A saját esküvői fogadalom

A saját esküvői fogadalom egy nagyon szép szokás, mellyel személyessé és meghitté tehető maga az esküvői szertartás.

 

eskuvoi fogadalom

 

Külföldön már bevett, és egyre népszerűbb szokás a saját esküvői fogadalom, amelyet a jegyespár tagjai saját maguk írnak, és olvasnak fel egymásnak az esküvőn. 

 

Honnan ered ez a szokás? 


A saját esküvői fogadalom nem az európai szokáskultúra része. Valójában nem része sem az egyházi, sem a polgári esküvőnek. 


A legtöbben, akik személyesen nem éltek még át ilyet az amerikai filmek esküvőjeleneteiben találkozhattak vele. Az esküvői fogadalom tehát Amerikából indult ki, és nagy népszerűségnek örvend mind a mai napig.

 

Az elmúlt években indult hódító útjára Európába, így Magyarországon is egyre több esküvőn találkozhatunk vele. 


Ez egy nagyon megható része az esküvőknek, gyakran még a vőlegények is elsírják magukat.

 

eskuvoi fogadalom


Hogyan lehet megvalósítani itthon?


Saját esküvői fogadalmat egyházi esküvőn nem lehet tenni, ott a házassági esküt kell tenni, ez nem választható.

 

A házassági fogadalom egy anyakönyvvezető által tartott, “hagyományos” polgári szertartásnak sem képezi a részét, csak külön kérésre lehet beiktatni. 


Tehát csak abban az esetben valósulhat meg, ha ezt anyakönyvvezetővel sikerül előre leegyeztetni.

Szerencsére az anyakönyvvezetők egyre rugalmasabbak ebben a kérdésben. 


Ha valamiért mégsem vállalja, vagy engedi az anyakönyvvezető, hogy újítsunk a esküvői szokásmeneten, akkor szertartásvezetőt kell keresni, akivel megvalósíthatjuk az esküvővel kapcsolatos összes elképzelésünket.

 

Az anyakönnyvezető vagy szertartásvezető cikkünkben részletesen leírjuk, hogy mi a különbség a két esküvő között.

 

eskuvoi fogadalom


Miből áll pontosan az esküvői fogadalom? 


Az esküvői fogadalom során elsősorban ígéretet vagy ígéreteket tesznek a párok egymásnak. Az, hogy mik ezek az ígéretek, és, hogy milyen formában teszitek meg a fogadalmat, az teljesen egyedi. 


Az esküvői fogadalmak sokszor tartalmaznak személyes történeteket is, például a megismerkedésről. 


A párok gyakran azt is belefogalmazzák, hogy mit szeretnek egymásban. Formai kötöttségei nincsenek, lehet megható, komoly és vicces is.

 

eskuvoi fogadalom

 

Milyen a jó esküvői fogadalom


Természetesen akkor igazán szívbe markoló a fogadalom, ha őszinte, mély és személyes.


Olyan dolgokat érdemes beleírni, amelyek rátok jellemzőek.  Például, ha olyan pár vagytok, akik folyton viccelődnek egymással, akkor nyugodtan csempéssz egy kis humort is a fogadalomba.


Tartalmazhat továbbá visszaemlékezéseket közös pillanatokra, érzéseket, melyeket esetleg még nem mondtunk ki.

 

Az ígéretek mellett leírhatjuk még azt is, hogy mit szeretünk a másikban, hogy hogyan szerettünk bele, mit jelent számunkra ez a kapcsolat.

 

eskuvoi fogadalom


Az esküvőig titokban kell tartani


A saját fogadalom írása természetesen nem titok, hiszen előre megbeszélitek, hogy szeretnétek az esküvőbe illeszteni.

 

A szöveget azonban nem szabad megmutatni a másiknak, vagy egyeztetni vele, hogy miről szóljon. Ezt mindkét fél egyedül írja meg, hiszen ez a vallomás igazából egy gyönyörű meglepetés. 


Nem szabad a párunkkal egyeztetni semmiről, hogy ez tetszik-e neki vagy sem. Ott, az esküvőn fogja először hallani. Épp ez benne az izgalmas, hogy nem sejthetjük, hogy a párunk majd miket emel ki, mikre emlékszik, mi az, ami fontos a számára. 


A fogadalmat akár fejből is elmondhatjuk egymásnak, de a legtöbb pár magával viszi leírt formában, és felolvassák egymásnak. 

 

eskuvoi fogadalom

Csak kettesben…


Az esküvői fogadalmat általában a násznép előtt szokták felolvasni egymásnak a párok, de arra is van lehetőség, hogy a fogadalmat csak kettesben mondjuk el egymásnak.

 

Ha egyikőtök sem szeret mások előtt beszédet mondani, de szeretnétek egymásnak fogadalmat tenni, akkor választhatjátok ezt az utat.


A saját fogadalom írása egy nagyon szép szokás. Mivel ez a vallomás nagyon mély és személyes, mindig meghatódást vált ki mindkét félből. Legtöbbször nemcsak a menyasszonyok, hanem a vőlegények is elsírják rajta magukat. 


Érdemes hát a saját fogadalomtételt beilleszteni az esküvőnkbe, mert ettől lesz igazán személyes, mély és felejthetetlen emlék a nagy nap.

 

Eskuvohelyszin.hu - minden helyszín egy helyen

 

 


További cikkek a témában


Milyen kiadásokkal kell számolni?

Mielőtt bármilyen helyszínt lefoglaltok, szolgáltatót megrendeltek, készítsetek egy körülbelüli költségvetést, hogy tisztán lássátok, milyen kiadásokkal számolhattok, belefértek-e a keretbe, amit az esküvőre szántok. Érdemes minimum és maximum árakat szabni, hogy reális képet kapjatok.

Esküvői nyitótánc

TÁNCRA FEL! A SIKER GARANTÁLT!

Az esküvő egyik fő attrakciója az ifjú pár nyitótánca, melyre érdemes szakember segítségével felkészülni...

Menyasszonyi csokor típusai: mi alapján válassz?

 

A menyasszonyi csokor az esküvő és az ara egyik legfontosabb dísze, mely öltöztet és kiemeli a menyasszony alakját és egyéniségét. A csokrok összeállításában szinte csak a képzelet szab határt: izgalmas formák, változó virágok és színek, egyéb kiegészítők dobhatják fel a csokrot.

Hogyan válassz menyasszonyi csokrot?

Szerintünk a legfontosabb, hogy a csokor passzoljon a díszlethez, de érdemes több szempontot is figyelembe venned.

Az esküvő megszervezése

HOGYAN KEZDJÜK EL ESKÜVŐNK MEGSZERVEZÉSÉT?

Az esküvő mindnyájunk életében (jó esetben) csak egyszer adódik, így ennek a napnak tökéletesnek kell lennie. A menyasszonyok még kislánykorukban megálmodott mesebeli esküvőről álmodoznak, a vőlegények, pedig boldoggá tenni szívük választottját. Az álmok valóra váltása bizony nem könnyű munka, amit több hónapos szervezés, és sokszor idegeskedés előz meg. Az esküvő napjainkban már nemcsak a boldogító igenről és a násznép elégedett mosolyáról szól, hanem komoly iparág épült a neves esemény köré, egyre bővülő szolgáltatásokkal és szolgáltatókkal, melyek kiválasztása nem egyszerű dolog, és sokszor pénztárcánk szab határt elképzeléseinknek.


További témák