Új trend a környezetbarát esküvő, a green wedding

A környezettudatos szemlélet, a környezetünk védelme egyre több házasulandó pár számára fontos. Ennek része a környezetbarát esküvő megszervezése is.

 

kornyezetbarat eskuvo

 

Egy környezetbarát esküvő ugyanolyan gyönyörű, hangulatos és felejthetetlen élmény, mint egy hagyományos lagzi. A különbség csupán annyi, hogy a lebonyolítás során számos zöld megoldást alkalmazunk.

 

A green wedding a fenntarthatóság jegyében zajlik, vagyis környezettudatos szemlélet hatja át az elejétől a végéig. Sok érdekes újítással és meglepő ötlettel találkozhatunk.


Menyasszonyi ruha kicsit másképp

 

Ez az a téma, ahol eléggé megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a menyasszonyi ruha bérlését ellenzik, mivel a ruhák fertőtlenítése, tisztíttatása, fehérítése során sok vegyi anyagot használnak a szalonok, ami valóban káros a környezetre.

 

Saját menyasszonyi ruha varratással pedig egy fölösleges ruhadarabbal terheljük a környezetünket, melyet az esküvő után soha többet nem fogunk viselni.

 

A környezetbarát esküvőkön a legtöbb ara a hagyományoktól eltérően egyszerűen egy hófehér nyári ruhában vonul az oltár elé. Egy ilyen ’casual’ menyasszonyi ruha épp oly egyedi és különleges lehet, mint a hagyományos szalonban látható fazonok, ugyanakkor előnye, hogy később, más alkalmakkor is fel lehet venni.

 

kornyezetbarat eskuvoi ruha

 

Klíma-semleges menü 

Az esküvői menü összeállításánál is több olyan alternatív megoldás létezik, amely a zöld irányt képviseli.

 

A legkörnyezetkímélőbb a növényi (vegán) ételsor lenne, hiszen ma már köztudott, hogy a növényi étrendnek van a legeslegkisebb ökológiai lábnyoma. Egy vegán menüsort úgy is el lehet készíteni, hogy a násznép észre sem veszi, hogy a megszokott ételek húsmentesen vannak elkészítve.

 

A helyi termelőktől származó haza és szezonális alapanyagok felhasználása is környezetkímélő megoldás. Ezzel a távoli országokból való beszállítás során keletkező szén-dioxid kibocsátást, és a csomagolási hulladékot tudjuk csökkenteni.

 

 

Zero waste

A hulladékmentesség elve is fontos szerephez jut a zöld esküvőkön. A környezetbarát párok arra is odafigyelnek, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen a nagy napon.

 

A hagyományos papír alapú esküvői meghívók helyett például online meghívókat küldenek  a násznépnek, ezzel is csökkentve a fölösleges papírhulladék keletkezését.

 

Az esküvői dekoráció is sok mindenben eltér a bevett szokásoktól. Egy környezetbarát esküvőn ugyanis nincsen se műanyag, se vágott virág se lufidekoráció. A terítékek, asztalok és székek díszítéséhez csak természetes anyagokat használnak. Elsősorban cserepes virágok, zöld növények és gyümölcsök díszítik az asztalokat. A szívószálak is biológiailag lebomló változatok.

 

Természetesen a PET palack is száműzésre kerül. Palackos ásványvíz és üdítő helyett frissítő limonádéval kínálják a vendégeket, amit kancsókban helyeznek ki az asztalokra.

 

 

 

A green wedding mottója, hogy a környezetünk szempontjából, minden egyes cselekedet számít, legyen az akármilyen kicsi is. Egy környezetbarát esküvő megvalósítása is egy ilyen lépés…

 

Kis Virág (Képek: Pixabay)

 

 


További cikkek a témában


Hol esküdtek a magyar sztárok – hírességek esküvőhelyszínei

Hol esküdtek a magyar sztárok – hírességek esküvőhelyszínei

Milyen helyszíneken és hol tartották az esküvőjüket a hazai sztárok? Vajon különleges miliőt választottak? Külföldön vagy itthon mondták ki a boldogító igent?

A legjobb esküvős filmek, amiket látnod kell

A filmtörténelemnek számtalan klasszikusa és elismert stílusa van. Köztük megtalálhatóak a közkedvelt vígjátékok, háborús filmek vagy az épp a kultikus akciófilmek. De a sorba beleillenek az esküvős filmek, amelyek külön kategóriát alkotnak. Ugyanis ezek között vannak komolyabb és könnyedebb hangvételűek is. A romantikus vígjátékok mellett megjelennek a komoly drámák is. 

Ebben a cikkben azokat az esküvős tematikájú filmeket szedtük össze, amiket szerintünk mindenképp látnod kell, ha érdekel a téma.
 

A 10 legjobb párkapcsolati könyv, amit minden párnak el kellene olvasnia

A 10 legjobb párkapcsolati könyv, amit minden párnak el kellene olvasnia

Mindenki boldog párkapcsolatra vágyik, a kihívásokra azonban nem vagyunk felkészülve. Mit tehetünk, ha megromlik egy kapcsolat, vagy házasság?


További témák