Bevonulas a templomba

Bevonulás a templomba

Az esküvő egyik legszebb és legmeghatóbb pillanata, a jegyespár bevonulása a templomba. Napjainkban több lehetőség is elterjedt a bevonulást illetőleg. A jegyespár döntése, hogy külön vagy együtt vonulnak az oltár elé.

Örömszülők kíséretében

A legelterjedtebb szokás, amikor az örömszülők kíséretében külön-külön vonul be a pár a templomba. Elsőként a násznép foglalja el a helyét, majd orgonaszó kíséretében megkezdődik a ceremónia a bevonulással. A vőlegény édesanyjával vonul elsőként, majd kissé lemaradva vezeti az örömapa a menyasszonyt mögöttük az uszályt vagy a fátylat tartó koszorúslányok, végül a tanúk zárják a sort. Az oltárnál a szülőktől elbúcsúzva találkoznak a jegyesek egymással. Nagyon látványos, és megható ez a fajta bevonulás, mely nem csak a párnak, de a szülőknek is egy igen jelentős pillanat és életre szóló élmény.


A menyasszonyé a főszerep

Ha a vőlegény esetleg nem kedveli a teátrális bevonulást, átadhatjuk a főszerepet a menyasszonynak. Ilyenkor a násznéppel együtt várakozik a leendő férj az oltár előtt, két tanúval és az eskető pappal. A menyasszony csak ezután érkezik az örömapával. Ezzel a megoldással fokozhatjátok az első megpillantás élményét. A vőlegény ez idő alatt az oltár előtt állva csodálhatja, ahogy leendőbelije édesapjával bevonul a templomba.

 

A vőlegény vezeti a menyasszonyt

Átélhetitek közösen a templomba bevonulás élményét. Ez esetben a násznép és az örömszülők bent várakoznak, ti pedig a templom előtt pillanthatjátok meg először egymást. Kéz a kézben vonulhattok az oltár elé, mögöttetek a tanúkkal. Előnye, hogy az örömszülők fogadhatják a vendégeket a templom előtt, bevonuláskor pedig a figyelem teljes mértékben a jegyespárra szegül.

Mindegyik esetben a vőlegény jobbra, a menyasszony balra áll az oltár előtt. A menyasszony rokonai és vendégei a baloldalon, a vőlegényé pedig a jobboldalon ülnek. Ha engedélyezik a sziromszórást a templomban, akkor az e feladattal megbízott kislányok legelöl mennek a vonulásnál.

 Kapcsolódó tartalmak:
Nászmenet - Út a templomig
 

További cikkek a témában


Nászmenet - Út a templomig

ÁLLJON MEG A NÁSZMENET!

- Mi a helyes sorrend? Ki melyik oldalon áll? Hogy történjen a bevonulás? Kit hova ültessünk?

Rendszeresen felmerülő kérdések, hogy mi a helyes sorrend vonuláskor, ültetéskor, milyen protokolláris szabályok vonatkoznak egy esküvőre. Az életmódváltozással, megújultak az esküvői szokások is, melyek alkalmazkodnak a modern időkhöz, és megkönnyítik a ceremóniát. Léteznek azonban hagyományok, társadalmi és szülői elvárások, melyekre érdemes odafigyelnünk, de a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát, és ne feszengjünk szigorú szabályok betartása miatt.

Egyházi szertartás

EGYHÁZI SZERTARTÁS

A szervezést mindig annál a felekezetnél kell kezdeményezni, ahol az esküvőt tartani szeretnénk. A különböző egyházak különböző feltételekhez kötik a házasságkötést. Egyházi esküvőnél azonban alapfeltétel, hogy az egyik fél meg legyen keresztelve, illetve nyilatkozzon arról, hogy a leendő gyermekeket vallásos szellemben fogja neveli.


További témák