt. A kérdés az, hogy a szerepek hogyan alakulnak, azaz ki lesz az egyik, ki a másik. Az “elmélet” szerint, akinek a keze van felül, ő fogja a házasságban a nadrágot hordani.

 

Különleges esküvői torta ötletek

 

Segítség gyanánt összegyűjtöttünk néhány különleges esküvői torta ötletet. Mind más-más stílusú, másmilyen esküvőhöz illik. Van köztük pucér esküvői torta, vintage esküvői torta, romantikus esküvői torta, vicces esküvői torta és még megannyi szépség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ehető virágok az esküvői tortán – 15 virág különös ízvilága

 

 

 

 


További cikkek a témában


Esküvő koronavírus idején

Esküvő koronavírus idején

A koronavírusnak rengeteg esküvő esett áldozatul, így egyre több pár dönt úgy, hogy karanténesküvőt tart otthon, saját kertben.

Esküvői nyitótánc

TÁNCRA FEL! A SIKER GARANTÁLT!

Az esküvő egyik fő attrakciója az ifjú pár nyitótánca, melyre érdemes szakember segítségével felkészülni...

30 gyönyörű esküvői bevonuló zene – klasszikusok, filmzenék, szerelmes popdalok

30 gyönyörű esküvői bevonuló zene – klasszikusok, filmzenék, szerelmes popdalok

A polgári szertartás legmeghatóbb pillanata, amikor felcsendül az esküvői bevonuló zene, és a menyasszony elindul az oltár felé. 

10 hasznos tipp nyári esküvő szervezéshez

10 hasznos tipp nyári esküvő szervezéshez

Hogyan szervezzük meg álmaink esküvőjét? Hasznos tippek az tökéletes esküvőhelyszín kiválasztásától kezdve a dekoráción át a köszönőajándékig.


További témák