Esküvői babonák a boldogság jegyében

Számos babona és hiedelem létezik, amin sokszor csak mosolygunk, és egyértelműen kijelentjük: nem vagyunk babonásak. De talán egyetlen egy napon az életünkben, az esküvőnkön már csak a móka kedvéért odafigyelünk a rossz szellemeket távol tartó szokásokra, főleg, ha a boldogságunkról van szó. Csokorba gyűjtöttük a legelterjedtebb hóbortos és kedves hagyományokat, melyek nem csak a gonosz szellemek ellen hatásosak, de igen szórakoztatóak is.

Porcelántörés, zajkeltés

Már az esküvő előtt megkezdődhet a "szelleműzés" a legény illetve a leánybúcsúkon. Nem kell más hozzá, csak sok-sok cserép vagy porcelánedény, melyet a vőlegény és a menyasszony saját kezűleg a földhöz vág, ezzel jó nagy lármát csapva, majd közös erővel összesöprögetik a cserepeket. A zaj elűzi a gonoszt, a közös munka pedig a boldogságot és a szerencsét jelképezi. Vigyázat! Üveget törni nem ajánlatos, mert szerencsétlenséget hoz a házasulandókra.
A porcelántörést megtörténhet az esküvő napján is a ceremónia után a násznép előtt. Egyes nézetek szerint a cseréptörés a szüzesség elvesztését is szimbolizálja.
Amerikai szokás szerint, az ifjú pár autójának kipufogójára erősített konzervdobozok zaja is a gonosz távoltartására szolgál.

 

Valami régi, új, kék, kölcsönkapott


Talán a legelterjedtebb, eredetileg angol szokás, hogy az ara az esküvője napján viseljen magán valamit, ami régi, ami új, ami kék, és ami kölcsönkapott. A régi a menyasszony hajadonéletét szimbolizálja, mely lehet akár egy nagyszülőktől megörökölt ékszer. Az új jelzi, hogy új fejezet előtt állunk. A kék a hűség színe, amely legtöbbször az ara kék színű harisnyakötője. A kölcsönkapott dolog pedig a házasság két legfontosabb kötelékét jelképezi, a szerelmet és a barátságot, melyre úgy kell vigyáznunk, mint a kölcsönkapott dolgokra. Lehet ez akár egy kölcsönzött menyasszonyi ruha.

 

Koszorúslányok

Szerencsés, ha néhány koszorúslány kíséri a menyasszonyt, mert a babona szerint a sok csinos lány látványa megtéveszti a démonokat, így nem ismerik fel a menyasszonyt, és távol maradnak.

 

Rozmaring

A hűség jelképe a házasságban. Ennek teljesülése érdekében érdemes a menyasszonyi csokorba fűzni néhány rozmaringot, a vőlegénynek pedig a kabátjába tűzni egy szálat belőle.

 

Farönk

Ez a vicces kis játék a házasság, az összetartozás erejét szimbolizálja. A templomba menet a násznép egy farönkkel zárja el a házasulandó pár útját, melyet egy fűrésszel kell kettéhasítani, hogy tovább mehessenek. A feladat elvégzésével bizonyíthatják, hogy később képesek lesznek együtt leküzdeni minden felmerülő akadályt a házasságban.
 

Fátyol


A fátyol az ártatlanság és a leányság jelképe. Ha a menyasszony az esküvő napja előtt a hajába tűzi, hamar tönkremegy a házassága. Vigyázat, kedves arák, ne adjuk ki a kezünkből a fátylunkat, mert aki felpróbálja, a babona szerint elcsábítja az ifjú férjet. Hagyományok szerint a lefátyolozott menyasszonyt édesapja vezette az ár elé, és ott adta a vőlegény oltalmába, aki a fátylat hátrahajtva teljes szépségében pillanthatja meg aráját.

 

Gyűrű

A házassági gyűrű, az önmagába visszatérő kör, a teljességet, a megújuló életet szimbolizálta. A babona azt mondja, hogy a jegygyűrűnek az ujjon kell maradnia, kiadni a kezünkből, hogy más felpróbálja, kifejezetten tilos! Állandó viselése távol tartja a rosszakarókat, és a szellemeket.

 

Küszöbön átemelés

A nászéjszaka előtt az újdonsült férj ölbe kapva viszi be feleségét a szobába, így lábai nem érintik a földet. Ez azt szimbolizálja, hogy a férj megvédi kedvesét a küszöb alatt megbúvó gonosz szellemektől.
 Kapcsolódó tartalmak:
Kapd el a menyasszonyi csokrot!
Bőség - Termékenység
 
 
 
 
 

További cikkek a témában


25 kreatív ötlet lánykéréshez – a személyes meglepetés az igazi!

25 kreatív ötlet lánykéréshez – a személyes meglepetés az igazi!

Egy romantikus lánykérés egy életre szóló, különleges momentum minden szerelmespár életében. Egy kreatív, személyes ötlettel pedig még emlékezetessebbé tehető. 

Kapd el a menyasszonyi csokrot! - Te leszel a következő!

Az esküvői babonák előszeretettel foglalkoznak azzal a kérdéskörrel, ki legyen a következő a sorban, aki megházasodik. Ha hisszük, ha nem, a legtöbbször bejön...
 

Esküvői játékok hagyományos vagy modern változatban

Az esküvők menetrendjét úgy érdemes összeállítani, hogy több időt számolunk az egyes programokra, mint amennyit azok valójában kitesznek.

Ez azért fontos, mert ha esetleg egy-egy program tovább tart a tervezettnél, akkor sem alakul ki csúszás.

Előfordulhat azonban, hogy minden a terv szerint alakul, és rengeteg plusz idő szabadul fel, amit szeretnénk kellemesen eltölteni, hiszen az egész esküvő lényege az önfeledt mulatozás és a boldogság.

 

Bőség - Termékenység

Mi mást is kívánhatnánk egyebet az ifjú párnak, minthogy jólétet és gyermekáldás. Az alábbi régi, kedves hagyományok eme boldogság beteljesülését segíthetik elő.


További témák