10 hasznos tipp téli esküvő szervezéshez

A téli esküvő szokatlan választás, pedig sok előnye van. A mesebeli táj, a meghitt hangulat is mellette szól, és az esküvőszervezés is sokkal egyszerűbb.

 

eskuvo telen

 

Egy téli menyegzőnek a stílusa, hangulata egészen más, mint a többi évszakban tartott esküvőknek. Más jellegű a menyasszonyi ruha, a kiegészítők, a dekoráció, szinte semmi sem olyan, mint egy szokványos nyári esküvőn.

 

Ha szerencsénk van, akkor hóesésben mondhatjuk ki a boldogító igent, amely egy varázslatos mesevilággá változtatja az egész helyszínt.

 

A szervezés során néhány dologra fontos odafigyelni, valamint a leghidegebb évszakban néhány különleges lehetőség is a rendelkezésünkre áll, melyekkel valóban felejthetetlenné tehetjük az eseményt.

 

1. Az esküvői meghívó stílusa

 

Egy téli esküvő esetében alapvetően maga az évszak adja a tematikát, amely köré épül az egész esemény. Meghittség, tisztaság, kontrasztok és havas-jeges mesevilág. A tél üzenete a meghívó stílusában is visszaköszön, amely egyfajta letisztult, minimalista jelleget képvisel, a színvilága pedig ezüstösen ragyogó, vagy matt hófehér.

 

Díszítőmotívumai a hópelyhek, fenyőtobozok, jégvirágok, illetve az örök szerelem zálogát jelképező fagyöngy. Ki ne ismerné a csók a fagyöngy alatt rituálét, amely örök szerelemmel ajándékozza meg a csókot váltó szerelmespárt.

 

 

2. Bálkirálynő menyasszonyi ruhák

 

A november és december a bálok időszaka. Ebből adódóan a téli menyasszonyi ruhák stílusa is ezt az elegáns bálkirálynős hangulatot jelenítik meg. Egy téli esküvőn minden menyasszony igazi hercegnőnek érezheti magát. Gyönyörű földig érő pazar díszítésű abroncsos szoknyák, a látványos fodros fazonok, hosszú fátyol csodák, csillogó strasszok, és nyakékek, valamint fénylő szatén ruhák jellemzik a téli menyasszonyi ruhák világát.

 

A bálkirálynős stílus elengedhetetlen kiegészítői kellékei a díszes tiarák és az ékköves koronák.

 

menyasszonyi ruha teli

3. Téli menyasszonyi ruha kiegészítők

 

Bár legtöbbször a szertartás és a lakodalom is zárt, fűtött térben zajlik, azért nem árt gondoskodni néhány téli menyasszonyi ruha kiegészítőről. Számtalan stílusos megoldás létezik, amelyek közül válogathatunk.

 

Kötött poncsó

Egy hófehér kötött poncsó jól illik a hercegnős megjelenéshez. Rövid vagy derékig érő fazonokban gondolkodhatunk, és a kapucnis fazonok is szóba jöhetnek.

 

Hófehér prém pelerin

Elegáns és nőies megoldás egy pihe-puha prém pelerin, amely a vállakat melegen tartja. Előnye, hogy könnyedén le és felvehető.

 

Váll köré tekert sál

Vékony áttetsző kendő a menyasszony vállai köré tekerve. Ez is egy kreatív megoldás, amely a célnak tökéletesen megfelel.

 

Kendő

Egy gyönyörű hímzett kendő is eltakarhatja a vállakat, amely egyszerűen csak leomlik szép sziluettként a menyasszonyi ruha mentén.

 

Hosszú kesztyű

Egy újabb téli esküvői ruha kiegészítő a hosszú kesztyű, amely nagyon látványos lehet ujjatlan vagy pántnélküli esküvői ruha esetén is.

 

Boleró

Tipikus téli kiegészítőnek számít a boleró, amely talán a legnépszerűbb mind közül. Fazonok, stílusok és anyagok tekintetében itt is bőséges a választék.

 

4. Menyasszonyi csokor és a fagyöngy rituálélé

 

Az esküvő egyik legfontosabb kelléke a menyasszonyi csokor, amely mindig szezonális virágokból a legszebb. Mit jelent ez télen? Természetesen örökzöldeket, fenyőágakat, kis tobozokat, csipkebogyót, magyalt és a szerelem szimbólumát, a fagyöngyöt. Bár, hagyományosan a karácsonyhoz kapcsolódik a fagyöngy rituálé, különleges eseménye lehet egy téli esküvőnek egy fagyöngy alatt váltott csók, amely egy ősi szerelmi rituálé, az örök szerelemért.

 

menyasszonyi csokor

 

5. Téli esküvőhelyszínek

 

Milyen helyszínt válasszunk egy téli esküvőhöz? Mivel a varázslatos hangulatot elsősorban a havas táj látványa adja, előnyt élveznek a vidéki esetleg erdei, hegyvidéki helyszínek, ahol nagyobb a valószínűsége annak, hogy megmarad a hó.

 

A romantikus hangulat egy impozáns kastélyban, és az épületet körülölelő fás parkban könnyen megteremthető, de kisebb kúriák vagy szép kerttel rendelkező rendezvényhelyszíneken is megeleveníthető a téli csoda.

 

Tipp: Érdemes olyan helyszínt keresni, ahol van kandalló, amely még meghittebbé teszi a hangulatot. A kinti zimankó és a kandallóban lobogó tűz kontrasztja a téli romantika egyik meghatározó jellegzetessége.

 

teli eskuvo

 

6. Szezonális dekoráció

 

A téli esküvő színe a hófehér. Minden fehérben pompázik, mint a havas táj. A székszoknyák, az abrosz, a terítékek mind mind hófehérben pompáznak, amit az asztaldíszek és kiegészítők sora egészít ki.

 

Virágcsokrok helyett megjelennek az örökzöldek, az apró tobozok, gesztenyék, fenyőágak, a csipkebogyó és a fagyöngy, valamint a hópehely és fenyőfa dekorációs elemek, mint például a fenyő formájúra hajtogatott szalvéták, hópelyhes menükártyák, kis tobozokba illesztett asztalszámok.

 

teli eskuvoi dekoracio

 

Ha karácsonyhoz közeli dátumot választunk, akkor a szaloncukor, az apró karácsonyfa és mézeskalács díszek juthatnak főszerephez, valamint elmaradhatatlan a sok-sok világító gyertya és mécses.

 

A fényfüzérek talán a téli esküvőkön érvényesülnek a legjobban, melyek apró égősorai meghitt hangulatot teremtenek, akár a falakon végigfuttatva vagy az asztalok fölött kifeszítve.

 

teli eskuvo

 

teli dekoracio

7. Forralt bor és forró csoki

 

Az igazi téli romantikus hangulatot a tipikus téli ízekkel és ínyenc falatokkal is megidézhetjük. Jöhet a forralt bor, a forró csoki, a fűszeres krémlevesek, a lakodalmas sütik közül pedig a habcsók, a mézes alma, a gyümölcskompótok, a mézeskalács, a diós és mákos bejgli, valamint a zserbó.

 

forro csoki

 

8. Milyen legyen az esküvői torta

 

A tortaválasztás esetében is hasonló szempontok érvényesülnek, mint a dekorációnál. Alkalomhoz illőek a hófehér mázas emeletes tortacsodák, például egy kókuszos Raffaello tortával is meglephetjük a násznépet.

 

Ízek tekintetében pedig szintén a téli aromák jöhetnek szóba úgy mint a puncs, a mézeskalács, a fahéj, a rum, a diós, mogyorós és extra csokis változatok, a trüffeltorták és pralinék.

 

Ha a lakodalmat egy impozáns kastélyban tartjuk, akkor ehhez egy aranyló Ferrero Rocher bonbonokkal díszített torta tökéletes választás.

 

eskuvoi torta

 

desszert eskuvore telen

9. Fotózás bent vagy a szabadban

 

A téli esküvői fotózást akár csak pár kép erejéig mindenképp érdemes kint a szabadban tartani, abban az esetben, ha leesett a hó, vagy épp szállingóznak a hópelyhek. A fák havas sziluettje, a szűz hó gyönyörű háttere az esküvői fotóknak. A fényviszonyok miatt szervezzük délelőtti időpontra a fotózást, akár az esküvő napján vagy egy másik alkalommal. A fagyöngy alatti csók egy már többször emlegetett téli szerelmi rituálé, amely alkalomhoz illő témája lehet az esküvői fotózásnak is.

 

Ha elmaradt a hóesés, akkor marad a beltéri fotózás, amelyhez érdemes egy téli jellegű fotófalat készíteni háttérnek, például fényfüzérekből, vagy fenyőágakból, illetve műhavat is felhasználhatunk a dekoráláshoz.

 

eskuvoi foto

 

10. Az elmaradhatatlan köszönő ajándékok

 

A lakodalom végén, a búcsúzáskor illik a vendégeknek kis meglepetéssel megköszönni a részvételt, hogy eljöttek és velünk ünnepeltek ezen a fontos eseményen.

 

eskuvo ajandek

 

Az esküvői köszönő ajándékok általában gesztus értékű apróságok, melyeket akár saját kézzel is elkészíthetünk. A szezonális meglepetések ebben az esetben a téli hangulatot idézik. Lehetnek például monogramos mézeskalácsok, kis tobozdekorációk, díszcsomagolásba rejtett forrócsoki porok, apró üveg hógömbök, téli illatú mécsesek.

 

koszono ajandek

 


További cikkek a témában


Esküvő koronavírus idején

Esküvő koronavírus idején

A koronavírusnak rengeteg esküvő esett áldozatul, így egyre több pár dönt úgy, hogy karanténesküvőt tart otthon, saját kertben.

Az esküvő megszervezése

HOGYAN KEZDJÜK EL ESKÜVŐNK MEGSZERVEZÉSÉT?

Az esküvő mindnyájunk életében (jó esetben) csak egyszer adódik, így ennek a napnak tökéletesnek kell lennie. A menyasszonyok még kislánykorukban megálmodott mesebeli esküvőről álmodoznak, a vőlegények, pedig boldoggá tenni szívük választottját. Az álmok valóra váltása bizony nem könnyű munka, amit több hónapos szervezés, és sokszor idegeskedés előz meg. Az esküvő napjainkban már nemcsak a boldogító igenről és a násznép elégedett mosolyáról szól, hanem komoly iparág épült a neves esemény köré, egyre bővülő szolgáltatásokkal és szolgáltatókkal, melyek kiválasztása nem egyszerű dolog, és sokszor pénztárcánk szab határt elképzeléseinknek.

10 hasznos tipp őszi esküvő szervezéshez

10 hasznos tipp őszi esküvő szervezéshez

Sokak számára az ősz a legszebb évszak. A gyönyörű színpompás táj és a kellemes időjárás miatt esküvőhöz is tökéletes választás.

10 hasznos tipp tavaszi esküvő szervezéshez

10 hasznos tipp tavaszi esküvő szervezéshez

A gyönyörű virágzó tavasz a szerelem évszaka, így az egyik legtökéletesebb időzítés arra, hogy örök hűséget fogadjunk egymásnak a szerelmünkkel.


További témák