Szerelemlakat helyszínek Európában

Európa „Love Lock” hídjai igazán romantikus helyszínei egy szerelmi vallomásnak, vagy akár egy lánykérésnek is.

 

szerelemlakat hidak

 

A szerelemlakat „Love Lock” hagyománya eredetileg Kínából származik, ahol a szerelmespárok egy véget nem érő láncon vagy kerítésen helyezték el a lakatokat abban a reményben, hogy szerelmük öröké fog tartani.

 

Ez a szokás megújult formában jelent meg Párizsban a 2000-es évek elején, majd gyorsan elterjedt először Európa szerte, majd az egész világon.

 

Az összetartozást kifejező szimbólummá vált

A szerelemlakat helyszínek több városban is turistalátványosságnak számítanak. A legtöbb helyen egy kerítésre akasztanak fel a szerelmesek összetartozásuk jeléül olyan lakatot, melybe belevésték vagy belegravírozták nevüket vagy nevük kezdőbetűit.

 

A szerelmesek szerint a hídra felcsatolt lakat mindörökre összeköti őket. Az apró lakat felhelyezését követően a pár tagjai rendszerint a folyóba dobják a lakat kulcsát, ezzel is kifejezve kapcsolat iránti végleges elköteleződést.

 

Szerelemlakat hidak Európában

A legnépszerűbb szerelemlakat helyszínek közé tartoznak Európa romantikus hídjai, melyekről a szerelmespár tagjai a folyóba tudják dobni a lakatkulcsokat.

 

Ponte Vecchio híd, Firenze

Firenzében a Ponte Vecchio közepén álló Benvenuto Cellini-szobor kerítésére aggatják a lakatot a szerelmes helyiek és turisták, a lakat kulcsát pedig az Arno folyóba dobják.

 

A szokás állítólag firenzei tiszti iskolásoktól ered, akik a Ponte Vecchio hídjára lakatolták öltözőszekrényük lakatját a diplomaosztást követően, ezzel búcsúzva el tanulóéveiktől.

 

szerelemlakat híd

 

Ponte Milvio, Róma

Rómában Valentin napon sok szerelmes a Milvio hídon ad randevút egymásnak, hogy egy közösen lezárt lakattal szentesítsék érzelmeiket. Szerelmük kulcsát a fejük fölött hátrahajítva a Tevere vízébe dobják.

 

Kezdetben a híd vaslámpáihoz erősítették a lakatokat, miután azonban a tömérdek lakat súlya alatt kidőlt egy lámpaoszlop, direkt erre a célra felállítottak egy vaskorlátot.

 

szerelemlakat híd róma

 

Pont de l’Archevêché, Párizs

A 2000-es évek elején az első európai szerelmes lakat helyszín a Pont des Arts gyalogoshíd volt, melyen a Louvre-tól át lehet gyalogolni a Szajnán. A népszerű híd azonban hamarosan veszélyessé vált a korlátokra rögzített temérdek lakatoktól, ezért betiltották ezt a szokást. A városvezetés 2015 nyarán azonban úgy döntött, biztonsági okokból eltávolítja a 45 tonnányi szerelemlakatot a híres Pont des Artsról.

 

A szerelmesek azonban új randevúhelyet találtak a Pont de l’Archevêché-t, amely a Notre-Dame székesegyháztól ível át a Szajnán. Mára több ezer lakat díszíti ennek a hídnak a korlátait is.

 

Szerelemhidak Európában

 

Hohenzollern-híd Köln

A Hohenzollernbrücke egy vasúti híd a Rajnán Kölnben, Németországban. Jelenleg hat vasúti vágány és gyalogút halad keresztül rajta.

 

A híd Köln város egyik jelképe, kedvelt fotótéma. A közelben található Kölni dóm tornyából sokan fotózzák mind a hidat, mind a rajta keresztülmenő vonatokat. Itt is él az a hagyomány, hogy a híd korlátjára a szerelmesek lakatokat raknak szerelmük jelképeként.

 

Az első szerelmi lakatokat 2008-ban helyezték el itt, és azóta Európa egyik legnépszerűbb úti céljává vált. A szerelemesek, a többi helyszínhez hasonlóan nevükkel gravírozott lakatokat helyeznek el az örök szerelem reményében.

 

 

Manarola, Olaszország

Olaszországban az egyik leghíresebb szerelemlakat híd egy gyönyörű tengerparti városban, Manarolában található.

 

A Via Dell’Amore két várost összekötő út, amely a legenda szerint annak idején a szerelmesek találkozóhelye volt. Manapság ez az egyik legnépszerűbb helyszín, ahol a szerelmesek elhelyezhetik szerelmi zálogukat, majd a kulcsokat a tengerbe hajítják.

 

 

 

Most Ljubavi híd, Szerbia

A Most Ljubavi (a Szerelem hídja) egy gyalogos híd Vrnjačka Banjában, Szerbiában . A szerelmi lakat hagyomány legkorábbi említéseként ismert , amikor a párok lakatokat hagynak a hídkorláton örök szerelmük jeléül.

 

 

 

Szerelmesek hídja – Helsinkiben

A finn főváros, bár nem tartozik hagyományosan a legromantikusabb úticélok közé, meghitt program lehet egy szerelemlakat elhelyezés, hiszen Helsinkiben is van erre lehetőség.

 

A piactéren a Katajanokka negyed irányába sétálva a 'Ravintola Sipuli' nevű étterem előtt található a híres szerelemhíd, amely az összetartozás, a boldogság és a szeretet jelképe is egyben.

 

 


További cikkek a témában


A 10 legjobb párkapcsolati könyv, amit minden párnak el kellene olvasnia

A 10 legjobb párkapcsolati könyv, amit minden párnak el kellene olvasnia

Mindenki boldog párkapcsolatra vágyik, a kihívásokra azonban nem vagyunk felkészülve. Mit tehetünk, ha megromlik egy kapcsolat, vagy házasság?

A legjobb esküvős filmek, amiket látnod kell

A filmtörténelemnek számtalan klasszikusa és elismert stílusa van. Köztük megtalálhatóak a közkedvelt vígjátékok, háborús filmek vagy az épp a kultikus akciófilmek. De a sorba beleillenek az esküvős filmek, amelyek külön kategóriát alkotnak. Ugyanis ezek között vannak komolyabb és könnyedebb hangvételűek is. A romantikus vígjátékok mellett megjelennek a komoly drámák is. 

Ebben a cikkben azokat az esküvős tematikájú filmeket szedtük össze, amiket szerintünk mindenképp látnod kell, ha érdekel a téma.
 

Új trend a környezetbarát esküvő, a green wedding

Új trend a környezetbarát esküvő, a green wedding

A környezettudatos szemlélet, a környezetünk védelme egyre több házasulandó pár számára fontos. Ennek része a környezetbarát esküvő megszervezése is.

Hol esküdtek a magyar sztárok – hírességek esküvőhelyszínei

Hol esküdtek a magyar sztárok – hírességek esküvőhelyszínei

Milyen helyszíneken és hol tartották az esküvőjüket a hazai sztárok? Vajon különleges miliőt választottak? Külföldön vagy itthon mondták ki a boldogító igent?


További témák