Nászmenet - Út a templomig

ÁLLJON MEG A NÁSZMENET!

- Mi a helyes sorrend? Ki melyik oldalon áll? Hogy történjen a bevonulás? Kit hova ültessünk?

Rendszeresen felmerülő kérdések, hogy mi a helyes sorrend vonuláskor, ültetéskor, milyen protokolláris szabályok vonatkoznak egy esküvőre. Az életmódváltozással, megújultak az esküvői szokások is, melyek alkalmazkodnak a modern időkhöz, és megkönnyítik a ceremóniát. Léteznek azonban hagyományok, társadalmi és szülői elvárások, melyekre érdemes odafigyelnünk, de a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát, és ne feszengjünk szigorú szabályok betartása miatt.

Érkezés a templomba

 

Hagyományos:

A tradíciók szerint a vőlegény csak a templomban pillanthatja meg először leendőbelijét, így a lányos háztól a templomig vezető úton külön járművel érkezik a jegyespár. A vőlegény vezeti a sort a tanúkkal és a koszorús lányokkal. Utánuk mennek a vőlegény szülei, majd a menyasszony édesanyja. Az ara az örömapával ül egy autóban, egy sofőrrel, végül jöhetnek a rokonok és a barátok autói.

 

Modern:

Abban az esetben, ha a modernebb szokásokat követjük, és a ceremónia első helyszíne a templom, a hagyományos vonulás elmarad. A násznép a templom bejárata előtt várja a jegyespárt. Távolabbi rokonoknak, barátoknak illő elsőként érkezni. A vőlegény érkezhet édesanyjával, tanújával, vagy a koszorúslányokkal. Amikor a násznép már elfoglalta a helyét a templomban, ekkor érkezik a menyasszony az örömapával, vagy a tanújával. Így a menyasszonyt mindenki csak a templomban csodálhatja meg először, ezzel fokozva az izgalmat, a bevonulás élményét, ünnepélyességét.

 Kapcsolódó tartalmak:
Bevonulás a templomba
 
 
 

További cikkek a témában


Bevonulas a templomba

Bevonulás a templomba

Az esküvő egyik legszebb és legmeghatóbb pillanata, a jegyespár bevonulása a templomba. Napjainkban több lehetőség is elterjedt a bevonulást illetőleg. A jegyespár döntése, hogy külön vagy együtt vonulnak az oltár elé.

Egyházi szertartás

EGYHÁZI SZERTARTÁS

A szervezést mindig annál a felekezetnél kell kezdeményezni, ahol az esküvőt tartani szeretnénk. A különböző egyházak különböző feltételekhez kötik a házasságkötést. Egyházi esküvőnél azonban alapfeltétel, hogy az egyik fél meg legyen keresztelve, illetve nyilatkozzon arról, hogy a leendő gyermekeket vallásos szellemben fogja neveli.


További témák