Esküvői menü: ötletek, tippek az esküvői vacsora tervezéséhez

Az esküvői menü megtervezése sokszor nagy fejtörést okoz, hiszen számos szempontra kell odafigyelni. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet az esküvői menüsor összeállításához.

 

 Az esküvői menü összeállítása nem mindig egyszerű

Mire érdemes figyelni az esküvői menü tervezése során?

Érdemes szem előtt tartani, hogy bármennyire fontos része is az esküvői menü az ünneplésnek, nem ez az esküvő vagy a lagzi leglényegesebb eleme. Természetesen mindenki szereti a finom falatokat, szeret egy jót enni, de elsősorban mégsem ezért jönnek a vendégek.

 

Tehát nem az a lényeg, hogy minél különlegesebb és drágább esküvői ételek alkossák az esküvői menüt, és a mennyiséget sem érdemes túlságosan felültervezni. Ha az esküvői menü 5 fogásos, az is tökéletesen elég lehet adott esetben. Természetesen lehet további fogásokat is beépíteni az esküvői menüsorba, de arra figyeljünk oda, hogy a rendelkezésre álló költségvetéshez igazítsuk az esküvői menüt, ne fordítva.

 

És egy tipp: a kalkulált mennyiségekhez, akár előételekről, akár fő fogásokról, akár italokról van szó, mindig érdemes +10%-ot hozzátenni. Így biztosan senki nem marad éhen.

 

Nézzük a további szempontokat!

 

Az év melyik részében lesz az esküvői vacsora vagy ebéd?

Egy jól eltalált esküvői menüsor megalapozza a jó hangulatot.

Egy, a nyári kánikulában tartott esküvőn biztosan jóval több sörrel, üdítővel és ásványvízzel kell számolni, mint például késő ősszel. Arra tehát fokozottan figyeljünk, hogy ilyenkor bőven álljon rendelkezésre megfelelő mennyiségű frissítő: mentes és szénsavas ásványvíz, limonádé, szénsavas és rostos üdítő. Ugyanakkor ősszel vagy télen az ételekből (pl. pörköltek) több fogy, mint a nyári hőségben - nyáron inkább a könnyebb fogásokból érdemes többet tervezni.

 

Milyen a vendégek összetétele?

 

Az étel- és italfogyasztás függ a násznép összetételétől is. Ha az idősebb korosztály jelentős számban van jelen és sok a gyerek is, kevesebb lesz az egy főre jutó fogyasztás, mint ha a vendégek nagyobb része fiatal. Ez főleg az alkoholos italokra igaz, de az ételmennyiségeket is befolyásolja.

 

Speciális preferenciák és igények

 

Praktikus lehet a vendégeknél - akár a meghívó átadásakor - rákérdezni a preferenciáikra, például hogy milyen italokat kedvelnek. Ez nagy segítséget jelent a későbbiekben a tervezésnél.

 

Ennél is fontosabb azonban a vendégek speciális étkezési igényeinek felmérése. Egy jó esküvői vacsora után senki sem marad éhen, a házigazda számára az az ideális, ha mindenki elégedett étkezés után. Bizonyos ételallergiák és -érzékenységek ma már sajnos egyre gyakoribbak. A glutén- vagy laktózérzékeny vendégek étrendjére ezért éppen úgy érdemes figyelni, mint a vegetáriánusok, vegánok igényeire. Nem ördögtől való ötlet ebből a célból összeállítani egy kérdőívet sem, és ezen keresztül megkérdezni a meghívottakat. Így érezni fogják, hogy a szervezők valóban figyelnek rájuk, és biztosan mindenki a neki megfelelő ételeket kapja.

 

Ez egyébként bizonyos fokig már az alapmenüvel megoldható, hiszen pl. egy pörköltben vagy egy sült csirkecombban biztosan nincsen glutén vagy laktóz. A párolt zöldségek, saláták vagy a sült krumpli pedig a vegetáriánusoknak és a vegánoknak is megfelelő. Ennél sokkal jobb megoldás azonban, ha számukra is készülnek külön fogások.

 

 

 

További tippek az esküvői menüsorhoz szükséges étel- és italmennyiség meghatározásához

Az, hogy pontosan mennyi ételre és italra lesz szükség, az egyik legnehezebben kalkulálható tényező egy esküvő szervezése során. Amennyiben egy esküvőszervezőt, illetve cateringcéget bízunk meg, könnyű dolgunk van: a létszám alapján ők tudni fogják a mennyiségeket. Ugyanez a helyzet, ha az esküvő egy étteremben végződik. De még ilyen esetekben is fontos lehet az előzetes kalkuláció az esküvő várható költségeinek tervezése miatt.

 

Aranyszabály a lakodalmi sütemények, vendégváró falatok mennyiségének kalkulációjához

 

Az aprósütemények esetében, akár édes, akár sós süteményekről van szó, 10 főre 1 kilogrammot érdemes számolni. A végeredményhez pedig a biztonság kedvéért legalább 1 kiló plusz mennyiséget adjunk hozzá.

 

Az esküvői menühöz kapcsolódó italok

Az esküvő étterem segítségével is megszervezhető, az esküvői menü ilyenkor nem az ifjú pár gondja.

A kínálat tervezésekor fontos, hogy mindenféle italból legyen elegendő. Vagyis a már említett frissítők, valamint sör és bor mellett többféle tömény ital is rendelkezésre álljon. A borkínálatot érdemes úgy összeállítani, hogy az esküvői menü fogásaihoz passzoló borok (is) legyenek benne.

 

Az esküvői vacsora vagy ebéd előtt felszolgált welcome drinkek esetében is érdemes az alkoholos italok mellett frissítőket is kínálni. Ez főleg nyáron fontos, amikor a melegben megszomjaznak a vendégek.

 

Az italrendelésnél pedig jó ötlet lehet megkérdezni a szállítót vagy a kereskedőt, hogy az esetleg megmaradó, bontatlan üvegeket visszaveszi-e. Ha igen, és jelentősebb mennyiség marad, ezzel a húzással sokat spórolhatunk.

 

Az esküvői vacsora vagy ebéd formája - svédasztalos, modern, különleges vagy hagyományos esküvői menü az ideális?

Az esküvői menü ötletek között a svédasztalra is érdemes gondolni.

Az esküvői vacsora vagy ebéd megtervezésekor alapvető kérdés annak formája. Az első, amit el kell dönteni ezzel kapcsolatban, hogy:

  • hagyományos, ültetett tálszervizes legyen az esküvői vacsora, amikor a felszolgálók viszik ki az ételeket,
  • vagy fogadás jellegű, svédasztalos lesz a kiszolgálás.

 

A kettő ötvözhető is, például a levest felszolgálhatják hagyományosan, megteremtve a hagyományos esküvői étkezés hangulatát. A további fogásokat pedig svédasztalról kínálhatjuk.

 

Egy klasszikus, vidéki helyszínhez és vendégekhez általában jobban passzol az ültetett vacsora. Természetesen az ifjú pár dönthet a svédasztal mellett is, ami inkább az exkluzívabb, visszafogottan elegáns, fogadás jellegű esküvői rendezvényekhez párosul.

 

 

 

Hagyományos esküvői menü

 

A hagyományos esküvői menü felépítése általában a következő:

leves/előétel

1. főétel

2. főétel

desszert

éjféli étkezés

 

Ez kiegészülhet harmadik vagy negyedik főétellel is, és természetesen a főételekhez illő köretek is a hagyományos esküvői menü részei.

 

Leves/előétel

 

A hagyományos esküvői menü esetében a leves leggyakrabban lakodalmas vagy Újházi-tyúkhúsleves, de másféle, például tárkonyos raguleves is lehet. Az előételek között általában velős pirítós, tatárbifsztek vagy libamájpástétom szerepel.

 

Főételek

 A hagyományos esküvői vacsora fontos eleme a pörkölt.

A főételek közül az egyik mindig valamilyen pörkölt, például sertés- vagy vadpörkölt nokedlivel. A másik főétel általában valamiféle sült, például sült csirke, de lehet sült és rántott ételekből álló bőségtál is. A köretek is klasszikusak: rizs, sült krumpli és természetesen a savanyúságok, saláták sem hiányozhatnak az asztalról.

 

Desszert

 

A desszert az esküvői torta mellett somlói galuska vagy madártej, de a Gundel-palacsinta vagy éppen a tiramisu is megállja a helyét a hagyományos esküvői menüben.

 

Az esküvői menük sokfélék lehetnek, természetesen nem kötelező a hagyományos menüt követni, nyugodtan el lehet tőle térni, akár radikálisan is. Nyáron például könnyebb fogásokból álló esküvői menüsort is tervezhetünk. Arra érdemes figyelni, hogy ha a vendégek között vannak olyanok, például az idősebb korosztály képviselői között, akik a hagyományos ízeket kedvelik, rájuk is gondoljunk az esküvői menü tervezésénél.

 

Esküvői menü a profi szolgáltatóktól

 

Egy esküvő megszervezése számos különféle feladatot magában foglal, ezért nagy segítség, ha a menü tervezéséhez profi segítséget kap az ifjú pár. Kínálatunkban számos olyan esküvőhelyszín található, akik sok éves tapasztalattal rendelkeznek, és komplett esküvői menü ajánlattal várják házasulandók megkeresését. Ide kattintva átböngészheti a kínálatunkban elérhető éttermeket, amelyek ajánlatai között biztosan ti is találtok kedvetekre valót!

 

 


További cikkek a témában


Tengerparti esküvő – gyönyörű esküvőhelyszínek

Tengerparti esküvő – gyönyörű esküvőhelyszínek

Egyre több jegyespár vágyik olyan álomesküvőre, amely exkluzív vagy különleges helyen zajlik. Egy homokos tengerparton vagy akár egy távoli szigeten.

A Balaton 10 legromantikusabb esküvőhelyszíne

A Balaton 10 legromantikusabb esküvőhelyszíne

A Balaton esküvőhelyszínei kivétel nélkül különlegesek, akár a Balaton-felvidéken, akár a déli parton tartjuk az esküvőt.

11 különleges esküvőhelyszín ötlet

11 különleges esküvőhelyszín ötlet

Az esküvő életünk egyik legfontosabb és legnagyobb élménye. Még emlékezetesebbé tehetjük, ha különleges vagy extrém esküvőhelyszínen tartjuk.

Nyári lakodalmas menü

Könnyebb étkek

A menüsor összeállításánál a klasszikus esküvői fogások mellé válogassunk könnyebb ételeket, zsírszegény húsokat, salátákat, zöldségköretet, gyümölcsöket is a lakodalmas asztalra. A nagy melegben a vendégek is jobban kívánják kevésbé zsíros ételeket, mint a hagyományos esküvős fogásokat. A nehezebb étkeket (töltött káposzta, pörkölt) inkább éjfélre ütemezzük. A bőséges italfogyasztás mellé az éjféli menünek mindenképpen nagy sikere lesz.


További témák