Rusztikus esküvő – a vidéki romantika

A vidéki romantika sok szerelmespárt magával ragad, ezért döntenek úgy, hogy az esküvőjükön is ezt a hangulatot elevenítik meg.

 

rusztikus eskuvoi stilus

 

A rusztikus kifejezés tulajdonképpen vidékit, falusit jelent, ennek megfelelően ezt a stílust általában natúr jellegű dekoráció, természetes anyagok, adott esetben népies elemek, és régi időkből származó kiegészítők jellemzik.

 

A rusztikus esküvők a vidéki romantikát idézik, a természetközeli életet, a nosztalgikus hangulatot. A rusztikus stílusjegyek némelyike fellelhető a múltidéző vintage és a vadnyugati hangulatú western esküvőkön is.

 

A rusztikus esküvő helyszínei

 

Egy rusztikus esküvőt szinte kötelező vidéki környezetben, falusi helyszínen, esetleg tanyán, vagy akár a természetben a szabad ég alatt megrendezni. Akár egy erdő közepén is felállíthatjuk a boldogságkaput az esküvői szertartáshoz, és a vacsoraasztalokat is kitelepíthetjük egy tisztásra.

 

Az erdei esküvő megszervezése azonban, bár nem lehetetlen, nem olyan egyszerű. Elég, ha keresünk egy számunkra kedves környéken egy vidéki kúriát, felújított parasztházat, csárdát, borpincét, vagy egy kis családias panziós vendéglőt, ahol esetleg egy régi pajta, vagy istálló is található.

 

Az esküvői szertartáshoz tökéletes egy ilyen vadromantikus miliő, ahol egyedülálló élmény kimondani a boldogító igent a vőlegény és a menyasszony számára is.

 

rusztikus eskuvoi stilus

 

Rusztikus esküvői dekoráció – natúr és terrakotta színvilág 

 

Az esküvői dekoráció igazán gazdag lehetőségeket kínál. Alapvetően természetes anyagokra összpontosítsunk, mint farönk tálalók, fonott tányéralátétek, vászon, esetleg kézzel horgolt terítő és vászon szalvéták. Egy gyönyörű, mintás kerámia étkészlet, egyszerű mezei virágokkal kedves, bájos vidéki hangulatú dekoráció.

 

A rusztikus esküvői dekoráció színvilágban általában a natúr és terrakotta árnyalatai dominálnak. Dekorációs elemként megjelennek a vesszőből font használati tárgyak, mint például a kenyérkosarak. A terítékek esetében a natúr fa kapja a főszerepet, a farönkök és vágódeszka tálalók, illetve tányéralátétek. Egy kockás terítő is tökéletesen beleillik a képbe.

 

Gyakran láthatunk rusztikus stílusú lakodalmakon natúr fa raklapból készült asztalokat, desszertpultot, limonádés italpultot, és az sem ritka, hogy az esküvői tortát egy hatalmas farönkön szervírozzák.

 

Virágdekorációként tegyünk az asztalokra kis üvegvázákba helyezett friss mezei virágokat vagy színes kerti virágokat, ettől lesz igazán vidéki jellegű az összkép.

 

rusztikus eskuvoi stilus

 

Raklapok és limonádés italpult

 

Hamisítatlan falusi hangulatot teremthetünk a natúr raklapok felhasználásával is, amelyek remekül mutatnak asztalokként, desszertpultként vagy tálalóként egyaránt. Van, ahol még a vacsoraasztalt is raklapokra terítik a násznép számára.

 

A limonádé pedig elmaradhatatlan része az esküvői menünek, mint a vidéki ízvilág egyik alap képviselője, amely a nyári melegben kellemes hűsítőként szolgál. Látványos csapos üdítős italpulttal is meglephetjük a vendégeinket, autentikus rusztikus stílusban farönk alátétekre helyezve.

 

rusztikus eskuvoi stilus

 

Menyasszonyi ruhák

 

A menyasszonyi ruha stílusa szintén valamilyen formában megjeleníti a falusias, vidéki jelleget. Mit jelet ez? Lehet például a népviseletből átvett buggyos ujjú, fűzős derekú, illetve mélyen dekoltált vagy csónakkivágású a ruha fazonja.

 

A csipke is fontos eleme a rusztikus menyasszonyi ruhának, hiszen a csipkének mindig van egyfajta múltidéző jellege. Gyönyörű csipkéből varrt felsőrészeket és bolerókat láthatunk a rusztikus esküvőkön. A hagyományos abroncsos szoknyák helyett pedig lazán leomló, egyenes vonalú, vagy fodros szoknyák a népszerűek.

 

rusztikus eskuvoi stilus

 

Rusztikus esküvői torták

 

A régi korok vidéki lakodalmaiban mindig házi készítésű süteményeket szolgáltak fel, éppen ezért a rusztikus esküvői torták is ezt a fajta házias jelleget próbálják visszahozni.

 

Egyszerű piskótalapokból készülnek, amelyet bármelyik háziasszony meg tud sütni. Ízvilágát tekintve pedig a krém lehet házi gyümölcslekvár, főzött csokoládékrém, vagy egy könnyű túrókrém, szezonális kerti gyümölcsökkel díszítve. Érdemes olyan alapanyagokból készíteni, amelyek bármelyik vidéki háztartás kamrájában fellelhetők.

 

rusztikus eskuvoi torta

 

Esküvői fotózás

 

A természetben készült romantikus beállítások, és a vidéki életképek jelentik a fő irányvonalat az esküvői fotózás terén. Mindenképp törekedjünk a természetességre, a vidéki életérzéshez nem illenek a mesterkélt pózok és beállítások. Az a legjobb, ha az esküvői fotók szerelmes pillanatfelvételként kerülnek be az esküvői albumba.

 

A vidéki idillhez háttérnek a szalmabálák, régi pajták, fagerendás verandák, parasztházak kapui, illetve olyan természeti közegek passzolnak, mint egy erdei ösvény, virágzó mező, forrás vagy kis tisztás.

 

Életkép ötletek például piknikezés egy tisztáson, romantikus séta kéz a kézben egy erdei ösvényen, csók egy kapualjban.

 

rusztikus eskuvo fotozas

 

Köszönőajándék

 

Az esküvői köszönőajándék kiválasztása sok pár számára okoz fejtörést. Egy tematikus esküvő esetében adott a témakör, így érdemes ezen a nyomvonalon elindulni, amikor ötletelünk. Egy rusztikus esküvőhöz mindenképp valami vidékies ajándéktárgy passzol. Hol találunk ilyesmit?

 

A falunapok, kirakodóvásárok és kézműves piacok világából számtalan ötletet meríthetünk. Apró mázas kerámia bögrék, zsákbamacska, termelői méz kis csuporban, helyi borgazda termelői borkülönlegessége, kézműves termékek, fából faragott tárgyak, tűzzománc figurák mind szóba jöhetnek.

 

A lényeg, hogy ez a jelképes ajándék, amely egy kedves meglepetés, valamilyen módon rólunk, vagy az esküvőnk témájáról szóljon.


További cikkek a témában


Asztali dekorációk a romantika jegyében

Asztali dekorációk a romantika jegyében

Az esküvő már önmagában is egy romantikus esemény, de a dekoráció, a teríték és az asztaldísz is nagyban hozzájárulhat a szerelemes atmoszféra megteremtéséhez. 

Ombre esküvői stílus

Ombre esküvői stílus

Az ombre egy gyönyörű színátmenetes stílus, amely a divatól kezdve a lakberendezésen át az esküvői dekorációig, mindenhol alkalmazható.

Vintage esküvői stílus - bohém, kreatív, egyedi

Vintage esküvői stílus - bohém, kreatív, egyedi

Egyre népszerűbbek a vintage stílusú, vagy rusztikus esküvők, melyek mindig rendkívül kreatívak és egyediek, sosincs két egyforma. 

Western esküvő – a vadnyugati hangulat

Western esküvő – a vadnyugati hangulat

Milyen egy western esküvő? Vagány country csizmás menyasszonyok, belevaló cowboy kalapos vőlegények, vadnyugati miliő: egyszóval felejthetetlen élmény.


További témák