Esküvői öltöny: hogyan válasszuk ki a tökéleteset?

Esküvői öltöny férfiaknak

A tökéletes esküvői öltöny kiválasztása sok fejtörést okozhat a vőlegénynek, ha nem mozog otthonosan a klasszikus férfi stílus világában. Sokféle anyag, szín és minta közül lehet választani, nem is beszélve az öltönyhöz passzoló cipőről, nyakkendőről és egyéb kiegészítőkről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen szempontok segíthetnek a döntésben, hogy megtaláld a tökéletes öltönyt, melyben egy feledhetetlen napot fogsz eltölteni!

 

Esküvői öltöny

 

Mindenekelőtt egy aranyszabályt tisztázzunk, ami minden további pont során is fontos kritérium:

A tökéletes férfi esküvői öltöny harmonizál a menyasszony ruhájával és az egész esküvő stílusával, színvilágával.

 

1. Stílus és fazon


Az első lépés a férfi esküvői öltöny fazonjának és stílusának kiválasztása. Ha a menyasszony klasszikus uszályos, királynői ruhát választ magának, amit egy fátyollal és még egy koronával is tovább ékesít, akkor a vőlegénynek is érdemes a klasszikus eleganciát, a hagyományokat követnie. Ez leginkább az angolszász stílusú öltönyöknél köszön vissza. Választhatsz szmokingot, frakkot, zsakettet, de hagyományos öltönyt is, amelyet egy klasszikus ceremónia mellénnyel teszel még elegánsabbá.

 

Ha a menyasszonyi ruha sokkal szabadabb, lezserebb mind fazonban, mind színben (például ,bézs színű), akkor sokkal jobban fogsz mutatni mellette egy slimfit, természetes anyagú lenkeverék öltönyben, mint egy vastag, robosztus fekete kivitelben.

 

2. Az esküvői öltöny típusa

Ha megterveztétek az esküvő stílusát és kiszemeltétek a menyasszonyi ruhát is, ideje eldöntened, hogy milyen típusú öltönyt fogsz viselni.

Esküvői öltöny: Az esküvői öltöny lehet egy alkalmi öltöny is, aminél az elegancia maximálisan megjelenik, de nem tartozik a túl formális viseletek közé. A legtöbb férfi ezt a fazont választja, melyet mellénnyel, egy szép inggel, hagyományos nyakkendővel és díszzsebkendővel díszítenek.


Szmoking: A szmoking egy igen elegáns, klasszikus esküvői férfi viselet. A szmoking a legtöbb esetben fekete, fényes hatású, melyhez mandzsettás inget ajánlunk fekete gombokkal és kézzel kötött fekete csokornyakkendővel. A szmoking kabát kihajtója, gallérja fényes anyagból készül, az ehhez passzoló nadrágot két oldalát szatén csík díszíti.

 

Frakk: A frakk az egyik legelegánsabb alkalmi férfi viselet. Sokféle színben és kivitelben elképzelhető. Mindenféleképpen esküvői mellény (a legjobb, ha eltér a színe), csokornyakkendő, mandzsettás ing és fekete lakkcipő viselését javasoljuk. De a klasszikus frakkviselés mellé kesztyű és cilinder is dukál. Ha egy királyi esküvőt terveztek, mindenképp erre essen a választás. A frakk jellemzően egy esti viselet, ezért 18 óra előtt ne viseljünk frakkot.

 

 

Az esküvői öltöny típusát, azt, hogy hagyományos öltönyt, szmokingot, frakkot vagy esetleg zsakettet viselsz az esküvői stílusa határozza meg. Ha egy vidéki vadászházban keltek egybe, akkor mindenképp lezserebb, natúr öltönyt válassz, de ha egy elegáns kastélyba gyűlik össze a násznép, akkor ne add frakk alá!

Kiemelten fontos szempont az esküvői öltöny kiválasztása során, hogy a vőlegény az öltönyt csak a nagy napon szeretné viselni, vagy esetleg későbbi elegáns eseményeken, üzleti utakon, vacsorákon is tervezi-e hordani. Ugyanis ennek fényében érdemes dönteni az esküvői öltöny bérlés, illetve a vásárlás kérdéskörében.

 

3. Méret és kényelem

Az esküvői öltönyöket, ahogyan minden öltönyt kétféleképpen lehet megvásárolni: vagy konfekció méretben vagy egyéni méretek alapján készíttetve. Természetesen az előbbi módszer a pénztárcabarátabb. Ha megtetszett egy konfekció darab, de nem áll tökéletesen, akkor se aggódj! Bármelyik szabó rád tudja igazítani a választott darabot.

A kényelem is szorosan összefügg az öltöny méretével, ami szintén nem egy utolsó szempont, hiszen egy egész napot kell benne eltöltened. Ezért egyáltalán nem árt, ha az öltöny kényelmes is. A vőlegény öltöny ne legyen se egy számmal nagyobb, se egy számmal kisebb. Mit jelent ez? Ne legyen túl hosszú, se túl rövid, se túl szűk, se túl bő. Röviden: legyen pont jó!

 

4. Anyag

A nagy napon a közérzetedhez nagymértékben hozzá fog járulni az öltönyöd minősége is. Ezért mindenképp olyan anyagot válassz, ami a legmelegebb és legpárásabb időben is jól szellőzik. Mindenképp érdemes elkerülni a kellemetlen izzadást és a vele járó kellemetlen szagokat. Ezért ha teheted a választott öltöny egyáltalán ne tartalmazzon szintetikus anyagokat, csakis természetes összetevőket.

Továbbá az ideális esküvői öltöny anyaga nehezen gyűrődik, hiszen az egész napos strapát és a programokat is ki kell bírnia a ceremóniától kezdve a fotózáson át az esti játékokig és táncig.

 

5. Szín és minta

Most, hogy az esküvői öltönyválasztás alapjait tisztáztuk, térjünk rá a színekre és a mintákra. A korábbi aranyszabály most is érvényes: az öltöny színe harmonizáljon az esküvő dizájnjával, hangulatával és a menyasszony ruhájával.

A legnépszerűbb szín természetesen a klasszikus fekete és sötétkék, vagy mélykék. Ezt követik a kék és a szürke különböző színárnyalatai, de manapság egyre szívesebben hordanak a férfiak bézs, világosbarna színű öltönyt is. A legkevesebben a fehér színt hordják.
Az ingek tekintetében a fehér az örök csúcstartó, de a halvány bézs és a világoskék is népszerűek.

 

6. Nyakkendő

A tökéletesen megválasztott nyakkendő az esküvői öltöny egyik legkritikusabb eleme. Az öltönyt a nyakkendő teszi teljessé. Ez teszi fel az i-re a pontot. A hagyományos alkalmi öltönyökhöz a klasszikus nyakkendő javasolt. A nyakkendő szélessége egyezzen, harmonizáljon a zakó gallérjának szélességével. A nyakkendő hossza a nadrágig érjen.

Szmokinghoz és frakkhoz mindenképp kézzel kötött csokornyakkendőt viseljünk!

Korábban nagyon népszerű volt a francia nyakkendő is, ami egyértelműen a vőlegény megkülönböztető viselete lehet.

 

Francia nyakkendő

 

A nyakkendő és a díszzsebkendő anyaga is legyen természetes. A legelegánsabb darabok selyemből készülnek.
A díszzsebkendő a nyakkendő társa, érdemes ezzel is feldobni az összeállítást. Fontos, hogy színben harmonizáljanak, de anyagban és mintában legyenek minél eltérőbbek. Ne viseljünk nyakkendőt és díszzsebkendőt ugyanabból az alapanyagból, hiába lehet ezeket szettben is megvásárolni. Így teljesen megöljük a pikantériáját.


7. Cipő

A cipő is egy igen komplex téma, hiszen rengeteg féle stílusú cipő közül tudunk választani a nagy napra is. Itt első körben a kényelemre törekedjünk, illetve arra, hogy minőségi bőr cipőt válasszunk magunknak. A legelegánsabb esküvői öltöny cipők talpa is bőrből készül.

A szín tekintetében pedig szinte csak a nagyon sötét színű öltönyökhöz javasolt a fekete cipő, ellenkező esetben a barna árnyalataival érdemes játszani. De egyre népszerűbbek a különböző színű bőrcipők, például a vörös, méregzöld, stb.

 

8. Egyéb kiegészítők

Az övviselés amennyire egyszerűnek tűnik, annyira komplex kérdéskör. Az övek viselése kapcsán az aranyszabály a következő: minél elegánsabb egy alkalom, annál inkább nem hordunk övet.

 

Háromrészes alkalmi öltönyhöz kantárt szokás viselni. Szmokinghoz és frakkhoz spanyolöv illik. A hagyományos öltönyök esetében azonban már elfogadott az öv viselése, hiszen a nadrágon is megtalálhatók a bújtatók. Viszont arra érdemes figyelni, hogy minőségi bőrből készüljön az az öv.

 

Sötét tónusú öltönyökhöz fekete öv passzol, míg a világosabb árnyalatokhoz a barna árnyalataival érdemes kísérletezni. Itt érdemes a cipő és az öv összhangjára törekedni.

 

Esküvői öltöny kiegészítők

A karóra csaknem a legelegánsabb férfi kiegészítő, ezért ha szereted az órákat, érdemes az esküvőre is felvenned a kedvenc darabodat. Egyrészről praktikus, mert könnyen és diszkréten nyomon tudod követni az esküvő menetrendjét, másrészről egy örök emlék lesz maga a tárgy is. A legelegánsabb társadul mindenképp bőrszíjas órát válassz!


Milyen a tökéletes férfi öltöny esküvőre?

A fentieket összefoglalva: pont jó a méretét tekintve: ne legyen túl szűk, se túl hosszú, hogy egész nap kellemesen érezhesd magad benne!. Színben, mintában és fazonban pedig szerencsés, ha követi a menyasszonyi ruháét és az egész esküvő hangulatát. A fenti tanácsok megfogadásával az esküvői öltönyödre nem lesz panasz!
 


További cikkek a témában


Esküvői ruha varratása - minden álmod megvalósítható

Esküvői ruha varratása - minden álmod megvalósítható

Beleszerettél egy ruhába, amit egy filmben, vagy egy magazinban láttál? Teljesen egyedi esküvői ruhára vágysz? Akkor varrasd meg álmaid menyasszonyi ruháját!

Esküvői ruha vásárlás – hogyan és honnan érdemes

Esküvői ruha vásárlás – hogyan és honnan érdemes

A menyasszonyi ruha megvásárlása külföldön természetes, és hazánkban is egyre többen választják, akik arra vágynak, hogy egyedi és új ruhában álljanak az oltár elé.

 

Menyasszonyi ruhák téli esküvőkre

Menyasszonyi ruhák téli esküvőkre

 Az évszakok nagyban meghatározzák a menyasszonyi ruhák jellegét és stílusát. A téli menyasszonyi ruhák anyagukban és fazonuk kialakításában is eltérnek a nyári ruhákétól. Megjelennek a több rétegű szoknyák, az ezüstbe hajló árnyalatok, a szatén és taft mellett pedig a brokát és a bársony veszi át a főszerepet.

Menyasszonyi ruhák és stílusok - hogyan válassz

Menyasszonyi ruhák és stílusok - hogyan válassz

Az esküvői ruha kiválasztása komoly dilemma minden menyasszony számára. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb stílusokat és fazonokat, így könnyebb lesz a döntés!

 


További témák